DARTH Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2012 w instrukcji kompresora pisze zeby uzywać 2,5 bara więc teraz już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Daniel olej instrukcje i posłuchaj praktyka poćwicz na boku rozcieńczanie i ciśnienie i sam dojdziesz do podobnych wnisoków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2012 no to biorę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Zaczynam powoli lubić akryle(szybkość schnięcia). Model pomalowany do czego zużyłem prawie całą farbę Pactry ( pewnie za dużo), weźcie jednak pod uwagę że to raczej nauka niż samo malowanie więc z pewnością ta ilość farby nie wylądowała tylko na modelu .Po zakończeniu malunku resztę bazy która została z aero, rozrzedziłem i dodałem do niej odrobinkę RLM 79 aby ją rozjaśnić. taką użyłem do cieniowania(rozjaśnienia) niektórych fragmentów. Problem mam taki że farby niby matowe a świecą się jak psu j**ca. I teraz wiem z pędzlowania że źle rozmieszany mat da połysk, jednak taka farba nie pokryje tak dobrze modelu ( barwnik nie jest dobrze rozprowadzony) a mi kryło świetnie, więc już nie wiem co z tym matem. Plan jest teraz taki że prawdopodobnie bez sido dam kalki i zacznę wykonywać łosza ( oczywiście najpierw białe pasy). Ogólnie mi się bardzo podoba ponieważ pędzlem nigdy nie uzyskałem takiego efektu ( cienie, gładkość faktury), natomiast myslę że wytkniecie mi tu masę błędów, jednak pamiętajcie że do dziś byłem aerografową dziewicą . Proszę też o pomoc w wykonaniu jakichś smug na wieży piszcie na pw. A oto efekty zmagań [imghttp://i1234.photobucket.com/albums/ff409/daniel19772/10-2.jpg][/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 W sumie jak na ten pierwszy raz jest ok.Mozna byloby mocniej zroznicowac baze,jesli bedziesz mocno uzywal brudzingow moze sie to troche splaszczyc;jesli tylko kurze to moze byc.Podoba sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Też mi się wydaje, że można by jeszcze rozjaśnić o ile dasz filtry. Co do sido to chyba bym się nie odważył dawać kalek bezpośrednio na farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Widac ,że jest połysk ,kalek nie ma tak strasznie dużo ,ja bym dał teraz kalki i potem całość przeleciał sido z aero.Co do połysku pactry to wydaje mi się ,że to wina za słabego rozcieńczenia /sam napisałeś ,że poszła Ci prawie cała buteleczka ,a powinieneś taką ilością farby ze trzy czołgi pomalować/. Jak na pierwszy raz jest bardzo dobrze ,daj więcej rozjaśnień /mocniejszych/ nie bój się to wszystko ściemnieje po filtrach i łoszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Witam kolegów jesli o rozjaśnienia chodzi to już raczej następnym razem z prostego powodu została mi kropla farby ,pozatym tak na żywca te jasniejsze miejsca są duzo widoczniejsze . co dziwne po nocy model lekko zmatowiał, no nie jest to co prawda mat ale bardziej pólmat Teraz proszę o waszą pomoc. przedstwaię wam mój dalszy plan działania i proszę o ewentualną korektę, chodzi mi o kolejność: -białe pasy,i pozostałe elementy malowane innymi kolorami (bandaże itp) -kalki -filtry za pomocą olejów Abteijlunga -sidolux -Łosz -Brudy, smugi, podrdzawienia, obicia -lakier półmat -kużenie oraz zakopcenie wydechu oraz siatek went. silnika Proszę o ewentualne sprostowania, i oczywiście dzieki raz jeszcze za waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Na filtry polecam transparentne farby Van Dyck'a. Używam od kilku lat dają świetne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Rafał pisałem że do tetki już nic nie dokupię więc tylko to co mam. Abteilungi to Mig production myslałem że to dobra firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Jest dobra ;) Wiesz co gdybys mógł zrób jeszcze większe rozjaśnienia na płytach i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Zabezpiecz tylko kalki po położeniu sido. Nie wiadomo jak zareagują na oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Najpierw pomaluj pasy i cały szpej,następnie połóż filtry na taka powierzchnię jak masz ,bo jak zmalujesz sido to już się nie da.Następnie sido kalki ,sido i dalej jak na Twojej liście. Jesli masz abteilungi /podobno ni są najwyższych lotów/ to nie ma żadnej potrzeby kupowania olei innych firm ,dasz rade zrobić filtry i łosz. Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 czyli sido 2x po filtrach pod kalke i na l kalke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Dokładnie tak ps.Daniel edytowałem swój post wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 ok dzięki za pomoc,puki co walczę z pasami ale biała farba to chyba za trzecim razem pokryje hehe. Walcze pedzlem ponieważ próba maskowania na wcześniej przygotowanym gracie niezadowalająca. Do tego poszukałem trocze fotek z tamtych zdazeń i te pasy nie są wcale tak idealne, do tego na wielu czołgach są różnie rozmieszcone. Zastanawiam się nad umieszczeniem z przodu na kadłubie zaczepionego gdzieś transparentu z czeskim hasłem ( mam już fotki). Wiem że zginęło tam masa ludzi wiec czołg w tłumie ludzi z transparentami to normalka. Zresztą mam nawet foty gdzie czesi malowali sfastyki na ruskich czołgach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Model pomalowany, jeszcze kilka drobnych poprawek i małymi krokami zbliża się filtrowanie. Terraz jeszcze nastąpi próba wykonania rozjasnień na krawędziach. Wykonam je rozjaśnioną resztką bazy, jednak tylko na dnie wanny po wyschnieciu zadecyduję czy dać to na całości. A w tej chwili kilka fotek po malunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 No powiem Ci ,że ładnie /z ręki malowałeś pedzlem czy maskowałeś ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Pedzel bez maskowania, biała Pactra 4x. Łapa lata bo to juz nie te lata , ale jak wiesz wcześniej malowałem tylko pędzlem więc jakaś wprawa jest( nigdy nie maskowałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 No to pełen podziw jak bez maskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 No dajesz rady a powiedz szczerze widzisz różnice w malowaniu pędzel/aerograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 No dajesz rady a powiedz szczerze widzisz różnice w malowaniu pędzel/aerograf Janusz Aero górą, pędzlem bym nie dał rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 No to pełen podziw jak bez maskowania. Dzięki Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Łochoho coraz lepiej aż mnie naszło na współcześniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 Witam maniaków po krótkiej przerwie. Chwile mnie nie było a tu widzę robota wam się w rękach pali. No i tak miałem sobie odpocząć po podróży ale jak się napatrzałem to wyszło że zmalowałem resztę modelu oraz zrobiłem filtry z Abteilungów + terpentyny. Dałem tylko dwa ponieważ nie chciałem by w pewnym momencie filtr zamienił się w łosza na pierwszy rzut oka nic nie widać jednak jak po patrze na fotki przed, kurcze różnica jest. No i kilka fotek. Jutro będzie sido i kalki. PS. Gąski i liny malowane aero bo trzeba się szkolić, bandaże z pędzla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi