Skocz do zawartości

Bedford QL with 6 pdr. AT gun + Eduard 1:35 Italka

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Trochę się pozmieniało...

Jako odskocznia od monotonii sklejania, postanowiłem przed zaczęciem prac nad działem, pomalować pojazd. Oczywiście dałem ciała z farbkami, bo gdzieniegdzie osadził się proszek z model masterów. Przez ten rozcieńczalnik wamodu pewnie. Choć to bardzo dziwne, bo zawsze malowałem tak jak teraz, a posiadałem lodówkowy kompresor i nie miałem takich problemów. Od momentu zakupu kompresora MA3000 gdy maluję model masterami, wychodzi mi taki proszek. To pewnie wina źle dobranego ciśnienia do aerografu, no bo po prostu nie widzę już żadnej innej możliwości.

Co do modelu, to psiknięty takim oto jak widać na zdjęciach kolorem. Poza tym, o preszejdzie mowy być nie może, bo musiałem ratować bazę czym się dało by proszku nie było Nie jest tak źle, bywało gorzej, zobaczymy co wyjdzie dalej. Model po lakierze i kalkach, w następnej kolejności zabiorę się za washe itp. Słowo jeszcze o kalkomaniach. Nie wiem czy siadły dobrze, zobaczymy jutro, aczkolwiek jestem troszkę zły. Nie wiem czy na Italkę, czy na Eduarda, w każdym razie te kalki które miały być z przodu pojazdu są o wiele za duże, niż blaszane elementy edzia, na których miały spocząć. Niestety musiałem z tych kalek zrezygnować...

Tutaj mam pytanie do Was - zakupiłem sobie filtr MIGa do żółtego kamo, kiedy go użyć? Teraz po kalkomaniach, czy w późniejszym etapie? Przed czy po washu? Bo oto nadszedł czas używania tych specyfików, a filtrów w zasadzie nigdy nie robiłem.

Model prezentuje się na obecną chwilę tak jak na zdjęciach Proszę nie oceniać tego na czym stoi. Po prostu spoczął na tym kawałku ulicy do zdjęcia, która tak swoją drogą jest w skali 1:72

30w5mj6.jpg

2ag4u4y.jpg

Pzdr

Matthew

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki

Na Twój sposób bazylms już za późno, więc nałożę filtry teraz, po kalkach.

Siądę do tego myślę, że dopiero koło czwartku.

Pozdrawiam

rhinoceros, próbowałem rozcieńczyć szpachlówkę humbrola i italki ale nie dało rady, surfka mam w sprayu, a szpachli tamki nie mam wcale. Masz jakiś pomysł czym można jeszcze tą chusteczkę przejechać?

Z chusteczką zdążysz jeszcze później-

Proponowałbym w tym czasie jednak rozejrzeć się za surfacerem w słoiczku i Tamiyowską szpachlówką... Nie próbowałem niczym innym i pozostaję przy tych sposobach- bo jest efekt.

Walcz dalej!

Jestem po Twojej stronie!

Hejka

Po washu, młotkowaniu, przetarciach, filtrach, przed olejami i pigmentowaniem. Psiknięty na koniec pół-matem. Na razie jak dla mnie efekt mocno średni, będę walczył dalej...

4gs9j.jpg

2rqk12q.jpg

6jewjl.jpg

35hi9ao.jpg

2hfs187.jpg

72u23c.jpg

Pozdrawiam

Zaczyna nabierać charakteru a powiedz mi choć nie wiem może już pisałeś o tym... przewidujesz jakąś podstawkę bo model aż się prosi o nią

Dzięki

Choć nic nie wspominałem o podstawce, coraz bardziej zastanawiam się nad zrobieniem jej. To też w dużej mierze zależy od tego, jak mi wyjdzie model. Pożyjemy, zobaczymy.

Pzdr

Dzięki

coraz bardziej zastanawiam się nad zrobieniem jej. To też w dużej mierze zależy od tego, jak mi wyjdzie model. Pożyjemy, zobaczymy.

Pzdr

Nie rozumiem obaw... No pewnie, że wyjdzie!

To pożyjmy i zobaczmy!

Zobaczmy!!!

Bardzo dziękuję za słowa otuchy. Fajnie, że ktoś czeka na efekt końcowy.

Choć mam teraz trochę czasu, to nie biorę się za model. Wychodzi mi ostatni ząb nr 8 - tzw. last ósemka i nie mieści mi się w szczenie. Leże tylko i spoglądam na forum, bo jakbym zaczął malować to bym chyba tego całego Bedforda rozgniótł

Pozdrawiam

Hehe, czy mądrzejszy? Nie wiem...

Mam już trzy ósemki, teraz wychodzi ostatnia. Może poczuję się jakimś filozofem jak wyjdzie ta czwarta

Dzięki Robert Ostrowski. Przy najbliższej okazji cyknę bez lampy błyskowej.

Pzdr

Siemano

Co prawda model jeszcze nie ruszony, ale na tygodniu się za niego wezmę.

Chciałem zrobić kilka zdjęć w naturalnym oświetleniu, cyknąłem trzy i padł aparat...

Także Robercie póki co trzy zdjęcia tego samego boku :/

Jak będę się brał za model, to przy okazji zrobię sesję z lampą błyskową i na słoneczku

2q8wl0k.jpg

2j60guo.jpg

34qmjrr.jpg

Pzdr

Napisano (edytowane)

Witajcie człowieczki!

Dzięki Robert, miło mi, że się podoba.

zasiadam na widowni.

Ten wjazd na pake będzie ruchomy?

Cieszę się, zasiadaj, miejsc jeszcze sporo

Niestety jest na stałe. Co też ma swoje zalety, na pewno mi nigdzie nie przepadnie

Dziś bez zdjęć, aczkolwiek są postępy w modelu. Jutro postaram się popstrykać trochę fotek.

A dziś startuję z zapytaniem - jak myślicie, zrobić to działo w takim samym "pustynnym" malowaniu, czy może dla kontrastu jakąś zielenią psiknąć? Co prawda nie zacząłem go jeszcze sklejać, ale chciałbym się co do tego już nastawić mentalnie.

Dzięki z góry za opinie

Edytowane przez Gość

Pomaluj na pustynny chyba że masz zdjęcie takiego zespołu, aby się nikt nie czepił że to jest pomysł z sufitu.

Witajcie

Ok, więc zrobię w piaskowym malowaniu. W sumie racja, lepiej nie kombinować.

DARTH - te tłuste ślady, to tylko lakier błyszczący. Taki efekt został po nałożeniu lakieru na matową czerń akrylową.

Dzięki Konrad C, miło mi to słyszeć.

Więc co tam dalej. Troszkę olei użyłem, zrobiłem gdzieniegdzie lekką biedronkę. Trochę zacieków z produktu AK - Streaking Grime. Całość oczywiście słono wypigmentowana. I tak, na koła zostały jeszcze do przyklejenia takie nakładki, które muszę jeszcze pomalować i nakleić. Brakuje szyby, trochę pigmentów na podwozie, kilka baboli zauważyłem na zdjęciach, więc do poprawy. Model czeka jeszcze na lakier matowy. Być może pobawię się jeszcze z tym szkieletem rurowym nad paką i troszkę z wnętrzem. Poza tym, brakuje najważniejszej rzeczy, czyli działa, ale za to się wezmę kiedy dosadnie skończę sam pojazd. Planuję jeszcze rzucić na pakę trochę bambetli, głównie broni i tego co pozostało z zestawu, może wrzucę kilka kanistrów, zobaczymy w trakcie W każdym razie, do zakończenia samego pojazdu pozostało niewiele, a prezentuje się on teraz tak jak na zdjęciach.

Gdybyście mieli jakieś uwagi co zmienić i poprawić, albo czego nie robić, to proszę o odzew

Rhinoceros, szkoda, że nie zdążyłem poprawić tych chusteczek, ale nie mam odpowiednich "środków" do tego czynu. Mimo wszystko bardzo dziękuję za podpowiedź, sprawdzę na kolejnym modelu, ale jak będę miał potrzebne rzeczy na tym.

Teraz fotki - trochę ich jest. Cykałem w różnym świetle:

178db6.jpg

2vrsisk.jpg

mb0oxy.jpg

35he7ur.jpg

2ibokzl.jpg

10clr2d.jpg

2crxbbr.jpg

35bb3ix.jpg

27xdq8z.jpg

2el3u5l.jpg

2a5dq2u.jpg

2a4veyg.jpg

246p9hu.jpg

34hz52r.jpg

Pozdrawiam

Czołgiem!

Dokleiłem te nakładki na koła, które pomalowałem, zwashowałem i trochę walnąłem pigmentu na nie. Doszła jeszcze szyba, którą troszkę przybrudziłem, na podwozie trochę pigmentu, rura wydechowa (której w zasadzie w ogóle nie widać) została przeze mnie pordzewiona, a wylot - okopcony. I cóż tu więcej rzec - chyba zbliżam się do końca samego pojazdu. Bo oprócz działa i bambetlii, to pozostało mi tylko go zmatowić.

Tutaj fotki:

20r63uv.jpg

2wd8swm.jpg

21cdwmw.jpg

Jeśli macie jakieś uwagi, to proszę o opinię. Jeśli nie macie - też komentujcie Mam nadzieję, że w jakimś stopniu komukolwiek się podoba

Pzdr