Skocz do zawartości

Wspólny warsztat KonradC+GrzesiekW [Sherman]

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 166
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Konradzie model wychodzi pięknie. Ach ten kolor blaszek z pięknie sklejonym plastikiem Dragona... to jest coś pięknego.

Widzę też znaczącą poprawę co do jakości fotek. Czym pstrykasz ? ? ?

Dzięki ale do malowania jeszcze trochę!

Witam.

Konradzie model wychodzi pięknie. Ach ten kolor blaszek z pięknie sklejonym plastikiem Dragona... to jest coś pięknego.

Widzę też znaczącą poprawę co do jakości fotek. Czym pstrykasz ? ? ?

Tak, to piękny widok. Co do zdjęć to używam tego samego złomu ale kombinuję.

Czekam na więcej dopingu!

Sklejony pierwsza klasa.

A co z Shermanem Firefly I c Hybrid w polskim malowaniu Konrad?

Chwilowo zamierzam skończyć te modele, potem się za niego zabiorę.

Panowie, nie ma ktoś może gniazda anteny RB lub innego? Do czołgów USA są takie zestawy po parę sztuk w jednym, mi nie potrzeba całego tylko jednej sztuki.

Witam wszystkich. Zatęskniłem za moim shermanem, porozmawiałem z Konradem i postanowiliśmy,że dołącze się do jego wątku tworząc wspólny warsztat.Model to rozpoczęty przeze mnie sherman, który jeśli się uda będzie w polskich barwach (jeśli nie to zostanie brytol). Początkowo aktualizacje z mojej strony będą rzadkie,bo muszę skończyć kubla ale powinienem się z tym szybko uporać.

To co widać na zdjęciach złożone na sucho.

P6200643.JPG

P6200644.JPG

Dziękuje Konradowi za możliwość tworzenia u jego boku.

Ja za Polakiem!!!

A jak takiego nie zrobisz to możesz zakładać nowy wątek.

Ładnie idzie, ja chwilowo zaszpachlowałem wózki jezdne.. w sumie nic ciekawego. ;)

Co do Polaka to sięzobaczy.

Bryła poskładana teraz szpachla i podwozie. Mam tylko pytanie . Po sklejeniu pancerza przedniego pojawiła się z jednej strony taka szpara (nie wiadomo czemu). Robić coś z tym (wydaje mi się,że zniknie ona za osłonami bocznymi i kołami)

P6210651.JPG

P6210647.JPG

Tak było w Grancie - w końcu trochę podobna konstrukcja (sorki za śmietnik):

PICT0042.JPG

Dlatego wydaje mi się, że wysarczy tylko zaszpachlować łączenie a uskok zostawić.

Bardziej martwi mnie łączenie przedniego pancerza z bocznym tuż nad kołem napędowym - powinno być na równo, bo zdaje się że boczne osłony wchodzą pod spód i są w równej linii z bocznym pancerzem.

Nie bardzo Krzysiek rozumię o co chodzi. Ale wanna była w całości odlana przez Dragona więc nie powinno być nic źle. Po rozmowi z Konradem doszedłem do wniosku,że nie warto szpachlować tej szpary bo i tak jej nie będzie widać.

Witam!

Będzie widać! Taki uskok był w oryginale i były tam jeszcze śruby mocujące osłonę transmisji po bokach. Śrub było chyba osiem po każdej stronie wzdłuż krawędzi na wannie (chyba osiem, ale mogę się mylić). Chyba coś źle spasowałeś.

Tę szparę musisz zlikwidować, bo inaczej będzie ją widać, nawet jak założysz osłony przeciwpiaskowe. Szpara ta wychodzi idealnie, między kołem napędowym a osłoną sprężyn. Będzie walić po oczach jak nie wiem co.

Śrub nie dorabiaj, bo mało je widać, ale szpara...

Już zaszpachlowałem. Dzięki Mariusz.

Założyłem też jeden błotnik. Wyszło jak wyszło (blaszki nie świecą się jak Konrada,bo musiałem je rozgrzać - były za twarde do gięcia).

P6210657.JPG

P6210658.JPG

P6210660.JPG

Moje pierwsze blaszki więc prosze o litość i ew podpowiedzi.

Edytowane przez Gość

Tak wejdą. Ten prostokątny otwór wyjdzie też z strony przeciwnej. Chyba będzie tam zaczepione mocowanie płyt bocznych.

• 2 weeks later...

Witam!

U mnie zostało już nie wiele. Trzeba wyszlifować ubytki pozostawione przez Dragona po bokach wieży a także jedną stronę wózków jezdnych. Po za tym muszę kupić gniazdo anteny RB i można malować.

dsc00814fn.jpg

dsc00818q.jpg

dsc00809t.jpg

dsc00810et.jpg

dsc00811j.jpg

dsc00812ly.jpg

Konrad może się mylę, ale wydaje mi się że gąsienica powinna być bardziej naszpanowana (naciągnięta) bo teraz jakoś nienaturalnie wygląda na kole napędowym. Swoją drogą to zestawowe są?

Konrad może się mylę, ale wydaje mi się że gąsienica powinna być bardziej naszpanowana (naciągnięta) bo teraz jakoś nienaturalnie wygląda na kole napędowym. Swoją drogą to zestawowe są?

Racja w moim Shermanie odjąłem dwa ogniwa taki urok DS-ów ogólnie jest cała za długa nie tylko na górze na płaskiej powierzchnmni poprostu wystrzeliła.

No ależ to oczywiste, że jest za długa bo jest to tylko przymiarka.

Wózki będę malował osobno, gąsienice też.

Rozważam zakup Fruilków. ;]

Bądź innych ruchomych gąsienic.

Miałem w Grancie plastiki ruchome z Bronco - spoko, tylko kupa roboty. Aha, dwa mankamenty - koło napędowe za wąskie i rozstaw ogniw trochę za duży, ale u mnie się schowały pod błotnikiem i nie było widać.

Słyszałem że podgrzewanie DS'ów przez suszarke je zmniejsza i naciąga, warto spróbować zanim się skusisz na friulki.