Mikele Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 W ramach odskoczni od robobnicy w kabinach zrobiłem kanały wylotowe silników. Od siebie dodałem tylko obudowy wałów i panele osłon wylotów na kadłub. Na razie wszystko pomalowane kolorem bazowym, jak farba wyschnie do wnętrza dysz półją jeszcze czarne suche pastele. Kształt samych dysz niestety pozosawia sporo do życzenia. Na razie chyba idzie nieźle, bo względna cisza w temacie, po pokazaniu zdjęć pulpitów wywiązała się dyskusja na dwie strony ;) edit: jeszcze kilka zdjęć: Wyloty spalin już na gotowo: Butle tlenowe, toczone z kawałków ramki i skrzynki awioniki, które będą widoczne od strony kabiny pilota: Zacząłem też pracę nad drązkami sterowymi. Na razie wklejony miedziany rdut, który będzie tobił za dźwignię i linkę hamulcową, trzeba jeszcze wkleić mocowanie rękojeści i taśmy mocijące linkę: Powiem tak, pola do popisu z takimi "bonusami" w porównaniu z 1:72 jest zdecydowanie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Jest super ! Ale jednak dysze mi się nie podobają. Wyglądają bardziej na pokryte sadzą niż wypalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Co prawda zdecydowałem się na zakup kalkomanii montexu i będę wykonywał n/b 176 ze względu na godła ze skorpoinem na obu burtach, ale tak czy inaczej rozpędziłem się z tymi osłonami. Na szczęście to samoprzylepna folia aluminiowa więc da się to usunąć bez wielkich strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Folia aluminiowa to najlepszy materiał modelarski na śweicie Zdjęcia robione przez szkło powiększające, dlatego widać jakieś pyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Dobrze to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Dobrze wiedzieć, że nie tylko mi isępodoba, bo już się bałem, że popadam w samozachwyt ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Z czego ten kask zrobiłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Z czego ten kask zrobiłeś?? ...zrobiles ten sam blad co w mi 1/72 oslony pzreciwsloneczne obecnie wchodza w THL-a, a jak wchodzily na to duzo nizej... @W zasadzie odpowiedź na oba pytania jest ta sama. Kask to element zestawowy. W zestawie są dwie figurki z dwoma rodzajami głów z hełmofonami miękkimi, starego typu i nowymi. Jedyna moja robota to "amputacja" głowy z wnetrza hełmu. Tak więc połozenie osłon przeciwsłonecznych to nie moja robota, tylko wtryskarki ;) Ja tylko momalowałem gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Po tych szmatkach z folii alu przy drążkach byłem w stanie uwierzyć, że sam je ulepiłeś ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Lipca 2012 Autor Share Napisano 8 Lipca 2012 Witam po krótkiej przerwie. W oczekiwaniu na kalkomanie przygotowuję wszystkie części potrzebne do zamknięcia kadłuba. W zasadzie ostatnią z nich jest element imitujący kolumnę wału WN wraz z układem sterowania: Aranżacja przedziału przekładni głównej jest dość dowolna w modelu, ale jako że niewiele będzie widoczne, a to co będzie akurat wygląda dobrze, więc nie bawiłem się w żadne poprawki. Żeby nie tracić czasu zacząłem też przygotowywac elementy na zewnątrz śmigłowca. Wziąłem się za lutowanie ASO-2W i... lutownica odmówiła posłuszeństwa. Więc teraz opróc pracy nad modelem mam jeszcze zabawę w "małego elektronika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Lipca 2012 Autor Share Napisano 12 Lipca 2012 Jutro powinienem mieć w końcu kalki Montexu, więc w weekend będę mógł zamknąć kadłub. Tymczasem Zeszlifowałem wypukłe linie podziałowe z kadłuba. Używałem papieru 500, po omyciu i wyschnięciu poprawię 1000 W międzyczasie dalej działam z WN: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Urlop skończony, kalkomanie odebrane, mozna działać dalej. Do tego modelu wykorzystam kalki z nb 176, godłami ze skorpionem, oczy, szachownice i żółto-czarny napis ostrzegawczy. Kalki do 730 i 734 mam już rozdysponowane, resztę chętnie wymienię, głównie na radzieckie uzbrojenie w 1:48, ale nie tylko. Zainteresowanych zapraszam na PW. Po mału pora zamykać kadłub. ps. ponieważ planuję przesiąść się z Humbroli na Gunze C prośbę mam do obeznanych w temacie dobrania numerów farb. Instrulcka MOntexu na kamuflaż podaje FS 35466 (dół) i FS 36375 i FS 34094. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 No, pewnie robota zwolni jak dostaniesz Suczkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 ps. ponieważ planuję przesiąść się z Humbroli na Gunze C prośbę mam do obeznanych w temacie dobrania numerów farb. Instrulcka MOntexu na kamuflaż podaje FS 35466 (dół) i FS 36375 i FS 34094. I słusznie mój przelicznik: Paint Conversion Chart 20100101 35466 brak z gunze 36375 C 308 34094 brak z Gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 @ Karaluch - najpierw muszę skończyć wszystkie trzy 24te, nie ruszam żadnego innego modelu ;) Poza tym, będę jeszcze potrzebował kalkomanii do pewnego malowania ale o tym cicho, sza @ Robert - nawet się nie spodziewałem, że da się dobrać farby prosto z półki a mieszania się nie boją i w tym temacie szukam jakiś sugestii. Wziąłem dziś z M-Zone katalog farb gunze i po mału dumam w temacie. Na błękitny spód myślę o 34+11 (niebieski i szary), na dórę szarą ten 308 będzie jak ulał pewnie, FS trzeba wierzyć ;) ale zielony to mi zagwozdkę zrobił niemałą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Tak więc połozenie osłon przeciwsłonecznych to nie moja robota, tylko wtryskarki ;) Ja tylko momalowałem gotowca.Marne tłumaczenie. A jakby w zestawie wirnik nośny miał 6 łopat to byś poprawiał czy tak zostawił?Da się taki hełmik zrobić w 1:72, tymbardziej w 1:48. Do roboty! Do tego modelu wykorzystam kalki z nb 176, godłami ze skorpionem, oczy, szachownice i żółto-czarny napis ostrzegawczy. W latach 90. Skorpiony miały piękne niebiesko-żółte oczki (o ile pamiętam na pewno miał je n/b 457 który masz na arkuszu) ale oczki musiałbyś malować z ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Zielony to nie jest przypadkiem Naton Green? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Cięzko powiedzieć, co to za kolor, trzeba będzie dobierać na oko. Tymczasem wkleiłem przewody paliwowe i zaczynam pasować wszystko przed ostatecznym zamknięciem kadłuba. Żeby wszystko tu do siebie chciało pasować to nie powiem... Następny model, jaki by nie był, będzie modelem idealnie spasowanym - dla odstresowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Czasu specjalnie za wiele na modelarstwo ostatnio nie mam, to sobie jeszcze roboty dokładam ;) Pomaskowałem osłonę kabin od wewnątrz i z zewnątrz, poprzyklejałem przewody elektryczne i obicia tapicerskie (materiały jak zwykle: miedziane druciki i folia aluminiowa), pomalowałem i... okazało się, że zapomniałem zamaskować z zewnątrz prawą szybę w przedniej kabinie. No to zmywacz, papier ścierny, pasty polerskie i na szczęście uratowałem sytuację, ale zły byłem co nie miara. Wkleiłem też celownik i wiatraczki wewnątrz kabin. Zdjęcia marnej jakości, bo aparat mi zdechł i musiałem ratować się telefonem. Tak czy inaczej, moim zdaniem efekt przyzwoity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Tak czy inaczej, moim zdaniem efekt przyzwoity. Moim nawet bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2012 Autor Share Napisano 11 Września 2012 Skleiłem kadłub, dorobiłem przedni pulpit z celownikiem operatora uzbrojenia. Wreszcie zaczyna to wyglądać jak Mi-24 Przyłożyłem też na próbę osłonę kabiny, zapowiada się, przynajmniej na razie, bezproblemowo. Przyjemny model w obróbce. Teraz, jak klej wyschnie, trzeba będzie poszpachlować połączenie połówek i wziąć się za rycie linii podziałowych i nitowanie. Będę to robił pierwszy raz, więc sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 Kabiny załogi gotowe. Będzie trochę drobnych poprawek, głównie podmalówki i doklejanie urwanych części ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Zabrałem się za rycie linii podziałowych i notowanie. Do tej pory tylko poprawiałem linie na modelach, teraz pierwszy raz robię je od podstaw. Za narzędzia służą mi igła z maszyny do szycia w oprawce i piłka żyletkowa. Na zdjęciach widać, że w paru miejscach trzeba będzie zalać część linii klejem CA i robić je na nowo, ale ogólnie jak na debiut chyba nie jest źle. Jako planów użtwam PKL. Na razie zrobiłem tylko belkę ogonową i statecznik pionowy. Cholernie czasochłonna zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Do tej pory tylko poprawiałem linie na modelach, teraz pierwszy raz robię je od podstaw. Wiem co to znaczy Za narzędzia służą mi igła z maszyny do szycia w oprawce i piłka żyletkowa. Dużo lepszym rozwiązaniem, również pod względem wyglądu linii było by zastosowanie rylca RB. A i samo prowadzenie jest pewniejsze. Jako planów użtwam PKL A co to za skrót? Pytam, bo sam jestem zainteresowany takimi planami z liniami podziałowymi i nitami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Dużo lepszym rozwiązaniem, również pod względem wyglądu linii było by zastosowanie rylca RB. A i samo prowadzenie jest pewniejsze. Z prowadzeniem nie ma problemu, bo umieściłem igłę w obsadce do skalpela tak, że wystaje mi samo ostrze ogły na ok 5 mm. Jako planów użtwam PKL A co to za skrót? Pytam, bo sam jestem zainteresowany takimi planami z liniami podziałowymi i nitami Przegląd Konstrukcji Lotniczych. Nr 2 poświęcony jest właśnie Mi-24, zawiera plany w skali 1/72 z zaznaczonym nitowaniem płatowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi