sotter Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Yukikaze (Śnieżny Wiatr) był najaktywniejszym niszczycielem japońskiej marynarki. Zwodowany w 1938 należał do niszczycieli klasy Kagero. Przepłynął 199000 mil morskich. Jako jeden z niewielu przetrwał wojnę służąc od 1947 w marynarce chińskiej jako Tang Yan aż do 1965 r. Pierwszy japoński okręt wybudowany po wojnie otrzymał nazwę Yukikaze. Po ostatniej modernizacji przeprowadzonej w Kure w dniach 5.06-15.08 1944 r. Yukikaze dozbrojono w 14 pojedyńczych działek plot 25 mm oraz opancerzono płytami zewnętrznymi mostek. Wkrótce okręt włączono w skład 1 Zespołu Uderzeniowego admirała Kurity. 25 października 1955 Zespół Uderzeniowy Kurity natknął się na zespół lotniskowców "TAFFY 3", a starcie przeszło do historii jako bitwa koło wyspy Samar. Ciężkie okręty japoński otworzyły ogień z artylerii pokładowej, a niszczyciele japońskie przeprowadziły atak torpedowy. Poniższa diorama ukazuje moją "wizję" tej właśnie akcji Yukikaze pod dowództwem komandora porucznika Terauchiego Masamichi. Zestaw Tamiyi mogę z czystym sumieniem polecić każdemu. Znakomicie spasowany i zdetalizowany śmiało może być wykonany w wersji out of the box. Ja zdecydowałem się waloryzację bardzo dobrym zestawem waloryzacyjnym Lion roara, a dioramę ożywiłem załogą z dwóch uzupełniających się wypustów Fujimi (IJN Sailor Figures set 1 i 2) plus jakimiś drobnymi samoróbkami. To mój drugi model więc nie ustrzegłem się wielu błędów i wypaczeń, ale pierwszą dioramę mam już zaliczoną. Dzięki wszystkim za wsparcie i cenne rady w szczególności koledze "zloty", który wsparł mnie materiałami. Warsztat: viewtopic.php?f=89&t=29560 Na początek kanoniczne zdjęcia z groszówką dla zobrazowania skali: Widok ogólny i troszkę detali: Na koniec zdjęcia "z epoki": Będę wdzięczny za uwagi i wskazówki, które pozwolą mi podciągnąć mój mocno niedoskonały warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Najserdeczniejsze gratulacje!!! Efekt końcowy jest powalający, a dym to mistrzostwo świata. Poproszę o korepetycję z robienia dymu Dodam, że wątek warsztatowy obserwowałem od początku i przez cały czas byłem pod bardzo dużym wrażeniem tego co nawywijałeś z tym zestawem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 28 Marca 2012 Autor Share Napisano 28 Marca 2012 Najserdeczniejsze gratulacje!!! dzieki, ta dioramka to też Twoja zasługa, bo gdybym nie podpatrywał Twojego warsztatu nie próbowałbym nawet kombinować z wodą. Poproszę o korepetycję z robienia dymu tu nie ma żadnej filozofii, to po prostu rozczapirzony wacik utytłany w MIGowym, czarnym pigmencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Te ostatnie zdjęcie to mistrzostwo! Normalnie, kosmos . Pozostałym też nic nie brakuje . Model fajnie wykonany, dużo szczegółów, bardzo fajna "woda". Poziom, którego mi nie uda się osiągnąć . wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 No chłopie klasa... Model, dioramka, dym... miodzio, nie ma się nawet do czego przyczepić Fajne te japońce tak wgl... może kiedyś hehe Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 O kurde, ale zaj... całość wygląda Piękna praca, gratulacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Marca 2012 Super Moderator Share Napisano 28 Marca 2012 No REWELACJA !!! Szczególnie zdjęcia epokowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 28 Marca 2012 Autor Share Napisano 28 Marca 2012 Wielkie dzięki wszystkim za dobre słowo. Poziom, którego mi nie uda się osiągnąć . wielkamucha No tu przegiąłeś. Rozumiem kurtuazja, ale pamiętaj że śledzę wątek Gato i się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 A ja się przyczepie do piany w okolicy dziobu. Taka dziobnica nie narobi takiego szumu. Jakiś tępy dziób współczesnego okrętu podwodnego ale nie osty prawie jak żyleta dziób niszczyciela. To samo dotyczy pierwszych dwóch torped. Wyglądają jakby właśnie odmówiły im posłuszeństwa silniki i wytraciły prędkość. Co do reszty to przyjmij mój ukłon Mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Najlepsza diorama morska na forum. Gratulacje. Poprzeczka podniesionba bardzo wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Wielkie dzięki wszystkim za dobre słowo. Poziom, którego mi nie uda się osiągnąć . wielkamucha No tu przegiąłeś. Rozumiem kurtuazja, ale pamiętaj że śledzę wątek Gato i się uczę Skrobać plastik każdy potrafi . Gorzej jest z malowaniem czy przy zabawach chemią - w tej dziedzinie jestem zielonym amatorem i tego Wam zazdroszczę bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Świetny. Mam tylko takie zastrzeżenie, ze jak na szarżujący na dużej prędkości niszczyciel, to robi on trochę mizerne fale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Sotter świetna robota Ja jeszcze się nie porwałem na dioramę ale Twoja wymiata Jak Ty zrobiłeś tą wodę powiedz plis Robota 1 klasa, wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Zapomniałem napisać wcześniej, wiec teraz zapytam. Jak uzyskałeś trójwymiarowość załogi ? Jakiś specjalny zestaw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Jeszcze raz dziękuję wszystkim za te formułowane na wyrost pochwały dioramki Co do odkosów dziobowych to daleko im do doskonałości, bardziej jeszcze bolą mnie niepotrzebnie "spienione" odkosy torped. No ale chciałem żeby było dramatycznie i przefajnowałem. Jak Ty zrobiłeś tą wodę powiedz plis W wątku warsztatowym o tym zdaje się pisałem. Podkład wymalowałem olejami tak, żeby zróżnicować odcień morskich głębin, na to błyszczący werniks. Torpedy nakleiłem na taki "podkład". Następnie folia z firmy "Faller", trochę specyfiku Water effect z Vallejo tam gdzie miały być fale, odkosy dziobowe na stelażu z folii. No i na koniec Still water z Vallejo i Foam and Snow z Vallejo. Jak uzyskałeś trójwymiarowość załogi ? Jakiś specjalny zestaw ? Blaszane ludziki w 350 nie dają rady. W 700 są ok, ale w 350 rażą. Dlatego zdecydowałem się na zakup dwóch zestawów z Fujimi z plastikowymi załogantami. W sumie jakieś 300 ludków. Mały problem jest z ich wycięciem z ramek i malowaniem ale da się przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Piękny model i świetne zdjęcia, zarówno 'teraźniejsze', jak i z 'epoki' Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Gratuluje kolejnego pięknie ukończonego modelu oraz oczywiście fotki tygodnia. Jak dla mnie cudo Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Rewelacja i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SamP Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Piękna robota, miałbym tylko jedną uwagę, że w czasie akcji bojowej wszystkie włazy są pozamykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Brawo, bardzo dynamiczna scenka i pięknie zrobiony model. Przy bodaj czwartym zdjęciu chciałem napisać coś o fotce z epoki, ale nie musiałem,. Robi wrażenie, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koralgol4 Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Kapitalna woda! Świetne wykonanie pod wzgledem historycznym jak i praktycznym! Dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Kapitalna woda! Świetne wykonanie pod wzgledem historycznym jak i praktycznym! Dla mnie bomba Pod względem realizmu to niestety sporo niedociągnięć, ale priorytetem było dla mnie "udramatyzowanie" dioramy i efekt dynamicznej sceny. Dziękuję za wszystkie uwagi i pochwały no i oczywiście fotę Admina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Normalnie nie piszę w tym dziale gdyż jestem w pancerce, ale to co tu zobaczyłem po prostu odebrało mi chęć do dalszej pracy. Dla mnie jest to poziom nie osiągalny nawet pomimo najszczerszych chęci. Morze, dym to poprostu rodzynki na torcie. Fota admina jak najbardziej zasłużona. Człowieku - masz talent. A pytanie odnośnie dymu - usztywniałeś go jakoś, lakiker do włosów czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Diorama morska to piekielnie trudna sprawa, Tobie udało się świetnie. Genialny "dym", wielu się na tym wykłada, salwa torpedowa doskonale rozplanowana. Super praca, Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 A pytanie odnośnie dymu - usztywniałeś go jakoś, lakiker do włosów czy coś? Dym zrobiony został z rozczapirzonego peńcetami wacika kosmetycznego. Usztywniła go nieco minimalna ilość czarnej farby akrylowej nakładanej suchym pędzlem. Poza tym użyłem jedynie czarnego pigmentu w który wycierałem tę watkę. Taki frędzel ma swoją sztywność a ja delikatnie "oparłem" go o olinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi