Robert Ostrowski Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Od kiedy wylał mi się rozcieńczalnik na stół na którym leżał model ,zawsze po skończonym malowaniu odkładam go daleko od siebie Ładnie wyszły kaleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Od kiedy wylał mi się rozcieńczalnik na stół na którym leżał model ,zawsze po skończonym malowaniu odkładam go daleko od siebie Ładnie wyszły kaleczki No widzisz, od teraz będę Wamoda na strych wynosił dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 No widzisz, od teraz będę Wamoda na strych wynosił dla pewności. Lepiej do piwnicy (nie spadnie ). A same płatowce fajniusie moim zdaniem. Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2012 No widzisz, od teraz będę Wamoda na strych wynosił dla pewności. Lepiej do piwnicy (nie spadnie ). A same płatowce fajniusie moim zdaniem. Pozdrawiam, JK Dzięki za poprawę humoru ale raczej dziur w suficie nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Ale ci fabryka pełną parą daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Może mniej modeli na raz, a choć jeden porządnie i bez wpadek na każdym kroku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Może mniej modeli na raz, a choć jeden porządnie i bez wpadek na każdym kroku? A co ma ilość modeli na warsztacie do przypadkowego chlapnięcia Wamodem? I o jakie wpadki Ci chodzi? PS. Tym bardziej, że: Do tego pochwale się zakupami które obejmują temat IJA. B7A2 to IJN akurat. Będę z ciekawością czekał na budowę, tym bardziej że Grace nie tak dawno popełniłem. Możesz zerknąć w moją galerię, zapewne przydadzą ci się zdjęcia archiwalne: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=31697 . viewtopic.php?f=86&t=29809 Sam widzę tutaj 4 maszyny budowane na raz, nie wspominając o podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Cóż, nie każdy się umie znaleźć w takim symultanicznym budowaniu! Ale działaj, działaj. Czekam na jakiś Twój zrobiony model, bo od czasu jak oglądam ten warsztat to skończyłem już ze trzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Cóż, nie każdy się umie znaleźć w takim symultanicznym budowaniu! Ale działaj, działaj. Czekam na jakiś Twój zrobiony model, bo od czasu jak oglądam ten warsztat to skończyłem już ze trzy... Dobrze jest mi z tym warsztatami ale czasami jakaś gafa się zdarzyć musi. Skończyła mi się żółta farba i pomysł na maski do A6M2 to sobie zacząłem inne modele. Dziś np. pomalowałem kokpit w A6M5 oraz obiłem śmigło i osłonę, skleiłem dwie połówki kadłuba w B7A2 przed czym kończąc kokpit. Wieczorem fotki. No widzisz masz tempo bo jesteś obeznany w temacie a ja dopiero temat zaczynam "nadgryzać". Jestem trochę wolniejszy bo jak zobaczę jakiś mały syfek albo włosek na części to od razu muszę to poprawić (taka moja zasada...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Bany modelarstwo to nie sprint na 100m ,kazdy robi swoim tempem i dowolną ilość modeli na raz w/g uznania ,a jak chcesz zobaczyć coś skończonego przez Konrada to niżej masz linki /wycinek jego wyrobów/,chłopak nie stawia na ilość a na jakość bo chyba o to w tym hobby chodzi . viewtopic.php?f=68&t=30417 viewtopic.php?f=68&t=30007 viewtopic.php?f=68&t=28188 viewtopic.php?f=68&t=28822 viewtopic.php?f=68&t=28401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Bany modelarstwo to nie sprint na 100m ,kazdy robi swoim tempem i dowolną ilość modeli na raz w/g uznania ,a jak chcesz zobaczyć coś skończonego przez Konrada to niżej masz linki /wycinek jego wyrobów/,chłopak nie stawia na ilość a na jakość bo chyba o to w tym hobby chodzi . viewtopic.php?f=68&t=30417 viewtopic.php?f=68&t=30007 viewtopic.php?f=68&t=28188 viewtopic.php?f=68&t=28822 viewtopic.php?f=68&t=28401 Amen. A6M2 Po obijaniu, kalkach i zielonym filtrze A6M2 wygląda następująco. Dopowiem tyle, że z efektu jestem strasznie zadowolony. Na gorze położyłem wszystkie kalki, został dół i żółte pasy. Do tego zamówiłem kolejnego A6M2 z Airfixa który będzie w szarym malowaniu (kalki skołowane ). Osłonę silnika musiałem umyć bo się dopatrzyłem tam średniego włosa. B7A2 To co na fotogramach. A6M5 To co na zdjęciach + pomalowany kokpit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Jak ktoś chce jeszcze coś pisać o warsztacie Konrada, to zapraszam do pancerki na TKS-a. Coraz lepiej się te maszyny prezentują (chyba mój standardowy komentarz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Dobrze Kondziu odnajdujesz się w samolotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Bany modelarstwo to nie sprint na 100m ,kazdy robi swoim tempem i dowolną ilość modeli na raz w/g uznania ,a jak chcesz zobaczyć coś skończonego przez Konrada to niżej masz linki /wycinek jego wyrobów/,chłopak nie stawia na ilość a na jakość bo chyba o to w tym hobby chodzi . Robet, na pancerce się nie znam, także nie potrafię ocenić. Ale ogólnie zgoda, każdy ma swój timing, z tym że w moim mniemaniu w hobby chodzi głównie o dobrą zabawę, cokolwiek każdy za to uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Fabryki "Banzajów" ciąg dalszy. :] Osłona pomalowana, światła pozycyjne zresztą też. Może jutro kupie żółtą farbę o ile będzie... jak nie to położę kalkomanie na dole oraz zalakieruję model. Zastanawiam się co do łosza, z jednej strony model trochę wygląda łyso bez podkreślonych linii a z drugiej owe linie są za głębokie i nie wiem jak by to wyglądało. Ewentualnie mógłbym dać łosza z jakiegoś lekkiego brązu. Co Wy na to?!?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Kalka trochę błyszczy na stateczniku z lewej strony, ale widać postęp w budowie. Wiele już nie brakuje. Maszt będziesz musiał poprawić, bo powinien być nachylony do przodu - zresztą jak nałożyć szkło to będzie widać. A zapałka to po co? Mam nadzieję, że nie zamierzasz go podpalić??? Wiemy że to 1/72, napisałeś w temacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Błyszczy się bo 100 watowa lampa świeci prosto na nią, maszt nie przyklejony. A zapałka dla ukazania wielkości modelu bo nie każdy wie jakie to on ma wymiary w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Washa bym dał, ale chyba czarnego, jeżeli brązowy, to bardzo ciemny. Bardzo fajnie wygląda, jest tak dostojnie podniszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam kolego! Nie wiem czy dobrze przeczytałem ale malujesz go pactrą - pędzelkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam kolego! Nie wiem czy dobrze przeczytałem ale malujesz go pactrą - pędzelkiem ? Użyłem farb Humbrolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Banzai! Kolejny atak "Banzaja" na warsztat. A6M2 Wykonałem na nim postshading dodając krople białej farby, do farby bazowej. Do tego zmieniłem pasy na Edkowe, żeby ZERO nie czuł się osamotniony bo mam aktualnie 5 "Banzajów" na warsztacie i wszystkie mają Edkowe pasy bezpieczeństwa. Musze w końcu kupić żółtą farbę na te pasy na skrzydłach. Ostatnio próbowałem malować je Pactrą i wyszło bardzo kiepsko. Chciałem zobaczyć jak będą wyglądać te rowy po washu i zapuściłem niektóre odcinki lin na płacie i innych miejscach. Model wygląda nawet nieźle ale będzie trochę przerysowany. Trochę żałuje, że nie dałem innych kalkomanii Hinomaru - te Airfixe są bardziej pomarańczowe niż czerwone i trochę psują efekt kolorystyczny i plastyczny. A6M5 Jeszcze rano wyglądał tak: Teraz prezentuję się następująco: Wymalowany, prócz stateczników pionowych. Na górze jeszcze będzie postshading tylko muszę wyszlifować zalepioną dziurę w przejściu owiewka-kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Jeżeli chodzi o ten pierwszy to widac że drzemie w tobie pancerny duch . Fajnie wygląda ten jasny od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Panowie jest problem! Dziś przyjrzałem się powierzchni i jest cała popękana, są jakby widoczne małe skrupki lakieru i w niektórych miejscach są one do farby bazowej. Podejrzewam, że z Humbrollami jest w porządku i coś musiałem tutaj popierniczyć z sidoluxem (chyba czas kupić jakieś porządne lakiery). Niestety mój aparat tego nie wychwyci a nałożenie washa może być katastrofalne w skutkach z drugiej strony mogę to zostawić i model będzie bez washa ale cały czas będę czuł, że powinienem coś z tym zrobić. :( Mowa o A6M2 który jest już w zaawansowanym etapie. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Nie wiem czy się nie mylę,ale słyszałem coś o położeniu 2giej warstwy lakieru. Ale może to ktoś potwierdzi bo nie jestem tego pwewien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Prace się prezentują następująco. Poniosłem wielką stratę. Otóż wykonywałem washa na A6M2 i mikstura uszkodziła całą powierzchnie. Podczas ścierania washa, farba zaczęła złazić. Nie dopatrzyłem, że powierzchnia jest popękana po lakierach i prawdopodobnie to spowodowało ta katastrofę. :( Po tym powiedziałem sobie, że nigdy więcej nie użyję sido bo to nie pierwszy raz i jest z nim wiele problemów. Chwilowo niestety więcej zmywam niż kończę. Trzeba to ustabilizować i zabrać się w garść! Strasznie szkoda mi tego A6M2, farbę trzeba zmyć, która swoją drogą bardzo mi się podobała, byłem zadowolony z pracy która wykonałem ale niestety nie pomyślałem o tym, żeby zaopatrzyć się w końcu w jakieś dobre, firmowe lakiery a nie używać sidoluxu jako zapory przed olejami. Ale nie ma co rozpaczać, farba zostanie zmyta a model pomaluję jeszcze raz. Tak czy siak na pocieszenie sprawiłem sobie A6M5 z Academy aby wyrównać średnią w fabryce. A6M2 - Czyli drugi model Airfixu, aktualnie mam dwa A6M2. Jeden leży w Docie a drugi jest zaprezentowany na fotce. Tego wykonam na szaro czyli z ataku na Pearl Harbor. W końcu zaczynam pojmować jak maskować szkiełka taśma i nożykiem. Ten model pomaluję po zamaskowaniu i wklejeniu szybki. A6M5 - Czyli drugie ZERO z Academy, pierwsze jest chwilowo w malarni, a drugie zaprezentowane na zdjęciu. B7A2 - Tutaj pojawił się problem. Po wyszlifowaniu polówek kadłuba przymierzyłem szybkę i wyszły na jaw szczeliny które nie wiem jak usunąć. Jakieś pomysły? KI-27 jest w trakcie szlifowania a jak to wygląda ten proces chyba każdy wie więc zdjęć nie robiłem. A6M2 - model drugi Zamaskowałem owiewkę po czym ją przykleiłem do kadłuba. następnie zabrałem się za maskowanie podwozia oraz wloty powietrza które mają być w kolorze niebiesko-metalicznym. Model zatem pomalowałem pierw kolorem kokpitu wyłącznie na ramce owiewki a potem dodatkowo potraktowałem cały model ukochaną Pactra - Czarny Matt. Powierzchnia jak to zwykle u Pactry idealna. Pojawił się tylko mały syfek na lewym skrzydle. Normalnie bym go zostawił ale w tym miejscy będzie kalkomania i trzeba było go zeszlifować. Mam ogromną prośbę.Chciałbym uniknąć cyrków (ostatnio coś dużo tego słowa używam po pewniej walce z ... :P )jakie były to na dwóch ostatnich modelach które teraz mają detoks w Docie i pomalować modele ukochaną Pactrą. Pojawia się tylko problem kolorów a temacie jestem kompletnie zielony ( co pewnie widać ). Czy może ktoś zna numerki farb Pactry które by dawała typowo ładne i soczyste japońskie kolory? Dlaczego Pactra? Jak człowiek korzysta od lat i nie zaliczył żadnej wpadki to wiadomo, że nie będzie kombinował z innymi farbkami. Szkoda tylko, że posłużyłem się instrukcją Airfixa i kupiłem Humbrolle których opanować do końca nie mogę. A6M5 - drugi model. Ta wersja podoba mi się jakoś bardziej. Ze względu na skrócone skrzydła i masywniejszą osłonę silnika wydaje się być ładniejszy jeżeli chodzi o sylwetkę, która zaś w sumie troszkę popsuję doczepiając rakiety i dodatkowy zbiornik paliwa oraz może otwierając owiewkę (?) Niemniej jednak i tak trzeba zwrócić uwagę na "zadek" samolotu A6M który jest bardzo ładny. Zaś jeśli się tyczy modelu to tutaj już kokpit, skrzydła, silnik, śmigło są sklejone i czekają aż ktoś się zajmie szczeliną która jest widoczna na fotogramie. Co dziwne, to już drugi model i szczelina ta pojawia się znowu. Ogólnie zaczynam wychodzić na prostą i pojmować to całe lotnictwo. Myślę, że już nie będzie mi potrzebny Dot czy Wamod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi