karambolis8 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Witam. Kolejny model w 1:48. Muszę przyznać, że w tej skali pracuje się znacznie wygodniej. A i sam zestaw Eduarda nie sprawia żadnych kłopotów. Przednia wnęka trochę nie pasowała do kadłuba, ale poza tym spasowanie jak w Tamiyi. Brudzenia zrobiłem suchymi pastelami. W myśl zasady "jedno zdjęcie warte tysiąc słów" poniżej 15000 słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Ładnie czysto zrobiony model w ciekawym malowanie ale okopcenia to "skopałes". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Witam kolego Karambolis Na początek chciałbym Ci pogratulować ukończenia Airacobry, która dla mnie osobiście była koszmarem i modelem przeklętym. Twoją bardzo miło się ogląda. Świetnie wyszło malowanie, całkiem do rzeczy wyglądają wypłowienia. Kalkomanie elegancko wtopiły się w powierzchnię. Ślady eksploatacji na spodzie również in plus. To co niezbyt mi pasuje to: 1. "Pudełkowe" linie spływu. Szkoda, że nie pokusiłeś się o ich odchudzenie, ale pamiętając swoje doświadczenia, doskonale Cię rozumiem... 2. Drzwi kokpitu odstają od kadłuba. To wada tych zestawów. Lepiej wykonać je w pozycji otwartej. 3. Szkoda, że nie potraktowałeś wydechów rdzawym nalotem wykonanym metodą suchego pędzla przy pomocy rdzawej farby lub pigmentu. Teraz wyglądają ok, ale z nalotem byłyby moim zdaniem ciekawsze. 4. Okopcenia za wydechami są trochę zbyt intensywne, a jednocześnie bardzo jednolite kolorystycznie. Airacobry bardzo dobrze nadają się do wykonania przepaleń paneli w okolicach wydechów. 5. Łączenie połówek skrzydła i przejścia skrzydło-kadłub w okolicy wlotów na krawędzi natarcia prawego skrzydła wygląda trochę nieschludnie. 6. Drobne nierówności malowania na przejściach kolorów pod ogonem. Jest tego trochę, co nie zmienia faktu, że model i tak wykonany jest nieźle. Jak na pudełkową Airacobrę Eduarda, to naprawdę ok. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Świetny Kąsacz! Bardzo podchodzi pod moje wyobrażenie dobrego modelu, gratuluję jest na czym oko zawiesić. Dodam tylko subiektywnie, gdyby to był mój model mocniej bym załoszował goleń przednią i pewnie główne też, ale one są mniej widoczne, spojrzałbym na wydechy, gdyż na jednym zdjęciu, pod pewnym kątem wszystkie są tak samo srebrzyste, na innych fotkach tego tak nie widać i być może dodałbym obicia farby w okolicach pokryw silnika, czy krawędzi natarcia, gdyż zrobiłeś w okolicy ramy kabiny dobre przetarcia, a cała reszta jest praktycznie bez żadnych obić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Drzwi musiały być zamknięte. Nie moja decyzja ;) Okopcenia rzeczywiście nie są mocną stroną modelu. Następne będą lepsze W obiciach raczkuję. Nie chciałem modelu zepsuć, więc ostrożnie i oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Podoba się, z paroma zastrzeżeniami: - okopcenia wydechów nie dość że przesadzone, to wyglądają totalnie nienaturalnie. Tam są rury wydechowe, a nie komin! - wnęki podwozia wypadałoby washnąć. Nabrałyby rysów i głębi. - przydałoby się choć jakieś skrótowe info, kto, gdzie, kiedy latał samolotem który przedstawia ten model, a archiwalne zdjęcie pomagałoby w ocenie modelu. O ile dotarłeś do takowego, choć oczywiście osobiście nie mam nic przeciwko robieniu modelu wg instrukcji. Poza tym ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Ogólnie model wygląda bardzo dobrze,ma jednak pare niedoróbek :przednia goleń nad widelcem powinna miec zaznaczoną gładż amortyzatora,brak linki anteny,na wystających elementach pościerana farba,wyloty z chłodnic są bardziej zabrudzone niz wyloty z silnika,no i w tytule winno być Airacobra.Może dużo tych uwag,ale ogólnie mają mały wpływ na ogólny odbiór modelu,a może przydadzą się przy następnych modelach.Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
united4ever Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Fajny samolot Ci wyszedł. Szkoda tylko , że drzwi są zamknięte . Sam mam ochotę na ten model , rozumiem że to weekend edition ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Wydaje mi się, że to model sprzed okresu, w którym Eduard wprowadził podział weekend edition/profipack. Z dodatków w pudle były maski i obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Brawo, każdemu kogo ten model nie zniechęcił przyznaje medal. Większość błędów Ci wymieniono, dodam że granica kamuflażu góra/dół nie powinna być pofalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Piękny, zazdroszczę takiego okazu na półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GanGREEN Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Też się bawię tym modelem tylko w weekend-owej wersji z Guadalcanalu.Co do przedniej wnęki mi jej spasowanie z kadłubem poszło łatwo,za to przy przyklejaniu skrzydeł do kadłuba musiałem na dać cienki pasek plastiku nad tylną ściankę tejże wnęki bo zionęła by tam dość nieładna szczelina.Modelik w ciekawym malowaniu bardzo przyjemny w odbiorze,pomimo wcześniej wspomnianych drobnych niedociągnięć.Ps. ta maszyna choć nie tak sławna jak spitfire czy mustang ma też w sobie to coś,co przyciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Okopcenia na prawej burcie podobają mi się bardziej niż na lewej. Raz, że są smuklejsze przy samych wylotach a dwa, że ładniej rpozmyte po powierzchni. Czym nakładałeś pastele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 Wcierałem zwykłym miękkim pędzelkiem i takim czymś: Zwykły pędzelek lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Ja czasem po nałozeniu pasteli rozcieram ją dodatkowo palcem albo chusteczką higieniczną, tak jak przy polerowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi