math Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Witam ponownie....skoczylem poprzedni model wiec pora na nastepny ktorym bedzie radziecki KV-2 z Trumpetera w skali 1/35 Zestaw zostal juz dosc dokladnie opisany na perthmilitary: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/trumpeter/tr00312.htm i kilkukrotnie prezentowany na tym forum. Moze niezbyt orginalnie ale z checia sobie go podlubie i sprobuje kilka nowych technik Moj bedzie uzbrojony w lufe z RB models i blaszki Edka i jakies wariacje wlasne. Jeszcze musze przemyslec sprawe gasek. Te trumpka podobno sa calkiem fajne ale prawdopodobie trzepne Friulki...zobaczymy. Co do malowania jeszcze sie nie zdecydowalem (mysle o zmytym/wyplukanym zimowym i calej reszcze brudu)...tez zobaczymy. Narazie ja i zestaw spogladamy na siebie . Zbieram informacje i cala reszte materialow na temat tego pojazdu, ale drobne wstepne prace rusza nieglugo... Oczywiscie jak zwylke za cenne informacje i uwagi bede wdzieczny. Pozdrawiam i ja to mowia ... 'Stay Tuned' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Witam, bardzo podobają mi się czołgi KW, dlatego będę śledził wątek. Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Hej Mateusz. Zdaje mi się że mam ten sam w garażu, który jest w planie zaraz jak skończę Granta. Będzie się na czym wzorować po tym jak skończyłeś tę czwórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Ja również zasiądę, bo i u mnie w planach KV-2 Zastanawiam się tylko czy wybrać model Trumpka czy Zvezdy... co sądzicie? Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Super temat. Zasiadam i podziwiam. Zawsze można coś podpatrzeć i czegoś się nauczyć. Leży u mnie w poczekalni KW-2 tyle, że w 1:48. Ale nie otwieram pudła zanim nie skończę 7TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helder Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Zasiadam w pierszym rzędzie. N apewno będzie swietny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 20 Marca 2012 Autor Share Napisano 20 Marca 2012 U nie narazie powolutku...typowa zmudna robota ze az paluch bola -czyli szlifowanie sladow po formie na wszystkich elementach ukladu jezdnego, kolach itp....jednym slowem nuuuuda - ale jakos idzie. i wszystko do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Pamiętam ten moment. Mozolna robota. Spawy będziesz robił nowe Mateusz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Powoli, ale ważne że do przodu. Sprawdziłem, i mam dokładnie ten sam zestaw, tak więc będę wiedział co do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Mam już ten model za sobą. Składa się jak klocki duńskiej firmy. Nie wiem, skąd u Cibie takie nadlewki, ja ich nie kojarzę w montażu. W całym modelu dorobiłem ślady po cieciu blach palnikiem i zrobiłem na nowo wszystkie linie spawań. Odnośnie gąsek to inwestycja w Friulki moim zdaniem jest zbędna. Po sklejeniu tych zestawowych model prezentuje się przednio. Z dodatków wsadziłem jedynie grille i lufę z Abera, oraz wymieniłem wszystkie uchwyty na samoróbki z drutu. A dokumentację zdjęciową (bez wnętrza) znajdziesz tutaj: http://svsm.org/gallery/kv-2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 20 Marca 2012 Autor Share Napisano 20 Marca 2012 Mam już ten model za sobą. Składa się jak klocki duńskiej firmy. Nie wiem, skąd u Cibie takie nadlewki, ja ich nie kojarzę w montażu. W całym modelu dorobiłem ślady po cieciu blach palnikiem i zrobiłem na nowo wszystkie linie spawań. Odnośnie gąsek to inwestycja w Friulki moim zdaniem jest zbędna. Po sklejeniu tych zestawowych model prezentuje się przednio. Z dodatków wsadziłem jedynie grille i lufę z Abera, oraz wymieniłem wszystkie uchwyty na samoróbki z drutu. A dokumentację zdjęciową (bez wnętrza) znajdziesz tutaj: http://svsm.org/gallery/kv-2. Pozdrawiam. No jak widzisz nadlewki sa, ale generalnie sklada sie ladnie. Co do friuli. Zawsze mam z tym problem bo kosztuja wiecej niz zestaw i bl;aszki razem wziete. Sprobuje najpierw zestawowe bo wydaja sie byc spoko i zobaczymy jak wygladaja. Jak mi nie przypadna do gustu to zakupie Friule. Dzieki za link...fajna dokumentacja Spawy będziesz robił nowe Mateusz? Prawdopodobnie...orginalne wygladaja tak sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charsz Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Witam, Patrząc na zdjęcia ze wspomnianego SVSM'a: http://svsm.org/albums/kv-2/IMGP0695.jpg wychodzi, że mocowanie kół było spawane z dwóch części, czyli szlifowanie śladów po formie (drugie zdjęcie) trochę na wyrost. Czy się mylę i to spawanie z dwóch części to tylko inwencja rekonstruktorów? Sam oszlifowałem, ale teraz zacząłem się zastanawiać. A na pierwszym zdjęciu strzałka w złą stronę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Witam, Patrząc na zdjęcia ze wspomnianego SVSM'a: http://svsm.org/albums/kv-2/IMGP0695.jpg wychodzi, że mocowanie kół było spawane z dwóch części, czyli szlifowanie śladów po formie (drugie zdjęcie) trochę na wyrost. Czy się mylę i to spawanie z dwóch części to tylko inwencja rekonstruktorów? Sam oszlifowałem, ale teraz zacząłem się zastanawiać. A na pierwszym zdjęciu strzałka w złą stronę :P W sumie masz racje, bo wyglada ze zawieszenie jest spawane z dwoch czesci ale chyba nie cale (ciezko powiedziec patrzac na zdjecia). Nadal jednak twierdze ze to co zeszlifowalem to slady po formie i sa napewno wieksze niz spawy - najlepiej byloby je zeszlifowac tylko troche (teraz to po ptokach . Ciekawe ze liczba srub montujacych jest 3 albo 6 ...hmmmm Fakt...strzalka jest zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Polecam tą stronę. Jest tam masa zdjęć KW-2 różnych wersji. http://mechcorps.rkka.ru/files/kv2/kv2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Polecam tą stronę. Jest tam masa zdjęć KW-2 różnych wersji.http://mechcorps.rkka.ru/files/kv2/kv2.htm to fakt dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charsz Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Ciekawe ze liczba srub montujacych jest 3 albo 6 ...hmmmm To może być radosna twórczość rekonstruktorów. Tu widać komplet: http://mechcorps.rkka.ru/files/kv2/images/kv-2_041.jpg Sprawdzę w domu w opracowaniach, ale ztcp wszędzie było 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Późno ale jestem.Popatrzę może się coś nauczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 22 Marca 2012 Autor Share Napisano 22 Marca 2012 Prace ida powolutku..ale ida. Kola jesdne zeszlifowane i zmontowane (straszna robota- teraz bedziez gorki:). Wanna, kola i montowanie wiezy tez ju sie pojawilo.....potworek zaczyna nabierac ksztaltow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Rzeczywiście szlifowanie kół i układu jezdnego to mozolna robota. Co do friuli. Zawsze mam z tym problem bo kosztuja wiecej niz zestaw i bl;aszki razem wziete. Sprobuje najpierw zestawowe bo wydaja sie byc spoko i zobaczymy jak wygladaja. Jak mi nie przypadna do gustu to zakupie Friule. Jeżeli gąsienice zestawowe w 1:35 są takiej jakości jak w 1:48 to moim zdaniem niem co inwestować we friule. W skali 1:48 gąski są bardzo ładnie zdetalowane, jedyny mankament to ślady po wypychaczach na części jezdnej kół. Ale można to łatwo zniwelować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 To już niedługo malowanie. Ładnie wyszlifowane - mnie czasami nawet po długotrwałym wysiłku ciągle pozostaje mi ślad po łączeniu z ramką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Mam to samo. I zawsze mam dylemat czy mam dalej szlifować czy odpuścić? Bardzo ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Tutaj masz porównanie Mateusz; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 23 Marca 2012 Autor Share Napisano 23 Marca 2012 No coz Friule wygladaja lepiej (co jest normalne), ale te zestawowe nie wydaja sie zle... tak jak powiedzialem...zobaczymy Co dalej....pojawila sie wieza z lufa - robaczek orazu zaczal wygladac dostojniej Rtoche zabbawy bylo z dopasowaniem lufy z RB..ale powolutku poszlo i teraz siedzi. generalnie trzeba uzyc zestawowej lufy tak zeby ja przyciac u nasady, wypelnic (ja uzylem dwuskladnikoweho epoxy) a nastepnie zamontowac ta z RB tak (CA w zelu byl idealny) zeby nasada z RB lekko wystawala poza oslone jazma (po nalozeniu oslony). Teraz mam pytanie do ogolu . Czy wiecie moze po kiego czorta Trumpek pozostawil te dziwne miejsca na wiezy (z dwoch stron)? Wyglada to jak miesce montowania jakiegos elementy. Patrzac na orginaly w tym miejscu plyta byla gladka. Chwilowo tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 Ładnie poczynasz Fajnie, że przedstawiłeś rozwiązanie tematu lufy, przyda się potomnym Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 Teraz mam pytanie do ogolu . Czy wiecie moze po kiego czorta Trumpek pozostawil te dziwne miejsca na wiezy (z dwoch stron)? Wyglada to jak miesce montowania jakiegos elementy. Patrzac na orginaly w tym miejscu plyta byla gladka. To są miejsca na zaczepy które były montowane w niemieckich KW. Pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi