Skocz do zawartości

IŁ-18, Krugozor, 1:80 (chyba), vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jak przystało zlepiacza z sentymentem za to bez większych umiejętności, postanowiłem po raz kolejny pójść za "zwem natury" i spróbować zrobić coś samolotopodobnego z wyrobu modelopodobnego marki Krugozor. Dla ciekawych: to taka opcja pośrednia między najbardziej prehistorycznym Plasticartem a Allangerem (pozbawionym m.in. "bocznych dziurek okiennych). Prehistoryczny plasticart, w przeciwieństwie do późniejszych modeli tej marki nie posiadał chociażby okien, zamiast których, posiadacz mógł sobie wkleić folię...

v2012031812591177450863.jpg

Krugozorowaty planista musiał coś pić (brać?) i z pewnością nie była to herbatka ziołowa ; inaczej nie jestem w stanie wytłumaczyć sobie takiego położenia okien kabiny... W związku z czym cały czas próbuję z tym coś zrobić, czego efekty widać poniżej. Docieram niestety do etapu niemocy techniczno - decyzyjnej; czyli po prostu nie wiem co dalej. Pomysły są różne, od wydmuszki (której jeszcze nie robiłem) po wklejenie cienkich ramek i równie cienkiej folii przez wyginanie na gorąco przezroczystego plexi - flexi... Doradźta cosik Ludzie...

v2012031812591569277353.jpg

A tymczasem zlepiłem dwa silniki - jeśli mają być "wintydżowe" - tzn. kręcącymi się śmigłami, muszą być w nie uzbrojone już teraz. Później sprawią zapewne sporo problemów, ale co tu nie będzie problematyczne?

v2012031812591631984430.jpg

... i zacząłem dziubać przy jednym ze skrzydeł - pozbywając się tych dziwnych "przejściówek" między skrzydłem a silnikiem, nie pasujących do siebie (podobnie jak wszystkie inne elementy tego modelu) w najmniejszym stopniu. Ale cóż - uparłem się, to i mam...

v2012031812592073729742.jpg

A co do malowania - będzie oczywiście moje ulubione, czyli trójbarwne z pierwszego okresu eksploatacji tego samolotu przez "LOT". I podobnie jak miało to miejsce w przypadku "antosia" - samodzielne...

Pozdrawiam!

• Like 1
Napisano

Powodzenia życzę i oczywiście dopinguję Mam dwa takie stworki, jednego z Alangera, a drugiego z Krugozora. Są prawie kopiami Plasticarta, ale maja kilka różnic. Skala chyba raczej 1:100, ale szczerze, nie przeliczałem więc głowy nie dam

Napisano
Powodzenia życzę i oczywiście dopinguję Mam dwa takie stworki, jednego z Alangera, a drugiego z Krugozora. Są prawie kopiami Plasticarta, ale maja kilka różnic. Skala chyba raczej 1:100, ale szczerze, nie przeliczałem więc głowy nie dam

Skali jak Częstochowy bronić nie zamierzam;) Przyjmijmy, że "jakaś"

Obydwa stworki są naprawdę stworzaste no i faktycznie to prawie kopie Plasticarta. Niestety, owe prawie robi czasami mocno upierdliwą różnicę... Dzień zakończyłem wklejonymi w skrzydło silnikami; otoczy je spora dawka szpachli z włóknem szklanym - inna nie miałaby tu sensu...

Napisano (edytowane)
O- prawdziwy wintydż model...z ZSRR.

Rzekłbym nawet CCCP Pamiętacie rodzime rozwinięcie rzeczonego skrótu?

A ja się uważałem za masochistę... Co do okienek. może clearfix?

Nie ma to jak sobie strzelić w kolano;) a co do okienek - też o tym myślę, czy pod clearfixa podkleić by bezbarwną folię?

Edytowane przez Gość
Napisano

Ja jedno pamiętam - chyba że chodzi o inne...

BTW - a jakiego MI ileś tam tyż od Krugozora ktoś jeszcze ma ??

Z IŁ em życzę powodzenia i będę zaglądał jak tam postępy nad igruszką.

Napisano
Ja jedno pamiętam - chyba że chodzi o inne...

BTW - a jakiego MI ileś tam tyż od Krugozora ktoś jeszcze ma ??

Z IŁ em życzę powodzenia i będę zaglądał jak tam postępy nad igruszką.

Myślę, że pamiętasz jedyne krążące o cepie;P

Napisano

Cep, Cepa, Cepem Pogania? Ja takie pamiętam Jak się kiedyś dziadka zapytałem co oznacza CCCP na koszulce piłkarza, to mi właśnie tak odpowiedział

• 2 years later...
Napisano

Hej, budowa wstrzymana?

. Pomysły są różne, od wydmuszki (której jeszcze nie robiłem) po wklejenie cienkich ramek i równie cienkiej folii przez wyginanie na gorąco przezroczystego plexi - flexi... Doradźta cosik Ludzie...

Wleić lity kawałek pleksi o grubości nawet trochę większej niż te dziury w kadłubie. Potem wyszlifować, wypolerować i odpowiednio zamaskować.

Nie pytaj tylko skąd mam Ci wziąć taki materiał.

Napisano

Z tego co widzę na tej stronie http://www.autoelektromechanika.com.pl/index.php?t_str=I%C5%82-18+%22pod+lup%C4%85%22

to okna są tworzone z prostych, płaskich szyb, więc można wyciąć je np. z jakiegoś opakowania ze sztywnego plexi(coś np. w jakie są pakowane kable komputerowe)

i później te małe szybki posklejać tworząc odpowiedni kształ.

Przy odpowiednio delikatnym nacinaniu możesz też w sumie ominąć etap klejenia ich, tylko ponacinać w miejscach zagięć- patrz modelarstwo kartonowe, tak taką technikę często się stosuje.

Pzdr.

Jaro

Napisano

A ja sądzę że model "urzędowo" leżakuje i dojrzewa i prędzej czy później coś z tego wykiełkuje

Napisano
A ja się uważałem za masochistę... Co do okienek. może clearfix?

Nie ma to jak sobie strzelić w kolano;) a co do okienek - też o tym myślę, czy pod clearfixa podkleić by bezbarwną folię?

Clear fix, zwłaszcza jak jest położony grubą warstwą, lubi się zapadać po wyschnięciu. Chyba lepiej będzie wykonać okna z jakiejś przezroczystej płytki, wkleić indywidualnie i wyszlifować i wypolerować na równo z kadłubem.

Napisano
Po dwóch i pół roku twórca zapewne albo zdołał dokończyć archeologiczno-wspomnieniowy model, albo też ciepnął go już do śmieci... tak sądzę, że wybrał drugą opcję.

Taki model to majątek. Nie wierzę, że Krzycho tak lekkomyślnie wyrzuca na śmietnik rarytasy kolekcjonerskie.

A skala jest 1/100 (chyba). Tak jak Plasticart i Alanger.

Napisano

Twój brak "pomysła" na okna przypomniał mi sposób wykonania tychże okien przez A.Ziobra w Li-2:

wyciął odcinek wypraski zawierający okna z pewnym zapasem , wklejając w to miejsce taki sam odcinek przeźroczystego plastiku np. opakowanie płyty CD . Potem już etap szlifowania , polerowania( od obiadu do bólu) ... musi być bez śladu łączenia . Natomiast same okna to już naklejone maski z taśmy ...i malowanko.

Pełen szacun za wybór tematu...

• Like 1