karambolis8 Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Witam. Dzisiaj szaleństwo aktualizacji z mojej strony. Skończyłem sesję na uczelni, więc mam parę dni, które w całości mogę poświęcić na modelowanie. Zabrałem się za Su-27 Kitecha kupionego kiedyś na allegro. Kiedy otworzyłem pokaźne pudło, przeraziłem się. Detale jak z plasteliny, powierzchnia elementów o fakturze skórki pomarańczy, ale takiej starej i wyschniętej. Jednak nastał czas i na niego. Kupiłem kalki Hi-Decal Line, bo te Kitechowe są śmiechu warte. Malowanie będzie z Erytrei, dokładnie ten egzemplarz. Rzut oka na całość. Duże elementy przeszlifowałem papierem 400 a potem 800, żeby nadać im gładką fakturę. Muszę teraz przeryć linie podziału. Zrobiłem koła, bo jak ktoś powiedział "jak zrobi się koła, to potem budowa jakoś się toczy". Nawierciłem otworki w kołpaku, bo był całkiem gładki. Tutaj trochę elementów wymagających jeszcze obróbki. Nochal z zestawu jest tragiczny i krzywy. Na pewno nie był robiony na tokarce. Żywiczny Aires już do mnie jedzie. Efekty nierównej walki ze spasowaniem hamulca aero. W trakcie używałem dwóch rodzajów szpachli, kilometrów papieru ściernego, a raz zamiast podkładu użyłem nawet metalizera, bo był pod ręką Zestawowym pociskom odciąłem wszystkie lotki. Były grubości płyt pancernych, a w rzeczywistości są całkiem cienkie. Dorobię nowe z polistyrenu. No i kokpit. Zestawowych foteli nawet nie pokazuję. Kupiłem jakieś żywice na allegro i pomaziałem humbrolem. Wannę mam zamiar zrobić od podstaw bo ta nie jest zbyt ładna. A tutaj widać zaczątek kabiny - stworzyłem ścianki. Brak linii podziału w okolicach kabiny nie jest wynikiem mojego działania papierem. Po prostu Kitech tak miał i będę musiał je stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Bacznie obserwuję, bo ja nie wytrzymałem i swojego Flankera skierowałem do kosza. Zacząłem też F-111, ale poległ jak na razie na szafie. Dużo przyjemniej sklejało się Horneta i Vipera w 1/72 (tej firmy). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Doping będzie Odezwij się do mnie na gg wysyłałem Tobie numer w sprawie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 A gdzie wysłałeś? Na skrzynce i w PW nic nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Już miałem marudzić na wygląd kokpitów, ale doczytałem, że będziesz robił od nowa i dobrze, bo stać Cię na więcej. ;) Ciekawy temat, czy to któryś z Su-27, które brały udział w walkach powietrznych nad Erytreą? ps. Zmień w tytule wątku nazwę na Su-27UB, bo jak widzę te anglojęzyczne nazwy kodowe rosyjskich/radzieckich maszyn, to mi się flaki prostują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 Tak, to chyba ten okres. Dokładnie nie doczytałem, ale na to wygląda. Jeszcze sprawdzę. Taki tytuł może być? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Krakowskim targiem niech będzie ;) Ale ciągle mam alergię na wszelkiej maści flankery, hindy, fittery i inne fulkrumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 A to nie wiedziałem, że tego nie może być ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 Krakowskim targiem niech będzie ;) Ale ciągle mam alergię na wszelkiej maści flankery, hindy, fittery i inne fulkrumy Oj już nie przesadzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 To aż tak z nim źle? Pytam bo kiedyś kupiłem w sklepie "wszystko po 5 zł" Leoparda 2 za 15zł i podarowałem go znajomemu i okazało się, że całkiem przyjemnie wyszedł jak na model z tej półki cenowej (sam widziałem go tylko w pudle i ładnie się prezentował) i właśnie zastanawiałem się kiedyś nad tym Su 27, który zapewne gdzieś w tym sklepie leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2012 Skleić się da, ale będzie to wymagało trochę pracy. Na pewno nochal jest do wymiany. Przy okazji cyknę fotkę porównawczą z żywicą Airesa, to zobaczycie. Poza tym rozlazłe linie podziału, szerokie i płytkie - do przerycia. Dużo nadlewek i dziur. Będzie masa szpachlowania. Ale w sumie to przecież przepak Academy, więc ogólnie da się zrobić fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 Wybacz brak wiedzy, ale to jest przepak Academy? Chyba jakiejś sprzed pół wieku i 30 form temu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 Przepak to raczej źle powiedziane. To jest raczej kopia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 A to całkowicie zmienia postać rzeczy. Academy ma przecież całkowicie inny podział technologiczny, linie podziału blach itd, stąd moje zdziwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 no modelik sie ladnie prezentuje ja dzis zacząłem su20 i tylko uzbrojenie mi zostalo pozdrawiam w skali 1/10 daje 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2012 Mniej więcej. Różnice jakie zauważyłem: inny nochal koła w jednym kawałku (Academy ma z gumowymi oponami) skrzydła osobno nieoddzielone powierzchnie sterowe Czy ma inne linie podziału, to nie wiem. Podział technologiczny taki sam przy uwzględnieniu powyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Nie nie to nie jest przepak Academy. To wygląda na taki sam zestaw jak kiedyś występujące Zengdefu czy jak ta firma się nazywała dokładnie. Academy ma kilka różnic w stosunku do modelu w/w. A jak postępy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Ciekawy temat, czy to któryś z Su-27, które brały udział w walkach powietrznych nad Erytreą? raczej nie, w walkach brały udział etiopskie Su-27, Erytrea zakupiła suchoje już po wojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Nie nie to nie jest przepak Academy. To wygląda na taki sam zestaw jak kiedyś występujące Zengdefu czy jak ta firma się nazywała dokładnie. Academy ma kilka różnic w stosunku do modelu w/w. A jak postępy?? Jakie to różnice? Poza tym co wymieniłem, na podstawie inboxa Academy wnioskuję, że pozostałe części są identyczne. Mi się wydaje, że to na takiej samej zasadzie jak MasterCraft pakuje stare F-16 Italeri. Też niby części wyglądają tak samo, ale MasterCraft w ogóle do siebie nie pasuje, a linie są rozlazłe, natomiast Italeri to całkiem przyjemny model. Postępów na razie nie ma, bo pojechałem do rodziców na ferie. Przed wyjazdem wyrzuciłem pociski w całości. Mógłbym je szlifować i szpachlować aż do śmierci, a i tak nie uzyskałbym okrągłego przekroju. Zrobię je z mosiężnych prętów i rurek. Mam już 10 kawałków o zbliżonej średnicy, przyciętych na odpowiednią długość. Lotki wycinam z polistyrenu 0.2mm Dzięki hellvis za info. Niespecjalnie zgłębiałem temat. Z tego, co teraz wyczytałem, to Erytrea używała w tej wojnie MiGów-29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Części wyglądają tak samo? Obejrzyj sobie dyszę silnika... To nie jest argument. Inne części wyglądają tak samo, tylko są po prostu bardziej "rozlazłe". To nie są na pewno inne formy. Wyglądają na skopane, zniszczone, niedopracowane, ale są wg tego samego projektu części. I tak samo jest w przypadku Su-27. F-16 z MasterCraftu to przepak kanadyjskiego HobbyCraftu. To kanadyjczycy skopiowali Italeri, sadząc przy okazji tyle kalafiorów, ile się dało. To by tłumaczyło, dlaczego niby wygląda to tak samo, ale spasowanie to niebo i ziemia. Wyjściowy projekt był jednak ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Witam. Prawie skończyłem budować nową wannę. Brakuje jeszcze dwóch ścianek z tyłu. Dotarł do mnie nos żywiczny Airesa. Ten krzywy to z zestawu. To nie jest złudzenie optyczne. On nie jest symetryczny. Próbuję też wykonać od podstaw pociski rakietowe. Wykonałem sobie przyrządy do poprawnego wklejania stateczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Podglądałem .Twój warsztat robi wrażenie . Kiedyś popełniłem "Zumbacha" ale się nie umywa do tego co tworzysz. Szacunek! Mam pytanie odnośnie malowania tj. kolorków do SU-25 i SU-33 ,bo ja z tego to noga jestem. Ale to chyba na pw żeby nie zaśmiecać wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 super z tym "ptaszkiem" sobie radzisz...podoba mi się pomysł waloryzacji rakiet...gdybyś uzył zestawowych..jak wspomniałeś mogło by to popsuć i "zabić" wyglądem całość modelu pooglądam bo w kolejce ten sam model...więc może naucze się z czymś na zaś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Października 2012 Autor Share Napisano 2 Października 2012 Ostatnia aktualizacja była w lutym ;) Od tego czasu robiłem dla klientów. Ale niedługo wrócę. Myślę, że pokażę parę fajnych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Warsztat leży odłogiem, ale przynajmniej mam czas, żeby skompletować trochę dodatków bez gwałtownego obciążania kieszeni. Blaszki edka starego typu (48171) R-27 R-73 Koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi