Kasia Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Witam Przyszedł czas na sklejenie kolejnego modelu w skali 1:144, a jest nim F/A-18 Hornet firmy Revell. In-box’a można zobaczyć tutaj: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=66&t=31662&p=480109#p480109 Samolot, jak już zostało to przeze mnie wcześniej ustalone i zatwierdzone będzie wykonany w locie (bez podwozia). Najprawdopodobniej w rocznicowym malowaniu Kanadyjskich Sił Powietrznych, czyli coś takiego: A więc dążymy do takiego czegoś ukazanego na zdjęciach powyżej. Prace wykonane zostały częściowo wczoraj oraz dzisiaj. Na początek kokpit i kabina pilota: Pomalowany - choć może tego tak nie widać Ukończony i wklejony do kadłuba: Wycięty kadłub i graty do niego: Sklejony i troszkę po szpachlowany kadłub: Wszelkie rady, uwagi i podpowiedzi mile widziane. Mam nadzieję, że jutro coś dorzucę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 W ciągu ostatniej doby prawdziwy nalot 144-ek. Do tego wymagające malowanie. No i miło, że madame będzie warsztatować Śledzę projekt z uwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Jaki fajny szkrab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Jest warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Świetny model - zrobiłem takiego dla mojej żony - ówczesnej narzeczonej. Zarzucę jednym zdjęciem na zachętę: A teraz pracuj, aby Tobie udało się go lepiej wykonać! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Kibicuje z ciekawoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Powodzenia koleżanko Katarzyno! Tak myślałem, że po poprzednich pracach, w końcu zabierzesz się za Hornet Świetny model Kermicie! Ta skala naprawdę coś w sobie ma... Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 Dziękuje za miłe wypowiedzi. Bardzo ładny model kolegi Kermita. Postaram się, aby mój model nie wyglądał gorzej. No dobrze, a teraz dalsza część budowy: szpachla została wyrównana, pomalowałam wloty powietrza (od środka) i przykleiłam je do kadłuba: Części przygotowane do malowania: I już po malowaniu: PS: Przypominam lub informuję, że model maluję pędzlami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Nie zapomnij zaszpachlować łączenia skrzydło-kadłub, tylko pamiętaj żeby zostawić szpary przy klapach i slotach Modelik wygląda fajnie, a malowanie super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 16 Lutego 2012 Autor Share Napisano 16 Lutego 2012 Nie zapomnij zaszpachlować łączenia skrzydło-kadłub, tylko pamiętaj żeby zostawić szpary przy klapach i slotach Modelik wygląda fajnie, a malowanie super ! Łączenia między skrzydłem a kadłubem postanowiłam nie szpachlować, ponieważ nie wygląda to aż tak źle. Po drugie w pobliżu łączenia będzie kalka, która może przysłonić połączenie. A i samolocik już pomalowany. Cieszę się że model się podoba Kolejny etap budowy: Model został pomalowany na kolory zgodne z instrukcją (jeszcze tylko tył kadłuba na żółto i pomarańczowo). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Oto efekt ostatnio wykonanych prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 Na zdjęciach model już prawie ukończony. Jeszcze tylko owiewka kabiny pilota, kalki, bezbarwny mat no i jakaś podstawka, którą muszę wymyślić i zrobić. A może jakieś pomysły na wspomnianą podstawkę koledzy podsuną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alphard Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Jeszcze tylko owiewka kabiny pilota, kalki, bezbarwny mat A może jakieś pomysły na wspomnianą podstawkę koledzy podsuną Między kalkami, a bezbarwnym może lekki wash ? Z tymi podstawkami w 144 to ciężko ja ostatnio zrobiłem taką: i taką trochę mniej skomplikowaną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Skąd Ty dorwałeś figurantów w 1:144? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alphard Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=397_2134_2138&manuf_id=17 Czas realizacji trochę długi, ale u mnie nie zajęło to tygodnia. EDIT. Patrze, że mają akurat na stanie ;) nic tylko zamawiać mój zestaw to piloci i obsługa RFN/NATO Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Skąd Ty dorwałeś figurantów w 1:144? modelmania.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Dzięki za info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Przepraszam, że dopiero teraz pisze ale chwilowo nie miałam dostępu do internetu. Między kalkami, a bezbarwnym może lekki wash ? Ale ja nigdy się nie robiłam czegoś takiego, a nie chciałabym zepsuć wyglądu modelu. Może w przyszłości się odważę. Z tymi podstawkami w 144 to ciężko ja ostatnio zrobiłem taką: http://www.moniecka.pl/forum/ecr_fin01.JPG i taką trochę mniej skomplikowaną: http://www.moniecka.pl/forum/euro_045.jpg Dziękuję za propozycję (ładne modele), tylko mój samolot jest baz podwozia. Jak do tej pory wykombinowałam coś takiego z ramek pozostałych po modelu: C.d. budowy: I z kalkami: Co do tej podstawki, może wymyśle coś innego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Qrczaki, jak na tą skale ma rewelacyjne detale i na pierwszy rzut oka nie wygląda na 144. Gratuluje modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Bardzo fajnie Ci wychodzi ten Hornet Katarzyno Czekam niecierpliwie na galerię gotowca! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Moim zdaniem nie za fajnie wyszło malowanie w okolicach nosa maszyny tzn. tam gdzie malowanie przechodzi w kalkomanie. Szczególnie od spodu jakoś nierówno to wszystko idzie wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alphard Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 To 1/144... więc jeżeli było leciane pędzlem bez maski (taśmy) to niestety ciężko jest zrobić idealną krawędź - wiem po sobie i moich zdolnościach :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Zrobiłem ten model i uważam, że coś tu jednak nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alphard Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Zrobiłem ten model i uważam, że coś tu jednak nie gra. Nie mówię, że wszystko tam okej ... z tyłu czarny pas też lekko poszarpany - stwierdzam tylko fakt, że to 1/144 i nie zawsze wszystko wychodzi jakby się chciało. Bierzesz jeden głębszy oddech i nagle widzisz, że ręka ci ucieka i masz fajną fale na prostej linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koper1991 Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Bardzo fajnie Ci ten model wychodzi Może i ja zmobilizowałabym się w końcu do sklejenia czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi