Skocz do zawartości

T-34/76 1:72 UM+RB

Tenggeri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ponieważ popsuł mi się aerograf, jestem zmuszony przerwać prace nad Leopardem. Żeby nic nie robić postanowiłem, że zrobię mój ulubiony model czyli T-34 i pomaluję go pędzlem, zobaczymy jak to wyjdzie. Chcę zrobić model w zimowym kamo

Padło na model UM nr 325, do którego dokupiłem aluminiową lufę RB

91925049.jpg

W budowie ponadto będę wspierał się jeszcze:

pojpanc.jpg

payo.jpg

Jako, że mam zestaw kalkomanii do Polskich T-34, chciałbym wykonać jakiś konkretny polski czołg, tylko jaki

93823600.jpg

Postanowiłem trochę poczytać, i tak:

Nr 117 czyli ten czołg: 3. Pluton, 1. Kompania, 2. pułk czołgów, 1. polska Brygada pancerna, sierpień 1944,

lieutenantmateuslachcom.jpg

No właśnie, sierpień, a ma być kamo zimowe więc odpada

Mam prośbę do znawców tematu, mógłbym prosić o jakieś zdjęcie Polskiego T-34/76 w zimowym kamo, jeśli chodzi o koła to mam jeszcze zestaw ażurowych stalowych, więc z takimi kołami też może być

W sieci znalazłem tylko takie zdjecie Polskiego T-34 w zimowym kamo, jak nikt nic nie pomoże to będę się wzorował na tym, chociaż chciałbym zbudować jakiś konkretny czołg.

images?q=tbn:ANd9GcQbnBhbQNUVhYh-7FuEL_cuBRCXIkhKH1wHb3vXAEcr0Zh4_r9U5RQR5Z6R

Wszystkie fotki wozów do których masz numery przedstawiają czołgi w zielonym kamo (oczywiście te które ja znam, może ktoś wygrzebie jeszcze jakąś foteczkę)

W sumie dziwne, zastanawiam się czy w ogóle widziałem fotkę polskiego tetka /76 w białym kamo. Rzuciłem okiem na szybko do jednej z książek. I nawet w kolumnie wozów ze stycznia '45 gdzie większość T34/85 jest pomaziana na biało, 76 są jak fabryka je malowała. Może starsze wozy miały bardziej leniwe załogi

I nawet w kolumnie wozów ze stycznia '45 gdzie większość T34/85 jest pomaziana na biało, 76 są jak fabryka je malowała. Może starsze wozy miały bardziej leniwe załogi

Heheh pewnie załoganci wychodzili z założenia, że skoro przez tyle zim ich nic nie trafiło, to w zimie 44/45 też nie będą wapnować czołgu

Możesz mieć rację, też jeszcze trochę poszperałem, znalazłem fotkę naszego T-34 i mimo to że była zima czołg zielony jak w środku lata...

phoca_thumb_l_t34_102.jpg

Walka trwa, pierwsze co muszę powiedzieć to to że skala 1:72 wygląda fajnie w relau ale na fotkach wychodzi masa niedoróbek, niedociągnięć itp

a sam model, no cóż Dragon to to nie jest...

Pierwszy raz spróbowałem zrobić fakturę odlewu za pomocą szpachli w płynie i powiem że nie czaję jak to się powinno robić, mi wyszło średnio, zdecydowanie wolę metodę z nitro

50341971.jpg

45676529.jpg

23927022.jpg

45676529.jpg

Ja fakturę wykonuje połączeniem obu metod czyli szpachlówką rozcieńczoną nitro wtedy nakładam czekam aż trochę podeschnie i i zaczynam dźgać pędzlem. Robbie tak gdyż samo nitro zostawia dla mnie za słabą fakturę.

Co do modelu to chyba gdzieś zgubiłeś wieżyczkę dowódcy którą masz na zdjęciu wzorcowym.

Witam.

Ja robię fakturę odlewu z Surfacer-a 500. Kilka cienkich warstw sztywnym pędzlem ( 2-3 ), a potem szlifowanie w miejscach gdzie jest ona za duża dość drobnym papierem ( gradacji 800 ). Tak samo z blachą walcowaną, Dajesz cieńszą warstwę i czyścisz na całej powierzchni.

Fakturę na wieży można równie dobrze zrobić klejem Wikol, jest o tyle dobry, że jak coś pójdzie nie tak, można go usunąć pod wodą, ze szpachlą jest już problem. Klej lub szpachlę nakładaj grubym pędzlem z grubym włosiem. To tak na przyszłość.

Zbiorniki zaszpachluj i dobrze zeszlifuj.

Właśnie, czy robisz konkretny pojazd?

Ja jakoś próbowałem na lakier do włosów i nie wychodziło. Moim zdaniem łatwiejsza metoda to: sidolux ze 2 warstwy odczekać, kładziemy warstwy białej farby aż będzie bialutki i czekamy aż przyschnie, drapiemy czymś najlepiej sztywnym pędzlem zaostrzoną wykałaczką. Jeśli nie za bardzo biała farba chce zejść to przecieramy cleanuxem i odczekać dosłownie chwilkę i kontynuować operację (uwaga biała farba może zacząć schodzić płatami). Po zdarciu odpowiedniej ilości zimowego kamo czekamy aż wszystko ładnie się uleży i nakładamy białą farbę olejną. rozsmarowujemy ją po zielonych łatach. Robimy to, aby sprawić wrażenie że farba zaczęła się zmywać a nie odpadać od czołgu.

planowałem taki zniszczone, mocno poprzecierane już

Raczej żywotność czołgu była krótka, brak doświadczenia tankistów i sam czołg to nic wielkiego, dwa strzały i po tanku. Doświadczona niemiecka załoga Pz.IV zmiatała takie tanki na śniadanie, nie pozwalając na podejście strzału w zasięgu. Ta legenda T-34 to trochę jest nad wyrost, chyba, że chodzi o ilość (produkcja wręcz hurtowa, byle wyjechał z fabryki, a dalej to ...) i późniejsze wersje T-34/85. Tylko Rudy był niezniszczalny, no prawie. Dwa strzały zaliczył.

Witam, ładnie to Koledze idzie, bardzo lubię te czołgi, jestem w trakcie robienia takiego T-34/76 Tylko, że w barwach "Rudego" (wersja książkowa), pozdrawiam i trzymam kciuki za eleganckie wykonanie

Dzięki za wszystkie posty w wątku

model zalakierowany i zakalkowany:

62612792.jpg

21479513.jpg

12782656.jpg

no i znów na żywo jest ok, a na zdjęciach maskara, aż mi trochę wstyd pokazywać tego modelu :(