Marcin1970 Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Koncepcja układu jak i ilości pakunków słuszne. Pojazd wykonany świetnie ! Cytuj
skikut87 Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Jak dla mnie brzmi sensownie. Dzięki. Dla mnie też no i fajnie wykonane te beczuszki Jak je wykonałeś ?? Potrzebny Ci jest ołówek dostępny w każdym markecie budowlanym za darmo następnie bierzesz hips 0,25 i owijasz dwa razy ( przy czym gdy zaczynasz drugie obwinięcie zaczynasz już kleić ) potem kładziesz i przyklejasz ów rurę na kawałek wspomnianego hipsu. Szlifujesz wszo by był gładki wałek. Następnie bierzesz drut ( średnicy Ci nie powiem bo nie pamiętam ) owijasz na ołówku jednak z uwzględnieniem naddatku na grubość ścianek (ok 1mm ) wycinasz pierścienie. Ustawiasz wszytko wstępnie w paru miejscach łapiąc na klej. Gdy wszytko pasuje na oko dajesz po wiekszej kropli kleju na obrecz i dmuchasz by się ładnie rozprowadził do okola niej. Reszta to już tylko podczyszczenie i wyszlifowanie pozostałości kleju ect. Koncepcja układu jak i ilości pakunków słuszne. Pojazd wykonany świetnie ! Dzięki Na prawdę gryzie mnie koncepcja tego słupa elektrycznego w rogu ;) co o tym myślicie a i mam chrapkę dać tam gdzieś jakąś kurę lub koguta Cytuj
bazylms Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Jasne, dajesz ten słup. Co do koguta/kury nie wiem czy zwierzaki płocie nie były, ale to przecież ty zdecydujesz. Z drugiej strony zawsze jakąś atrakcja. Cytuj
Twitch Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Słup elektryczny jak najbardziej mi podchodzi tylko czy kura/kogut na widok takiego bydlaka by nie uciekła Cytuj
skikut87 Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 To się wieczorem biorę za skrzynie i słup Ja widzę koguta tak: albo na burcie famo albo gdzieś na zielonym - tak cz siak ma on stawiać czynny opór najeźdźcą ( nastroszony rozpościerający skrzydła itp ) Cytuj
bazylms Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Dawaj go, jak by coś nie spadło to zawsze można wywalić. Cytuj
Zekar Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Świetnie ci to Famo wyszło . Ale może daj więcej gratów na pakę będzie ciekawiej wyglądał. Cytuj
skikut87 Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Dawaj go, jak by coś nie spadło to zawsze można wywalić. To troszkę zajmie zanim go ulepie bo muszę kupić modelinę więc proszę o cierpliwość. Świetnie ci to Famo wyszło . Ale może daj więcej gratów na pakę będzie ciekawiej wyglądał. Dzięki. Jak wyżej napisałem gratów będzie więcej między innymi silnik od blitza parę skrzyń i zobaczymy co mi jeszcze przyjdzie do głowy. Cytuj
Zekar Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Sorry,gdzieś mi umknęło to co pisałeś dodatkowych gratach . To teraz czekamy na drób na podstawce . Cytuj
Marcin1970 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Przydał by się jakiś załogant oprócz drobiu. Cytuj
skikut87 Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Napisano 5 Kwietnia 2012 Niestety wczoraj brakło mi dnia i nocy... wiec tylko tyle udało mi się zrobić (w sumie sam słup). Co do skrzynek to będę musiał chyba sobie pociąć korek w kostki albo styropian bo ułożyć je z luźnych pasków graniczy z cudem (zdjęcie 2). Figurki... tu jest zgryz póki co znalazłem jeden zestaw który po małych przeróbkach by mi pasował w miarę i do tego figurki są w miarę odlane http://www.mojehobby.pl/products/Pilots-and-ground-crew-German-Airforce-Luftwaffe-WWII.html No chyba że ktoś ma lepszy pomysł to słucham chętnie skorzystam z innych opcji Tak cz siak projekt wznowie po świętach a teraz idę się pakować i zmykam na pociąg. Wesołych świat Panowie i mokrego dyngusa no i co by nam modele potaniały Cytuj
Marcin1970 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Tu masz linka z figurkami tankistow niemieckich. http://www.jadarhobby.pl/preiser-72507-niemieccy-czolgisci-172-p-3766.html Cytuj
Panzer4 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 A po kiego grzyba mu pancerniacy do Famo? CMK robi zestaw z załogą dla esdeków. Dostępne o ile pamiętam w Martoli. Cytuj
R_Mazzi Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Zestaw ludków od CMK polecałbym obejrzeć na "żywo" przed zakupem bo można się nieco rozczarować, niektóre z nich są mocno przeskalowane. Ja miałem pancerniaków radzieckich jak i niemiaszków z SS. O ile Rosjanin robiąc za Gustlika jeszcze jakoś uszedł to jego oponenci usadowieni na wieży tygrysa wyglądali przekomicznie. Cytuj
skikut87 Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam, Nie powiem bo zestaw zaproponowany przez Marcina przypadł mi do gustu pod względem pozy figurantów, póz w których się znajdują oraz akcesoriów które posiadają i są dołączone do zestawu. Plus jest ich dużo za rozsądna cenę. Co do CMK zgadzam się z R_Mazzi to jedna wielka loteria a poza tym za ta cenę mam 3-4 żołnierzyków. Dodatkowym plusem zestawu preisera jest neutralność figurantów, można zrobić śmieszną przyjemna dioramke ( a nie kolejną ukazującą Niemców jako samych wrogich złych nie uśmiechających się ). Mili Niemcy z opowieści wiem ze tez sie trafiali ;) co do tego ze sa oni pancerniakami ... sądzę ze przy tej skali ciężko wybadać różnice mundurowa;). Cytuj
Twitch Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Podstawka nabiera kształtów i ten słup dodaje urozmaicenia... Ja mam dwie propozycje... dorobić jeszcze jeden słup a miedzy nimi zerwane druty A druga opcja to pisałeś że chciałbyś dołożyć do podstawki jakiegoś kuraka to może udało by się dorwać jakiegoś szkopa w pozycji pasującej że niby chce go złapać... Takie luźne propozycje Cytuj
Panzer4 Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 sądzę ze przy tej skali ciężko wybadać różnice mundurowa No akurat kurtki pancerniaków wybitnie łatwo poznać Cytuj
skikut87 Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Napisano 6 Kwietnia 2012 Podstawka nabiera kształtów i ten słup dodaje urozmaicenia...Ja mam dwie propozycje... dorobić jeszcze jeden słup a miedzy nimi zerwane druty A druga opcja to pisałeś że chciałbyś dołożyć do podstawki jakiegoś kuraka to może udało by się dorwać jakiegoś szkopa w pozycji pasującej że niby chce go złapać... Takie luźne propozycje 1. Drugi słup nie wiem cz się zmieści tak aby przęsła między sobą miały zachowana w miarę poprawna odległość... 2. Naturalni to z kurakiem ma wyglądać tak jak Ty opisałeś bądź ze kurak stroszy się na Niemca który chce go przepędzić/ złapać. sądzę ze przy tej skali ciężko wybadać różnice mundurowa No akurat kurtki pancerniaków wybitnie łatwo poznać Niby tak ale w tym zestawie większość z nich ma po prostu na sobie koszule, a jedne cz dwóch czołgistów zawsze mogło się trafić prawda? Cytuj
Andrzej_LK Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 załoga do Famo w zestawie CMK jest bardzo przyzwoita, o dziwo figurki nie są przeskalowane i pasują do modelu. naprawdę polecam w przeciwieństwie do innych zestawów CMK Cytuj
skikut87 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 załoga do Famo w zestawie CMK jest bardzo przyzwoita, o dziwo figurki nie są przeskalowane i pasują do modelu. naprawdę polecam w przeciwieństwie do innych zestawów CMK Mógł byś podać przynajmniej numer tego zetawu lub ogólnie jakiegoś linka? Cytuj
wosiek Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Zestaw z CMK jest dostępny TUTAJ. Produkt jest na zamówienie i trwa to ok.3 tygodni. Możesz też spróbować zamówić w MojeHobby ( wiem, że tam się też zaopatrujesz Cytuj
skikut87 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 szczerze jakoś mnie nie za bardzo oni przekonują i chyba nadal zostanę przy pierwszej opcji: http://www.jadarhobby.pl/preiser-72507-niemieccy-czolgisci-172-p-3766.html maja fajne pozy itp plus jest z nimi kilka gratów, nie wszyscy maja na sobie kurtki pancerniaków wiec spokojnie mogą być choć ja i tak nie widzę przeszkód by na famo umieścić jakiego pancerniaka ;) Cytuj
skikut87 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 szybkie pytanie do siedem dwójkowiczów, co jest wart ten model? http://www.martola.com.pl/pl630/produkty24718/Sdkfz.11_Leichter_Zugkraftwagen_3t Cytuj
wosiek Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Uważam, że jest niezły choć ma parę niedogodności: gumowe gąski (ale są w miarę cienkie więc nie rzuca Cię o ścianę), kalkomania - samemu trzeba nakleić cyferki na tablice co jest nie lada sztuką (-). Na plus jest niewątpliwie zdetalowanie elementów, ale nie obędzie się bez papieru ściernego i pilniczka. Ogólnie polecam Cytuj
skikut87 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 No coś am do przodu ;) zrobione izolatory i ostatnia koncepcja zagracenia paki co o Tym myślicie co byście wywalili albo zamienili miejscami? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi