Moses Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Model Przedstawia wczesny F4U-4 Asa myśliwskiego USMC znad pacyfiku Kapitana Phill'a DeLonga. Drugą wojnę światową DeLong zakończył z 13 zestrzelonymi maszynami japońskimi, podczas wojny w Korei, powiększył tą liczbę do 15 zestrzeliwując 2 komunistyczne Jaki. Co ciekawe myśliwce te zostały zestrzelone przy pomocy niekierowanych pocisków rakietówych powietrze ziema HVAR. Za ten czynm otrzymał Kongresowy Medal Honoru. Podczas tego konfliktu DeLong latał w dywizjonie VMF-312 "Checkerboards" stacjonującego na lotniskowcu USS Bataan. Model wykonałem czas jakiś temu w ramach mini projektu grupowego. Niestety długo czekał na wykończenie drobnicy. Jestem z niego średnio zadowolony, aczkolwiek każdy model to nowe doświadczenia. W tym modelu pierwszy raz zastosowałem waloryzacje żywicą, oraz wykonując przetarcia zdrapując farbę bazową pod którą był srebrny. Niezadowolony jestem z powierzchni malarskiej, jest lekko chropowata co widać przy bliższym spojrzeniu. HVARy są za blisko siebie, oraz co uwidoczniły zdjęcia, lekko przekrzywiony statecznik poziomy. Nie jest to moje ostatnie słowo w kwestii Corsairów. Edytowane 22 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Moses, Corsair może i fajny ale ciężko to zobaczyć, bo zdjęcia są fatalne! Mają zaburzoną kolorystykę (samolot wygląda na czarny?), do tego są źle wykadrowane. Zamiast modelu musimy podziwiać ocean szarości na zbyt dużych marginesach. Tak trudno wyciąć i przeskalować do wymiaru odpowiedni fragment w jakimkolwiek programie do obróbki grafiki? Czy takie ujęcie nie wygląda lepiej (pomijając utratę jakości, ale tego nie będzie skalując oryginał) niż ??? PS Fajnie, że go skończyłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 Podmieniłem zdjęcia na robione za dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Z kolorami jest lepiej, ale marginesy zostały jak były... Chyba nie chcesz nam pokazać tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Ciemny model na ciemnym tle to nie zbyt dobry pomysł. Model gubi się w tle. Co do modelu to fajnie się prezentuje tylko ten krzywy statecznik i HVARy trza by było poprawić i będzie git. Jedyne co mi się nie podoba to otwory na działka. W porównaniu z resztą modelu wyglądają po prostu słabo i psują odbiór całości. Ogólnie model mi się bardzo podoba i po drobnych poprawkach będzie naprawdę super. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Mógłbyś napisać coś o modelu,np:jaka to skala i producent.Poza kadrowaniem i kolorem tła , odbicia światła również nie pomagają w poprawnym odbiorze Twojego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Nie mam pojęcia o co wam chodzi z tym statecznikiem. Czytałem monografię Corsaira i z tego co pamiętam wiem, że miały statecznik pionowy oraz stateczniki poziome pod kątem względem osi samolotu, żeby zrównoważyć moment obrotowy śmigła. Zdjecia fakt słabe ale mi się rzuciło w oczy, że raczej w tym modelu jest problem z symetrią skrzydeł względem stateczników poziomych. Wykonanie spalin i odrapania w miarę poprawne tylko mam pytanie odnośnie niebieskiego, jakim kolorem malowałeś, bo mi ten odcień nie podchodzi. Jak popatrzysz na kolorowe fotki corsairów to raczej było to wykończenie błyszczące a nie matowe. Tu masz linka http://www.warbirddepot.com/aircraft_fi ... u5-fal.asp Mam nadzieję, że nie podpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Witam Kolego Moses Racja, na pewno nie jest to Twój najlepszy model, ale na pewno też nie jest taki straszny. Lubię te późne Corsair'y choć może nie grzeszą one bogatą i wesołą kolorystyką Najbardziej nie pasują mi w Twoim modelu obicia lakieru. Są takie jakieś smugowate. Niezbyt fajnie to wygląda Szkoda również, że nie pokusiłeś się o solidniejsze podrasowanie kokpitu, bo ten teraz pomimo dorobionych pasów wygląda pustawo i smętnie. Kalkomania z gwiazdą na spodzie prawego skrzydła chyba się trochę uszkodziła, a HVAR-y na tymże na zdjęciu wyglądają na krzywo sklejone. O pozostałych niedoskonałościach powiedzieli już koledzy. Mam nadzieję, że kolejny F4U będzie już wychuchany i dopieszczony. Chyba nawet jestem tego pewny Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 stateczniki poziome pod kątem względem osi samolotu, żeby zrównoważyć moment obrotowy śmigła Można spytać, w której monografii? Bo nie spotkałem się, a nawet spotkałem się, że wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 stateczniki poziome pod kątem względem osi samolotu, żeby zrównoważyć moment obrotowy śmigła Można spytać, w której monografii? Bo nie spotkałem się, a nawet spotkałem się, że wręcz przeciwnie. Z tego co pamiętam jakiejś rosyjskiego tłumaczenia. Ale tu link do czegoś takiego http://www.google.pl/imgres?q=opis+corsair+f4-u4&num=10&hl=pl&biw=1280&bih=712&tbm=isch&tbnid=P0ikainWlwAk9M:&imgrefurl=http://www.tech-domain.com/viewthread.php%3Faction%3Dprintable%26tid%3D4604&docid=jR4ar89hkvrLKM&imgurl=http://membres.lycos.fr/wings2/3vues/f4u4_2.jpg&w=803&h=1050&ei=im9IT83mDqn_4QT6ovTLDg&zoom=1&iact=hc&vpx=528&vpy=178&dur=627&hovh=137&hovw=105&tx=115&ty=130&sig=100149217908993396304&sqi=2&page=1&tbnh=137&tbnw=105&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:2,s:0 Jak się nie otworzy to wpisać w google: plany corsair f4-u4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Adamo722 tylko pionowy był "przekrzywiony" względem osi Poziome były równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Corsair to Corsair, nawet z niedoskonałościami musi wyglądać świetnie Do tego maszyna Marines, więc nic tylko pogratulować Moses Mi się podoba, i jeżeli będzie Ci sie chciało, to czekamy na nowe poprawione zdjęcia, bo ten samolot na nie zasługuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 WItam Panowie, stateczniki statecznikami, ale możesz mi Mosesie powiedzieć, czemu cały model leci na prawą stronę? Może i jestem laik, ale raczej nie było tak w naturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Nigdy nie słyszałem o klinowaniu stateczników poziomych z niesymetrycznym wzniosem. Nie jestem jednak konstruktorem lotniczym, a moja wiedza o Korsarzu jest ograniczona dlatego chętnie dowiem się czegoś o nim nowego, nawet jeżeli znane mi źródła mówią o zerowym wzniosie usterzenia F4U. Link wyświetla jedynie jakiś rysunek bez wymiarów i komentarza w temacie kątów klinowania stateczników poziomych, także będę wdzięczny za uzupełnienie informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Dzięki wszystkim za komentarze i uwagi Mógłbyś napisać coś o modelu,np:jaka to skala i producent.Poza kadrowaniem i kolorem tła , odbicia światła również nie pomagają w poprawnym odbiorze Twojego modelu. Faktycznie jakoś ta informacja umknęła Academy/Hasegawa 1:48 + kokpit True Details + Osłona kabiny vacu od F4U-1D Squadron Signal + kalkomanie Super Scale Decal no 48-500 "F4U-4, F4U-5 & F4U-5N Corsairs" Nmam pytanie odnośnie niebieskiego, jakim kolorem malowałeś, bo mi ten odcień nie podchodzi. Jak popatrzysz na kolorowe fotki corsairów to raczej było to wykończenie błyszczące a nie matowe. Malowany Tamką XF-17 Sea Blue pokryty później błyskiem microscale Najbardziej nie pasują mi w Twoim modelu obicia lakieru. Są takie jakieś smugowate. Niezbyt fajnie to wygląda Obicia robiłem pierwszy raz, metodą zdrapywania, ale chyba jeszcze muszę więcej poczytać i podpatrzeć, bo to jak sam zauważyłeś nie jest to. Niestety gdzieś musiałem popełniać błąd gdyż zdrapując farbę docierałem do tworzywa, pomimo że srebrny była zabezpieczony. Koniec końcem zamiast skalpela użyłem drucianej szczoteczki od wyciora Szkoda również, że nie pokusiłeś się o solidniejsze podrasowanie kokpitu, bo ten teraz pomimo dorobionych pasów wygląda pustawo i smętnie. Kokpit jest podrasowany znaczy się jest z żywicy Kalkomania z gwiazdą na spodzie prawego skrzydła chyba się trochę uszkodziła, Tam są 3 światła a HVAR-y na tymże na zdjęciu wyglądają na krzywo sklejone. Potwierdzam, niestety za bardzo zaufałem planom, nie konfrontując ich z rzeczywistością, co zaowocowało zbyt małymi odstępami pomiędzy pylonami i kombinowniem jak wkleić HVARy Mam nadzieję, że kolejny F4U będzie już wychuchany i dopieszczony. Chyba nawet jestem tego pewny Tak po cichu powiem że poluję na F4U-5N w 48 czemu cały model leci na prawą stronę? Może i jestem laik, ale raczej nie było tak w naturze No nie było, albo złudzenie apteczne, albo krzywo zdjęcie zrobione bo przypatrywałem się teraz modelowi w gablotce i stoi prosto. Corsair to Corsair, nawet z niedoskonałościami musi wyglądać świetnie Do tego maszyna Marines, więc nic tylko pogratulować Moses Mi się podoba, i jeżeli będzie Ci sie chciało, to czekamy na nowe poprawione zdjęcia, bo ten samolot na nie zasługuje Dzięki, zdjęcia postaram się zrobić. Jednakże jak widać przy dziennym są bliki, przy sztucznym wychodzą bure Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Chyba udało mi się ujarzmić aparat na tyle że można na nowo zaprezentować ten model ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Czy ta szachownica własnoręcznie malowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Tak, niestety kalkomania była za wąska oraz za krótka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi