marioba Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Witam! Tym razem na warsztat idzie Pz.Kpfw II Ausf. L "Luchs" 1:35. Zestaw to Mirage no:35107 By olmaka at 2012-02-05 Model kupiłem wiosną 2010 roku, właściwie nie wiadomo dlaczego? Pudełko mi się podobało? Chyba tak.... Niestety, to był błąd. Model to modelarska mina. W gigantycznym i bardzo kolorowym pudle, znajdowały się bardzo niskiej jakości wypraski, z przesunięciami, śladami po wypychaczach w widocznych miejscach. Zdeformowane części takie jak kanistry czy lufa będąca jakimś glutem i do tego mało czytelna instrukcja. Poza tym producent dołożył dwie małe blaszki z grillami i elementami anten, no i kalki oczywiście.... W czerwcu 2010 roku, wstępnie coś tam polepiłem i poszpachlowałem. By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 Wieża to jeden wielki dramat! Została praktycznie wypiłowana od postaw. Dorobiłem spawy, nity, uchwyty, właz sygnałowy, kanistry (Italeri), lufa (igła lekarska i końcówka starego pędzelka). Jakieś tam zapinki skrzynek. Polepiłem trochę zawieszenie (zwieszenie i koła jezdne, to chyba jedyny plus tego zestawu) i model mnie zmęczył. Tak mnie rozluźnił, że chciałem go wywalić na śmietnik. Jednak wiedziony wrodzoną pazernością(Zestaw wcale nie jest tani! Teraz to chyba 8-9 dych za takie g....), model odstawiłem na półkę, gdzie pokrył się lekkim kurzem. Wyglądał wtedy tak: By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 Dwa tygodnie temu, zmęczony innymi projektami (Merkava i smartkitowy T34), wróciłem do tego modelu i coś tam podłubałem. Chyba go skończę, bo zaczyna mi się podobać, a to dobry objaw Myślę, że jeszcze ze dwa week-endy i chyba zacznę go malować. Teraz wygląda to tak: By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 By olmaka at 2012-02-05 Nie polecam tego modelu, a zwłaszcza początującym modelarzom. Zestaw może skutecznie zniechęcić do modelarstwa. Osobiście lubię stare i trudne modele. Zlepiłem chyba wszystkie Italeri w 1:35, stare Tamki, jakieś tam Alany i wczesne Trampki, ale ten jest wyjątkową padliną. Trzeba mieć dużo samozaparcia i czasu, aby zrobic coś z tego co będzie podobne do Luchsa. Teraz bym kupił Rysia od Tasca. Kosztuje równo dwa razy tyle, ale tak nie stresuje i nie wkurza... i tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Zasiadam w loży.Bardzo mi się podoba jego sylwetka. Sam go kiedyś skleiłem. Wykorzystałem do niego blachy Abera oraz Friulki.Szczególnie polecam błotniki.Model z ich wykorzystaniem wspaniale zyskuje na wyglądzie. A wypraski już jak ja go sklejałem były do niczego.Ładnych parę lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 Witam! Dwa lata temu z marszu chciałem kupić blachy razem z pudłem. Całe szczęście że chyba kasy mi zabrakło, albo blaszek nie było. Model nie jest wart inwestycji. Przekonałem się o tym po pierwszych oględzinach zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Pewnie masz racje ale wtedy do wyboru był tylko Mirage i ICM dopiero wchodził na rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Ładna robota, czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Hura Marioba dał warsztat. Zasiadam do obserwacji. Czeka na mnie 7tp z Mirage, ale sobie jeszcze poczeka az trochę wprawy nabiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Pewnie masz racje ale wtedy do wyboru był tylko Mirage i ICM dopiero wchodził na rynek. Oj... ICM nie jest lepszy... ;> viewtopic.php?f=87&t=11100 Pozdrowionka ZzB Edytowane 9 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 Teraz bodajże do wyboru jest jeszcze Tasca ale zabija ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 Teraz bodajże do wyboru jest jeszcze Tasca ale zabija cenąAle pewno powala jakością. Słyszałem że Shermany są super. Ale tyko zgaduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 Znalazlem recenzję tgo zestawu w jednym z misiecznikow modelarskich z roku 2004 a model był podobno dostepny już w 2003 sadzac po nr katalogowym jest to pierwszy zestaw(35-001)tego producenta owszem opinia jak najbardziej pozytywna sygerowana cena 160-200zł w zestawie gumowe gąski blaszka z siatkami i anteną więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 pankot13 napisał(a): Pewnie masz racje ale wtedy do wyboru był tylko Mirage i ICM dopiero wchodził na rynek. Oj... ICM nie jest lepszy... ;> viewtopic.php?f=87&t=11100 Wspaniały warsztat. Gratuluję umiejętności i zaparcia. Czy jest gdzieś jego galeria,bo nie moge znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 Czy jest gdzieś jego galeria,bo nie moge znaleźć? Bo i nie ma. Model doprowadziłem do stanu "surowego" i odstawiłem na półkę - podobnie jak autor wątku ;> Dopiero jakiś tydzień temu odkurzyłem, i zacząłem pomalutku chlapać farbą. BTW Olmaka - nie wiem, na ile masz samozaparcia, żeby gniota dalej poprawiać, ale tłumik armatki jest niewłaściwy - brakuje m.in. szczelin u nasady http://hosted.wargamer.com/Panzer/museum/saumur/luchs/imagepages/image2.html Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 Witam! Olmaka - nie wiem, na ile masz samozaparcia, żeby gniota dalej poprawiać, ale tłumik armatki jest niewłaściwy - brakuje m.in. szczelin u nasady Oczywiście że tłumik działka jest niewłaściwy. Nie mam zamiaru go poprawiać. Taki zostanie i będzie udawał ten właściwy. Przydaje się modelarski złom.... Oporządzenie saperskie z zestawu do niczego sie nie nadaje. Musiałem coś tam dopasować. Na początek kilka porównań... Notek! Po prawo z zestawu, po lewo Dragon... Podnośnik! Po prawo zestawowy, po lewo Dragon... Polepiłem dodatkowe kanistry z zestawu Italeri... Korciło mnie dorabianie klamer i zapinek z blaszek Abera, ale ostatecznie zrezygnowałem. I tak bardzo długo stał rozbabrany, poza tym to chyba bez sensu. Polepię go jako tako i jakoś fajnie pomaluję.. Teraz wygląda to tak: Zdjęcia makro wyciągają wszystkie niedoróbki i babole, ale tym zajmę się na końcu... I tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Extra!walkę z tym kaszalotem mam za sobą, ale tu widzę "Miszcza"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Ano mistrzunio. Pokazuje jak z g...a zrobić model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Nie jestem pewien(czy by mi się chciało ) czy bym podolał tak trudnemu zadaniu ale tutaj widzę dobrą robotę. Pozdrawiam Krzysiek.Łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Witam! Dzisiaj mało... Taka mała skrzyneczka na błotniku wypatrzona na jakimś zdjęciu w necie. Klocek pod podnośnik na tylnym błotniku. Wlepiłem kawałek blaszki od Abera. Model nie będzie przedstawiał konkretnego pojazdu. Raczej takie lekkie SF, ale bez przesady. Jak coś jeszcze ciekawego w sieci znajdę, to może jakiś upgrade zrobię tego co polepiłem. Zastanawiam się nad malowaniem.... Ciąg dalszy nastąpi niestety dopiero w sobotę. Brak czasu..... Ano mistrzunio. Pokazuje jak z g...a zrobić model. Do mistrzunia mi jeszcze daleko, ale staram się.... Nie jestem pewien(czy by mi się chciało ) czy bym podolał tak trudnemu zadaniu ale tutaj widzę dobrą robotę Zaledwie coś tam dłubię... Extra!walkę z tym kaszalotem mam za sobą, ale tu widzę "Miszcza"! Współczuję, znam ten ból... Model doprowadziłem do stanu "surowego" i odstawiłem na półkę - podobnie jak autor wątku ;>Dopiero jakiś tydzień temu odkurzyłem, i zacząłem pomalutku chlapać farbą. Wbiłeś mnie w krzesło tym co zrobiłeś ze swoim Rysiem! Mój dotyka ledwie tematu. To zabawka w porównaniu z tym co ty polepiłeś. I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Ładnie , ładnie Panie Kolego ale usuń ten szew na gaśnicy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Witam! Ładnie , ładnie Panie Kolego ale usuń ten szew na gaśnicy Dzięki za czujność! Tak jak już napisałem wcześniej, zdjęcia makro pokazują bezlitośnie błędy i babole. Popracuję jeszcze nad tym. Model praktycznie zlepiony i prawie gotowy do malowania. Wygląda to teraz tak: By olmaka at 2012-02-19 By olmaka at 2012-02-19 By olmaka at 2012-02-19 By olmaka at 2012-02-19 By olmaka at 2012-02-19 Zastanawiam się jak to coś pomalować? Chyba będzie jednolity Dunkelgelb.... I tyle... Edytowane 19 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Olivco.. . A jaki to tak trochę w polskim języku. Sorki, że pytam. Chyba coś z zielonym? Cienki jestem z germańskiego. To czekam na malunek - ładny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Olivco.. . Cholera pomyliłem się! Nie olivco tylko dunkelgelb To jest tak jak chce się być oryginalnym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Moze cuś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Więc czekam na kamo. Pięknie go poskładałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Witam! Coś tam pomalowałem Czarny Testors gdzie nie gdzie... A potem ceglasto czerwony. Niestety oświetlenie wypaliło kolory i coś tej czerwieni nie widać. Model będzie modulowany. Muszę poczekać aż to wszystko wyschnie... i tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi