GrzesiekW Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Bardzo mi się podoba jak przedstawiasz relację z budowy.Wszystkiego się można dowiedzieć. Jak dla mnie duże cienie są nienaturalne. Może jeszcze jedna cieniutka warstwa z aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 Z kalkomanią miałem problemy... Pierwszy raz stosowałem SET i SOL.. Tyle co się w sklepie dowiedziałem czyli: 1. Nanieść pierwszą warstwę lakieru na cały model (czekamy aż całkowicie wyschnie) 2. Moczymy kalki w letniej wodzie 3. Na miejsce w którym będziemy kłaść kalki nanieść pędzelkiem SET (pod kalkę) 4. Jak SET wyschnie nanieść na kalką SOL (ponoć może się marszczyć, ale nie dotykać! Samo się wszystko rozprostuje) 5. Nanieść kolejną warstwę lakieru (jak już oczywiście kalki będą całkowicie suche) Mi to wyszło tragicznie (widoczna jest przezroczysta kalka po za napisem TITANIC) Następnym razem to już będę wiedział, aby intensywniej nałożyć SET przed położeniem kalek... Położyłem już lakier więc ich nie zmyje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 Bardzo mi się podoba jak przedstawiasz relację z budowy.Wszystkiego się można dowiedzieć.Jak dla mnie duże cienie są nienaturalne. Może jeszcze jedna cieniutka warstwa z aero. Cieszę się, że podoba Tobie się ta relacja z budowy Sam się dowiaduje wiele (szkoda, że na własnym modelu ) Jak dla mnie duże cienie też są nienaturalne, dlatego w finalnej wersji rozjaśniłem ciemny brąz Ale to wszystko kwestia gustu Każdy robi pod siebie, dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Debiut z płynami niezbyt szczęśliwy miałeś, bo kalki Academy należą do najgorszych. Ale jak to ktoś kiedyś powiedział, kto się uczył jeździć maluchem, z Mercedesem też sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 Debiut z płynami niezbyt szczęśliwy miałeś, bo kalki Academy należą do najgorszych.Ale jak to ktoś kiedyś powiedział, kto się uczył jeździć maluchem, z Mercedesem też sobie poradzi. Dzięęęęęęęki !!! Myślałem już, że to ja coś zrobiłem źle a tutaj się okazuje, że to Academy... Może mogę je jakoś ściągnąć i zamówić takie kalki ? To tylko napis TITANIC (jestem grafikiem komputerowym więc sam sobie to zaprojektuje) Czy jak zalakierowałem to już po frytkach... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Zostaje jedynie mycie w wamodzie (ale to chyba odpada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 A oto moja domowa stocznia obecnie trwają prace nad częścią dziobową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Bardzo ładnie wyposażony warsztat. Przydało by mi się takie wielkie biurko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Kalki możesz zamówic od Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Z kalkomanią miałem problemy... Pierwszy raz stosowałem SET i SOL.. Tyle co się w sklepie dowiedziałem czyli:1. Nanieść pierwszą warstwę lakieru na cały model (czekamy aż całkowicie wyschnie) 2. Moczymy kalki w letniej wodzie 3. Na miejsce w którym będziemy kłaść kalki nanieść pędzelkiem SET (pod kalkę) 4. Jak SET wyschnie nanieść na kalką SOL (ponoć może się marszczyć, ale nie dotykać! Samo się wszystko rozprostuje) 5. Nanieść kolejną warstwę lakieru (jak już oczywiście kalki będą całkowicie suche) Mi to wyszło tragicznie (widoczna jest przezroczysta kalka po za napisem TITANIC) Następnym razem to już będę wiedział, aby intensywniej nałożyć SET przed położeniem kalek... Położyłem już lakier więc ich nie zmyje... Ciekawe, ja do kalek podchodziłem właściwie bardzo podobnie, lakierowałem kadłub klarem (zganionym przeze mnie w mojej relacji z budowy za żółknięcie). Po kompletnym wyschnięciu dawałem kroplę SETa, na to szła kalka, która odchodziła już z papieru, ustawiałem ją i na górę też SET dawałem po czym wypychałem płyn. SOL dawałem tylko tam, gdzie powierzchnia nie była równa. Tak zrozumiałem wszystkie poradniki, stosowałem produkty Model Master i byłem zadowolony dopóki nie stłukłem słoiczka z SETem; do ostatniej, mało ważnej kalki użyłem Decal Fixa Vallejo i efekt był beznadziejny, źle się kładło, powierzchnia jakaś taka dziwna, błyszcząca. Dobrze, że nie widać tego. Gdybym położył na tym kalki na kadłubie byłaby masakra. Kalki Revella były naprawdę bardzo dobre, wytrzymałe, trudno je było roztargać. Jedynie ogromną ilość SOLa dałem na to duże koło na środku pokładu "LOW HOVER", które musiało wniknąć w zagłębienia w pokładzie, w dużej mierze udało się. Z tego co piszesz wychodzi na to, że jakimś sposobem zostało powietrze, być może za długo leżała w wodzie, może zmień płyn albo użyj Sido pod kalki, kilka poradników opierało się o Sido i efekty były bardzo ładne. Sęk w tym, że będizesz eksperymentował na swoim modelu, to niezbyt fajne. Tak czy siak czekam z niecierpliwością. Kibicowałeś mi przy QM2, teraz mnie też ciekawi co rzeźbisz ;) a do Titanica mam szczególny sentyment. Dziś po twoim poście wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł o preshadingu pokładów: prysnąć czarnym pod maksymalnie dużym kątem tak, żeby czarny został praktycznie tylko na powierzchniach pionowych struktury pokładu, może się okazać najlepszym rozwiązaniem ale... ktoś by to musiał wypróbować. U mnie zostało do wygięcia z 80 leżaków i 48 stołeczków, przyklejenie razem kilkuset leżaków, stolików, stołeczków itd, drobne poprawki lakiernicze i wielki koniec: szampan, kobiety, śpiew, kwiaty, te sprawy. Acha, żeby u mnie zrobić taki porządek jak u ciebie musiałbym generalnie zwinąć sklejanie, będzie tak ładnie jak skończę jeden model, a nie zacznę drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Modelik super.A wracając do farb,szkoda ze nie używasz olejnych według mnie mają najwieksze możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kunda5 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 A oto moja domowa stocznia obecnie trwają prace nad częścią dziobową... Paweł jakiego radia słuchasz?Na ampli nieznam fali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 Hehe ;-) Radio PLANETA (takie clubowe kawałki) dostępne w Warszawie i Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 Dzisiaj przyszła przesyłka Kupiłem je tutaj z przesyłką ok 60 zł Zamieszczam fotki dobrej jakości gdybyście chcieli zobaczyć z bliska PLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Wyglądają miodnie Swego czasu popełniłem ten model w wersji "prosto z pudła", i przyznam, że zestawowe relingi i schodnie mocno mi krwi napsuły a i efekt nieciekawy Przydały by mi się wtedy takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Wracając jeszcze do kalek. Dałeś pod kalki lakier błyszczący czy matowy? Bo na zdjęciu kadłub wygląda dość matowo. Procedura którą opisujesz jest jak najbardziej słuszna. Połysk>set>kalki>sol>połysk. Ja zazwyczaj maczam delikatnie kalki w wodzie czekam jak tylko będą się ruszać ale jeszcze nie będą zbyt rozmoczone. Potem delikatnie łapie pensetą i przenoszę na plamę setu. Delikatnie koryguję pozycję jeśli potrzeba i odsączam nadmiar setu chusteczką. Po 15-20 min nakładam sol, a potem jeszcze raz połysk żeby wszystko zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 8 Maja 2012 Autor Share Napisano 8 Maja 2012 Ja położyłem tylko matowy lakier... i tutaj diabeł pogrzebany no trudno... Następny, razem już będę wiedział, że połysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Szkoda bo świecące kalki psują efekt. Jak Ci kalki nie siądą to próbuj maziać je solem po parę razy. W sensie pierwszy raz zostaw do wyschnięcia potem znowu i tak dalej. Czasami pomaga. Także jeśli zrobił Ci się pęcherzyk powietrza na kalce przekłuj go delikatnie i również potraktuj solem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Może efekt poprawi lakier błysk. Tragedii nie ma - widziałem gorzej położone kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Witam kolegów ! Chciałem napisać, że pracuje nad modelem pomalowałem wszystkie pokłady na drewniany kolor + wash pod spód część dziobowa oraz rufa jest ukończona w 90% teraz przygotowuje kadłub do oświetlenia, maskowałem elementy warstwami czarnej farby aby nie przepuszczały światła, wierciłem otwory aby światło się lepiej rozpraszało i wiele innych... Zrobię kilka fotek i zamieszczę niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 16 Maja 2012 Share Napisano 16 Maja 2012 W takim razie czekam na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 No i gdzie te obiecane fotki?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Cierpliwości... Może kolega Paweł z jakimś bonusem wyskoczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 19 Maja 2012 Autor Share Napisano 19 Maja 2012 OŚWIETLENIE MODELU (paski led) Idziemy do CASTORAMY i kupujemy paski LED (na metry, wg potrzeb) Ja kupiłem nie powlekane (nie są wodoszczelne) białe o ciepłej barwie 19,99 zał za m2 Taki pasek led składa się z kawałków o długości 10cm, na których są po 3 diody. Podłącza się kablami do tych miedzianych kropeczek na krawędziach, ważne jest aby zawsze + do + a - do - to żelazna zasada! Potrzebna będzie jeszcze Lutownica + spiwo lutownicze (ok 30 zł) oraz Transformator + 3 rodzaje kabli: kabel biały (transformator --> gniazdko elektryczne) kabel czarny (transformator --> podstawka) kabel kolorowy(podstawka --> paski LED) taki cieniutki kabelek... Tak to wygląda zainstalowane w moim modelu Ja zainstalowałem 2 paski: 1. Długi 60 cm na całą długość kadłuba 2. Krótki 20 cm na długość nadbudówek Tutaj widać jak kolorowy kabelek wchodzi do poodstawki A tak to mniej więcej przechodzi: Jeżeli już zdecydujecie się na oświetlenie modelu, nie obędzie się bez MASKOWANIA oraz wiercenia dodatkowych przestrzeni aby światło swobodniej przechodziło przez kolejne kondygnacje... Tak oryginalnie wyglądały pokłady: Tutaj sobie rozrysowałem miejsca których mogę się pozbyć: A tak wygląda to po usunięciu plastiku: (usunąłem je wiertarką jechałem wiertłem jak lasetem hehe, wiórów było co niemiara) Jak już wszystko wywiercimy musimy nałożyć trochę farby pod spód aby plastik nie prześwitywał... Bo świeci strasznie nie maskowany... Do tej czynności polecam pomalowanie 2 warstw czarnej farny i na koniec pomalowanie wszystkiego na biało aby światło się dużo lepiej rozprowadzało wewnątrz całego modelu! Tutaj malowałem na czarno: (Wyglądało trochę przerażająco...) Później na biało: Sprawdziłem - nic nie prześwituje A tutaj jeszcze prezentacja pokładów nałożonych na siebie kolejno po wywierceniu otworów: Tym sposobem, nie muszę kombinować z diodami aby je rozkładać po całym modelu i pokładach... wystarczą mi 2 paski na dnie kadłuba aby cały model pięknie świecił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Pomysł całkiem fajny, ale dziury w pokładzie B chyba będą widoczne przez boczne okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi