Unamed Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie jestem nowy i mam pytanie. Chodze od jakiegoś czasu na zajęcia modelarskie w szkole i robię model TIGER I, trochę robiłem go w szkole a teraz wziąłem go do domu na weekend i skleiłem go całego tylko gąsienice założyć i bedzie gotowy, ale tu moje pytanie właśnie do was skleiłem go i chce go teraz pomalować i mam pytanie czy to nie bedzie przeszkadzać bo są małe elementy naklejone? To jest mój pierwszy model i jak wspominałem jestem świeży :P A tak przy okazji czy macie jakąś stronę z modelami plastikowymi dobre ale nie drogie ? Raczej areografem. Chodzi mi czy taka np. łopata albo lina czy to nie bedzie przeszkadzać czy może być w jednym kolorze. Cena modeli tak do 100-150zł. Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Witaj, ale mógłbyś jakoś jaśniej i mniej chaotycznie napisać jakie małe elementy i gdzie są przyklejone? Najlepiej będzie jak wrzucisz fotki tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 No i pytanie czy malujesz aerografem czy pędzelkiem i jakie to są nie drogie modele (tzn cena) No i tak jak kolega wcześniej napisał... zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Pewno chodzi o narzędzia i te inne duperelki. Ale bez zdjęć to jak zgadywanie liczb w totku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 To jest sklejony model??? Wygląda jak byś powycinał części z ramek i usypał z nich stos. Klejenie modelu nie polega na zgrubnym polepieniu części ze sobą. Moja propozycja brzmi: zanim zaczniesz malować najpierw dobrze sklej model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unamed Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Jak pisałem to jest mój pierwszy model więc tu nie obrażaj, a po drugie to tę lukę nad lufą załatałem szpachlą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Jak pisałem to jest mój pierwszy model więc tu nie obrażaj, a po drugie to tę lukę nad lufą załatałem szpachlą. Nikt Cie nie obraża,ale masz jeszcze szparę na dolnej płycie, zle oszlifowaną lufę, odwrotnie wklejona boczna line, źle załozony właz. Kolega Markuz ma rację, popraw elementy,dobrze powycinaj kawałki plastiku z modelu,wyszlifuj a dopiero potem wez sie za malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Dokładnie koledzy mają racje. A jakim klejem kleisz? Bo widać wszędzie ,,pajęczne klejową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Jak pisałem to jest mój pierwszy model więc tu nie obrażaj Nikt Cię nie obraża. Wstawiłeś zdjęcia, pytasz o rady to ich słuchaj. Tą wypowiedzią obraziłeś Markuza. Pierwszy model w niczym nie usprawiedliwia, tym bardziej że chodzisz na modelarnię. W tej chwili model nie nadaje się do malowania.Prawdę mówiąc nie widziałem tak źle sklejonego modelu. Odwrotnie poklejone elementy, szpary między częściami, wszystko krzywe. Masz instrukcję to w nią patrz albo pytaj instruktora na modelarni. Wygląda jak byś powycinał części z ramek i usypał z nich stos.Klejenie modelu nie polega na zgrubnym polepieniu części ze sobą. Moja propozycja brzmi: zanim zaczniesz malować najpierw dobrze sklej model. Markuz określił to delikatnie. Sklejenie takiego modelu to około miesiąca. Słuchaj rad doświadczonych modelarzy, nie obrażaj ich i klej powoli i dokładnie szlifując nadlewki, miejsca po wypychaczach itp. To hobby dla cierpliwych ludzi. Szybkość jest wskazana przy biegunce a nie w modelarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Jak pisałem to jest mój pierwszy model więc tu nie obrażaj, a po drugie to tę lukę nad lufą załatałem szpachlą. Nie chciałem cię obrazić, jeśli tak to odebrałeś to przepraszam. Bardziej chodziło mi o zwrócenie uwagi na to jak źle jest polepiony ten model. (Zaznaczam, że na niemcach się praktycznie w ogóle nie znam) Tu masz link do warsztatu kolegi reggy http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28099 Tak powinien wyglądać Tygrys. Na twoją niekorzyść przemawia jeszcze fakt, że zdjęć tego pojazu w sieci jest naprawdę dużo a warsztatów prowadzonych na różnych forach chyba jeszcze więcej, więc jest się czym posiłkować nawet gdyby zabrakło instrukcji. Konkludując nie zrażaj się, zawiń rękawy, porozlepiaj co się da przejrzyj warsztaty innych kolegów modelarzy przestudiuj instrukcję i bierz się do roboty. Na tym forum jest naprawdę sporo znawców tematu jeśli chodzi o niemieckie pojazdy. PS. Podstawowa zasada w modelarstwie to "Dwa razy przymierz raz przyklej" ja się tego trzymam od jakichś 18 lat. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Jakieś postępy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unamed Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Są wszystko jest załatane (poprawione) i zacząłem malować gościa. Tyle że teraz model mam w szkole a zajęcia są co piątek także nie mam jak narazie fotki rzucić, ale w piątek bedę na zajęciach więc postaram się zrobić i wstawić. I DZIĘKUJE ZA KONSTRUKTYWNĄ KRYTYKĘ to mi uświadomiło że jeszcze wiele musze się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 No to wszystko załatwione i czekamy na foty : ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unamed Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Spox :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unamed Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Oto zdj. żołnierza z czołgu.Niestety czołg będę malował z innymi jak skończą swoje więc tak za 3 tygodnie chybato wtedy porobię zdj. i wrzuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Kurna, bardzo nie wyraźne to zdjęcie...Życzę ci dalszej bez problemowej pracy przy ''Kici'',też mam zamiar taką kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Fakt zdjęcia kiepskie.Gdzie ty znalazłeś taki mundur czołgisty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Nom, też się zastanawiałem, ale nie pytałem.Pomaluj go całego na czarno i będzie git! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Nie na czarno, tylko na ciemno szaro. Kolor Panzergrau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unamed Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 nie malowałem go jako czołgisty sugerowałem się raczej zwykłym żołnierzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Ehh, jeśli chcesz zwykłych piechociarzy to kup taki zestaw.To jest typowy czołgista, bo nie wydaję mi się że zwykli żołnierze mieli czapki i mundury czołgistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unamed Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Mam do was pytanie trochę z innej beczki... Czy znacie stronę gdzie są do kupienia modele plastikowe do sklejania, ale takie co jeżdżą po polskich drogach czyli np. maluch,vw passat,scania,duzy fiat o takie mi chodzi... Bo szukałem i znalazłem stronę ale tam był tylko trabant 601 i vw golf 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Mam do was pytanie trochę z innej beczki...Czy znacie stronę gdzie są do kupienia modele plastikowe do sklejania, ale takie co jeżdżą po polskich drogach czyli np. maluch,vw passat,scania,duzy fiat o takie mi chodzi... Bo szukałem i znalazłem stronę ale tam był tylko trabant 601 i vw golf 2. Powiem tak... opanuj sklejanie i malowanie pancerki. A potem pomyśl o pojazdach cywilnych... to jest wyższa szkoła jazdy... tam nie zrobisz biedronki i obić, każda niedoskonałość na lakierze równa się poprawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZADDAR Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Witam mam pytanie czy chodzisz na modelarnie do szkoły specjalnej?? jeżeli tak to można to zrozumieć nie trzeba się "znać na niemcach" jak piszesz żeby poprawnie zgodnie z instrukcją skleić model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unamed Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Nie chodzę do szkoły specjalnej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi