Marudek Napisano 24 Lipca 2007 Autor Share Napisano 24 Lipca 2007 Hej jakub476! Spokojnie! Przypatrz sie dobrze, a zobaczysz, ze lewy stolek jest zapaprany CA. Pomaluje jeszcze raz to nie bedzie sie tak blyszczec. Potem pulpit (to "pianino" na srodku) - nie jest pomalowany dokladnie, mam na mysli te przelaczniki na blasze fototrawionej. Zmienilem troche te kola po bokach. Fototrawienia mialy plaskie obrecze, ktore zastapilem samorobkami z cienkiego drutu. Jednak na osi lewego kola widac paskudne niedomalowanie. Jednym slowem, ciesze sie, ze mam to juz za soba. Teraz robie czolowy modul lokomotywy. Nie wiem co Wy na to, ale planuje przykleic pomalowane juz fototrawione zaluzje wentylacyjne po pomalowaniu calego kadluba na wlasciwy kolor. Miejsca ktore beda "przykryte" zaluzjami pomaluje na czarno zeby wygladalo jakby bylo widac przez nie ciemne wnetrze. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 Wiadomo, że są niedóróbki, ale dajesz ogromne foty czegoś czego w rzeczywistośći trzeba lupą szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Lipca 2007 Autor Share Napisano 24 Lipca 2007 Hej! Trzeba szukac pod lupa, bo pod lupa malowalem Pedzelkiem 000 ITALERI Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 Pedzelkiem 000 ITALERIItaleri? Te pedzle Italeri sa do bani... Kup sobie pedzle w sklepie artystycznym. Taki 000 ma wtedy doslownie 5 wolsow. A italerowski 000 odpowiada mniej wiecej rozmiarowi 5, no, moze 4... W sumie nie moja sprawa, ale sam sie kiedys zdziwilem, jak doszly do mnie te pedzle Italeri, wiec dziele sie spostrzezeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Lipca 2007 Autor Share Napisano 24 Lipca 2007 Hej! Dzieki Majek! Ten pedzel ma juz ze 2 lata i pewnie ze 3 wlosy Kupilem go kiedy mialem do pomalowania godlo Polski tej samej wielkosci co na 10-cio groszowce (Zdobienie rufy ISKRY II w 1:50). Ten byl ponoc w sklepie najmniejszy. Ale chetnie skorzystam z rady i przejde sie po sklepach. Niedaleko mnie sa dwa artystyczne. Niestety nie maja papieru do drukowania kalek. Nie maja tez w katalogach produktow firmy Bare-Metal, a o modelarskim moge tylko pomarzyc. Chyba bede musial zamawiac przez Internet. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Lipca 2007 Autor Share Napisano 25 Lipca 2007 Hej! Tyle udalo mi sie wczoraj zrobic Troche ryzykuje, bo nie mam jeszcze silnika i na koniec moze sie okazac, ze niezbedne beda przerobki wnetrza zeby sie zmiescil Ale mam nadziele ze znajde cos "pasownego". Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 Musze przyznać że zrobiłeś wielkie postepy od ostatniego czasu kiedy j się wpisywał. Wyglonda to super wszczegulności że to tak mała skala.. I to że to Karton. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Lipca 2007 Autor Share Napisano 25 Lipca 2007 Hej MiloszKr! To nie jest karton Jesli przesledzisz uwaznie moja relacje, to zobaczysz, ze przekserowalem model kartonowy na papier samoprzylepny i naklejam go na plastyk. Wiec model choc na bazie kartonowki jest plastykowy. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 To jeszcze większe ukłony dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 Jak na tą skalę to wygląda bardzo dobrze Kolejny fajny model w Twoim wykonaniu! Jak sobie radzisz z zaokrągleniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Lipca 2007 Autor Share Napisano 26 Lipca 2007 Hej! Dzieki dormitor! Przy zaokragleniach przydalo sie doswiadczenie zdobyte na kartonowkach. Kiedy wycinam siatke naklejona na plastyk, zostawiam przynajmniej 1cm z kazdej strony (zeby bylo za co zlapac przy gieciu). Potem do linii zgiecia przykladam stalowa linijke i powoli (zeby nie zalamac plastyku) naginam. Odcinam 1cm naddatku dopiero po uformowaniu czesci. Jak na pewno widziales na poczatku relacji zaokraglone "rogi" nadwozia zrobilem ze szpachlowki. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto37 Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Dokupilem tez czesci fototrawione I tu sie zaczely schody. W dwoch ramkach znalezc mozna rozne detale, ktore na pewno wzbogaca model, ale brak jednej kraty wentylacyjnej. Powinno byc 4, a sa tylko 3 zaluzje tego typu. Witam Wszystkich Forumowiczów Co do braku fototrawek to do SM42 jest komplet a do SU 42 rzeczywiście brakuje. Ma pewno w EFC-loko poratują. Buduję też jeżdżącą ale SM42 też na podstawie GPMa - niestety ma trochę braków i nieścisłości. Robię ją z praktycznie w całości z plistyrenu w oparciu napędu BR290 ROCO. Niedługo wrzucę parę fotek. Na forum Tololoko jest też kilku modelarzy montujacych SM/SU i można trochę poczytać i zobaczyć. POdobają mi się Twoje postępy prac a kółka są super. Ile kosztowały i gdzie kupione? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Fajne. ciekawe ile wyniesie cena tej lokomotywy . Ja posiadam 5 lokomotyw firmy Mechano i Piko . cena każdego ok 100zł , toru i rozkładam je w pokoju na ferie zimowe zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto37 Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Fajne. ciekawe ile wyniesie cena tej lokomotywy . SM42 możan kupić robiona ręcznie z elementów fototrawionych i żywic kosztuje bez oświetlenia ok. 1700PLN. Niestety nie od ręki i trzeba nieraz poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 W sprawie torów... Marudek ma na myśli star tory Piko, takie w kształcie odwróconego U. Obecnie produkowane tory A-Gleiss to inna bajka, są wykonane jak prawdziwe ( podobne np do torów RoCo ). Marudek, idze Ci nardzo fajnie. Nie myślałeś o powielaniu swoich modeli w żywicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Lipca 2007 Autor Share Napisano 30 Lipca 2007 Hej, Witam wszystkich po weekendzie! ktoto37 w sprawie brakujacej blaszki pisalem juz do GPMu. Zareklamowalem wadliwy produkt i poprosilem o przeslanie brakujacej blachy. Jak bedziesz mial fotki to zaloz swoj temat - w pojazdach cywilnych beda juz dwie lokomotywy Co do ceny - wole nie liczyc Czeka mnie jeszcze zakup silnika (pewnie cos z Mashimo) i przekladni. Jakub, pewnie ze myslalem o odlewach z zywicy. Powaznie zaczalem nad tym myslec juz przy Zundappie. Bawilem sie juz zywica w pracy (swietnie by sie do tego nadawala ) ale nie mam odpowiedniego silikonu na forme i doswiadczenia tez. Ale wszystko przede mna. Przeciez ktos musi zaczac produkowac modele motocykli w 1:72! A teraz kolejny etap prac: bryla przedniego modulu gotowa. Szpachlowana CA i Milliputem. Potrzeba tylko pare klap, wentylatora i innych detali. W tym tygodniu powinno juz pojsc z gorki. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Fajne , widziął na necie lokomotywy które dają odgłos cena tej lokomotywy tez jest duża . I standardowe pytanie jakie będzie tu sterowanie analogowe czy cyfrowe?? proponuje cyfrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Lipca 2007 Autor Share Napisano 30 Lipca 2007 Hej Truckerek93! Sterowania nie bedzie, bo nie bawie sie kolejkami. Model lokomotywy buduje z mysla o tym zeby zarazic szwagra modelarstwem. Facet interesuje sie koleja, a ja chce miec w rodzinie modelarza. Kto wie moze w ten sposob zapodam mu bakcyla? Zdecydowalem sie na dzialajaca bo w opisie modelu GPM napisali ze DOSWIADCZENI modelarze moga sie na to zdecydowac, a przeciez ja chce sie nazywac DOSWIADCZONYM modelarzem i "wyzwanie" przyjalem Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 A to może szwagier zrobi sterowanie cyfrowe? podziwiam twoją intencje dla której składasz model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Hej! Prace powoli ida do przodu. Okleilem teraz przedni modul wszystkimi drzwiami i oslonami. Potem kolej na wentylator. Fototrawione zaluzje przykleje po malowaniu na koncowy kolor. Chce w ten sposob uniknac posklejania zaluzji farba. Jak widzicie przydalo sie nawet opakowanie po szczoteczce do zebow Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Naprawde zasługujesz na duże brawa. Bo wykonanie modeliku w takiej skali jak HO nie jest wcale proste. I tym bardziej chyle czoła przed Tobą. Przesiadłem się w rzędzie bo już mi sie pupka deczko zdrentwoliła na pozycje lezącą z cola i popcornem w dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Hej Milosz! Ciesze sie, ze podoba Ci sie moj watek. HO to wcale nie taka mala skala. Moze troche mniejsza od 1:72, ale lokomotywa w niej ma sluszne rozmiary. Bedzie to widac kiedy zloze bude do kupy i zaczne malowac. Moze tez postepy bedzie widac w szybszym tepie i pupka nie bedzie tak dretwiec Jest tu na forum szeroka dyskusja na temat malowania. Przesledzilem ja, ale i tak pozostane przy swoim - szary podklad i Valleyo na wierzch. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Hej Milosz! Ciesze sie, ze podoba Ci sie moj watek. HO to wcale nie taka mala skala. Moze troche mniejsza od 1:72, ale lokomotywa w niej ma sluszne rozmiary. Bedzie to widac kiedy zloze bude do kupy i zaczne malowac. Moze tez postepy bedzie widac w szybszym tepie i pupka nie bedzie tak dretwiec Jest tu na forum szeroka dyskusja na temat malowania. Przesledzilem ja, ale i tak pozostane przy swoim - szary podklad i Valleyo na wierzch. Pozdro, Marudek Marudek a ten Valleyo co to jest , możesz mi powiedzieć, to jest jakiś spraj czy lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danio934 Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Valleyo to nazwa jednej z firm produkującej farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Valleyo to nazwa jednej z firm produkującej farby Danio dzięki za informacje, a czy te farbki, dostanę w sklepie modelarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi