wojtek_fajga Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Witam Wszystkich! Nowy tu jestem więc się trochę przedstawię. Modelarstwem zajmuję się już blisko 3 lata, wcześniej (kilkanaście lat temu) miałem mały romans z modelami z DDR i czeskimi KP malowanymi farbami olejnymi, wilbrami, a czasami nawet pisakami. Moje zainteresowania to głównie lotnictwo, choc ostatnio wykonałem kilka modeli samochodów (dwa skończone i 3 rozgrzebane , kilkanaście niezrobionych w pudełkach), a nawet dwa motocykle. Głównym moim zajęciem jest jednak zbieranie modeli w pudełkach. stosunek modeli niezrobionych do zrobionych to ok 20:1 Poniżej chciałbym przedstawic jeden z moich modeli. Macchi C.202 | Hasegawa | 1/48 Model jest zrobiony prosto z pudełka, w malowaniu pudełkowym. Dodane są tylko lufy km'ów i siłowniki zamykająze podwozie wykonane z igieł iniekcyjnych. Czas wykonania 3 dni + 1 dzień na poprawki wianuszków i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Na forum witam Cię Ostatnio też popełniłem ten samolocik także mam do niego sentyment. Czyżby jelitka malowane pędzlem ? I jest nie zaszpachlowane łączenie pod silnikiem. Ogólnie świetny model, mi się bardzo podoba no i w takim tempie zrobiony 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Witam serdecznie Fajny ten modelik..Chciałbym móc zrobić coś takiego..Zamierzam się w niedalekiej przyszłości kupić te latadło 1/72 z Italeri.. Wiecie coś może o tym modeliku?? Pozdrawiam Artur Radkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Witaj na Modelworku Bardzo ładny model, szkoda że tylko w wersji finalnej bez relacji. No ale może uda się następnym razem. Podoba mi się nie tylko, że darzę ten samolot wielkim sentymentem o pewnie jako jeden z nielicznych z napędem śmigłowym zostanie kiedyś zbudowany. Tak przy okazji jaki jest ten model. Tradycyjnie jak Hasegawa czy też podczas budowy było coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Witam serdecznie Zamierzam się w niedalekiej przyszłości kupić te latadło 1/72 z Italeri.. Wiecie coś może o tym modeliku?? Ja wiem bo ostatnio go właśnie kleiłem. Tutaj masz mój model viewtopic.php?t=3170 Model podobno dobrze leży w planach,ale sam nie sprawdzałem. Przy sklejaniu też nie miałem z nim jakiś większych problemów, choć bez szpachli sie nie obyło. Najsłabszym punktem modelu są chyba wnęki podwozia bo są one całkiem uproszczone. Normalnie było przez nie widać silnik, a w Italerce masz poprostu płaską deche, ale jak troche popracujesz to można zbudawać całkiem fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 (edytowane) No dzięki a tak w gruncie rzeczy to niezły modelik ci wyszedł..A jak robiłeś malowanie tych zielonych plamek?? Edytowane 12 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil232 Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 A dzięki, dzięki W zasadzie to powinienem podać też ten link viewtopic.php?t=1000 Tutaj jest cała relacja z budowy i malowania. A plamki to maskowałem za pomocą UHU Patafix, jest to taka plastelina tylko, że nie tłusta. Poszukaj tego w supermarketach albo jakiś lepszych papierniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 11 Lipca 2007 Autor Share Napisano 11 Lipca 2007 (edytowane) szkoda że tylko w wersji finalnej bez relacji. No ale może uda się następnym razem. Tak przy okazji jaki jest ten model. Tradycyjnie jak Hasegawa czy też podczas budowy było coś nie tak? Model jest z gatunku "łatwosklejalnych". Jedynym problematycznym miejscem jest przejście skrzydło-kadłub od góry. Trzeba zaszpachlowac i odtworzyc linie podziału blach. Poniżej relacja z budowy... Dzień pierwszy. Do klejenia używałem kleju CA i liquid polly humbrola - schnie bardzo szybko. Do szpachlowania używałem kleju CA i kleju CA rozbełtanego ze szpachlówką tamiyi. Do malowania wykorzystałem farby akrylowe Pactra i Vallejo. Jako lakieru używam tutaj sidoluksu nakładanego pędzlem, a do zapuszczania vallejo patina negra. Dzień drugi Drugi dzień cały zszedł na klejeniu, szpachlowaniu, szlifowaniu i odtwarzaniu rysunku poszycia. Na koniec model został pokryty sufracerem 1200, przeszlifowany i ponownie pomalowany farbą podkładową tamiya fine surface primer white. Oszklenie kabiny zostało zamaskowane folią parafilm. Dzień trzeci Dzień trzeci to malowanie. Jasnoniebieski to pactra, brązowy piaskowy to vallejo, a obważanki to emalia model master. Na końcu wszystko pomalowałem sidoluxem przy pomocy pędzla... W międzyczasie jak farby podsychały robiłem detale jak śmigło, kółko ogonowe, pokrywy podwozia itp. Edytowane 11 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Gdyby bylo wiecej takich relacji mozna by usunac dzial: Jak to zrobic i ..... Sam dolukalem sie czegos nowego i postaram sie to sprawdzic. Wojtek jak dla mnie miodzio przez duze M Ps. Jednej fotki Ci nie wyswietlalo ale juz jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Hej, pyszny model, parafrazując okonka, przez duże P. Podobają mi się zdjęcia gotowego modelu, a i "szybka" relacja z budowy bardzo sympatyczna. Czekam na następny model pozdrawiam, k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Ja tez jestem pod wielkim wrazeniem tempa budowy i efektu koncowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 Ja tez jestem pod wielkim wrazeniem tempa budowy i efektu koncowego. A mnie ktoś nazwał "Szybki Lopez" jak w tydzień skleiłem F-104G........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 No racja..Przy tak krótkim czasie pracy efekt boski.. B R A W O!!!brawo, brawo, brawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 Świetnie zrobiony i to w tak krótkim czasie!!! Moje po 3 miesiącach nie wyglądają jak ten po 3 dniach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Moje po 3 miesiącach nie wyglądają jak ten po 3 dniach ...spróbuj w 3 dni może wyjdzie lepiej żartowałem oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Ja mam, tak przy okazji, pytanie do autora modelu, dotyczace widocznego na jednym zdjeciu cyrkla do wycinania kolek. Wojtek, jaka najmniejsza srednice mozna otrzymac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 14 Lipca 2007 Autor Share Napisano 14 Lipca 2007 Najmniejsze kółko jakie udało mi się zrobic to ok. 3,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 14 Lipca 2007 Share Napisano 14 Lipca 2007 I taki ładny model w trzy dni Rekord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 14 Lipca 2007 Share Napisano 14 Lipca 2007 Najmniejsze kółko jakie udało mi się zrobic to ok. 3,5 mmKurcze, bomba! Musze sobie taki gadzet sprawic. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 czemu to miało służyc?? To wash? Jak bym pomalował czarną farbą(pędzlem)czołg tak samo jak ty samolot a potem białe kamo to wyszły by efekty?? Sorrki za głupie pytanie, ale właśnie nie wiem jak zrobic wash przy białym kamo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 To nie wash, tylko preshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 Taki model to dla mnie nirwana modelarstwa. Ale pytanie też mam. Z tego co widać na zdjęciach, to łącznie skrzydło-kadłub zalałeś CA i potem przetarłeś debonderem. I to wystarczyło, żeby tak idealnie zaszpachlować to łączenie? Czy potem jeszcze coś z tym robiłeś (pomijając oczywiście odtwarzanie linii)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 25 Lipca 2007 Autor Share Napisano 25 Lipca 2007 Z tego co widać na zdjęciach, to łącznie skrzydło-kadłub zalałeś CA i potem przetarłeś debonderem. I to wystarczyło, żeby tak idealnie zaszpachlować to łączenie? Czy potem jeszcze coś z tym robiłeś (pomijając oczywiście odtwarzanie linii)? Nadmiar CA starłem debonderem tylko zgrubnie, potem jeszcze szlifowałem to miejsce. Ze względu na szybkośc prac, nie wszystkie czynności fotografowałem, stąd brak informacji o szlifowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Aha, bo już myślałem, że to jakiś cudowny sposób na ominięcie szlifowania Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scros Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Świetny model - chętnie zobaczył bym z pod twojej ręki kolejne - może jakiegoś " Japońca " w ambitnym camo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi