skikut87 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 (edytowane) Nie wytrzymałem Wosiek mnie skusił i rozgrzebałem swoje Famo. Koncepcja modelu jest taka ( więc się nie czepiać że nie waloryzuje jak wyżej wymieniony kolega ) : -zdjęte osłony boczne tak by widoczny był silnik - rozciągnięta konstrukcja dachu nad przedziałem załogi i kierowcy - malowanie szare w żółte pasy a to postęp ostatnich 2 dni: Edytowane 20 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 No to obserwujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Oj widzę, że będę musiał podgonić z moim Famo, bo ostro poszedłeś do przodu Oczywiście chętnie popatrzę co tu będzie się działo. A tak na marginesie : czyżby baaardzo stara Hasegawa umarła ze starości, czy też jest w ........ sanatorium ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 20 Marca 2012 Autor Share Napisano 20 Marca 2012 hmm można powiedzieć że dziadziunio oczekuje w sanatorium na części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Postęp zrobiona chłodnica założony filtr powietrza podłączone kable teraz tylko drążek kierownicy i dwa pręty jak sądzę rozporowe miedzy chłodnica a kadłubem - ale pręty to już chyba po malowaniu komory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Takie rzeczy z takim mikrusem... to się chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 No000, wygląda super. Mam tylkp parę drobnych uwag. 1. zeszlifuj boczne burty maski - są stanowczo za grube (ok 1 mm a to już się robi płyta pancerna). 2. płyta czołowa pomiędzy przedziałem kierowcy, a silnikiem powinna być podcięta i schodzić pionowo w dół - to tylko spostrzeżenie, bo i tak już jest musztarda po obiedzie. 3. chłodnica jest za cienka - śmigła wentylatora powinny wchodzić do osłony no i oczywiście wypadałoby dorobić dwie rury od niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Rury od chłodnicy będą ale będę miał problem z chłodnica i wentylatorem by te dwie rzeczy spasować... no nic przemyślę jak to zrobić. Widze ze ,,obudowa chłodnicy jest wypukła wiec może jakoś to poprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Świetnie wyglądająca makieta silnika. Takie prace to ja lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Fajnie, będą dwa Famo i będzie można trochę pogderać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Fajnie, będą dwa Famo i będzie można trochę pogderać Niby tak ale tak na prawdę to będą dwa różne pojazdy. Między czasie stało się coś takiego: i koniec jutro odwyk od modelu bo pewne rzeczy same się nie zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Marca 2012 Autor Share Napisano 22 Marca 2012 Ma może ktoś z was koledzy rysunki zdjęcia konstrukcji rurkowej dachu w famo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Mówisz i masz: 1. http://blog.net-maquettes.com/pl/photos-2/walk-around/sdkfz-9-famo/ (Lewa strona, 2 rząd, 4 miejsce) 2. http://modelarmour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1243:walkaround-famo-drivers-cab&catid=36:photo-features&Itemid=59 3. http://militarymodels.co.nz/2012/03/10/photo-walkaround-german-sd-kfz-9-famo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Może i to coś pomorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Marca 2012 Autor Share Napisano 23 Marca 2012 Dzięki panowie. Właśnie o to mi chodziło a szczególnie o to co widać na rysunkach od Twicha A tak na marginesie jak wam się widzi kolorystyka silnika bo dla mnie chyba troszkę za monotonna i nie wiem co by tu zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 Dobrze jest. Nie cuduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Marca 2012 Autor Share Napisano 23 Marca 2012 i ,,rusztowanie,, skończone zastanawiam się co by tu jeszcze dorobić jakieś pomysły? wszytko zmontowane na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 Post pod postem ale cóż może teraz się ktoś wypowie na temat jak skopałem malowanie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Ja bym znaczniki skrajni wymienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 A ja bym poprawił lewy dół maski silnika ( od strony kierowcy), fatalnie to wygląda ( patrz 1 zdjęcie) Malowanie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 Wosiek chodzi Ci o tą ciemniejsza plamę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Przez weekend po wielu bojach z aerografem plującym farba ( nigdy się mu tak nie działo ) poprawiłem kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 post pod postem ale cóż ja pocznę jeśli się nikomu nie podoba Położony filtr i wash przy okazji wyszła dziwna sytuacja na pace po prawej stronie podczas washowania farba się zgranulowała i zeszła do gołego plastyku razem z podkładem, ktoś może wie czemu tak się stało? Stąd mam prośbę ponieważ dopiero zaczynam przygodę w skali 72 nie mam za dużo złomu, więc gdyby to nie był problem dla któregoś z was poratować mnie czymś co mogę tam położyć by zasłonić tą wpadkę z góry bardzo dziękuje no dość płakania czas na foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Nie no, ładnie się prezentuje, tylko nie wiem czy nie przesadziłeś trochę z łoszem? Ja bym go jeszcze trochę pousuwał z modelu, a na pace zrobiłbym zacieki z plamami na podłodze, ale bez przesady, bo będzie wyglądał jak kanał naprawczy nie sprzątany od wieków. Trzymam kciuki. PS. zacieki fajnie wychodzą, jak dasz na powierzchnię kropelkę łosia i dasz jej swobodnie spłynąć, wychodzi rewelacyjnie, później możesz lekko skorygować grubość wacikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi