tees Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Witam. Piekna Coni skończona. Uff....... Model Revella z którego powstała tam miniaturka jest w miare że tak określe przyjazna modelarzowi. Składało się go dość dobrze gdyż jest dość dobrze spasowany. Trochę więcej uwagi musiałem poświęcić części ogonowej a w zasadzie połączeniu stateczników pionowych i poziomych. Szpachlówka użyta w nieznacznej ilości. Do mankamentów zestawu trzeba zaliczyć dużą ilość jamek skurczowych oraz co jest najgorsze do poprawy , zbyt małą przezroczysta osłonę kokpitu. Na szerokości to gdzieś milimetr a wysokość za mała gdzieś ponad pół milimetra. Jak na te skale jest to bardzo duża różnica wymiarowa ,trudna do skorygowania. Kalkomania jest dobrej jakości. Układało sie ja dość dobrze a co ważne nie jest podatna na wszelkie rozerwania czy pęknięcia. Najtrudniejszym etapem był przód kadłuba . Częśc nosowa jest malowana jak również część pokryw przedniego podwozia w miejscach gdzie na nie przychodzą ozdobniki niebiesko zółte. Na szczęście niebieski kolor na kalce jest prawie idealny jak kolor french blue z palety Pactry więc z podmalówkami nie ma problemu. Ogólnie modelik fajny ale nie polecam nowicjuszom w skali 1/144 lecz nieco już zaprawionym w boju ze stoczterdziestkoczwórkami. Oto efekt końcowy. Zapraszam do oglądania i komentowania. Dla ciekawskich na warsztacie w Darecki Mini Company Boeing 377 i Tu-144. W poczekalni Airbus A-320 i Vickers Viscount. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Piękna maszyna. Lekko widać różnicę w malowanym przodzie i kalkach, ale cóż...trudno;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Załamujesz mnie Darek swoim tempem które idzie w parze z jakością,kolejny piekny pasażer ,gratuluje ,jedynie łosz na białych powierzchniach mógł by być jaśniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Bardzo mi się podoba. Jedyne, co mi przeszkadza, to plama niebieskiego na jednym z siłowników przedniej goleni podwozia, i nierówno do niej przyklejone jedno z kół. Poza tym super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Piękny, klasyczny samolot, atrakcyjne, klasyczne malowanie. Klasycznie już, porządne wykonanie Viscount będzie LOT-owski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 No bajka po prostu Connie zawsze pięknie wygląda. A w wariancie bez radaru pogodowego wygląda najładniej. No i malowanie - miód . Faktycznie, szybko się z nim uwinąłeś - tylko pogratulować. Cieszy wieść, że kalki dobrze 'operują', tym bardziej, że również czeka mnie to malowanie. Tyle, że ja zrobię czarne lub ciemnoszare 'szkło'. Czekałem na ten model w Twoim wykonaniu i nie zawiodłem się. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Piękny , kurcze kiedy Ty te wszystkie modele lepisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Fajny, ja od roku walcze z modelem Airfixa w skali 1:72. Koszmar totalny, kalki zólkna oi odpadaja i chyba zaliczy smietnik:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Piekna Conny. Moja czeka juz kilka lat na malowanie bo przy przeprowadzce, spakowalem kilka detali gdzie popadlo i przepadlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Piękny samolot, szkoda, że nie da się go zrobić po naszemu. Wykonanie dobre, koledzy wskazali na drobne uchybienia. Czy aby nie są one efektem zwiększania mocy produkcyjnych? Pomimo tego bardzo mi się podoba. Viscounta proszę przypilnować i dopieścić - temat rzadki, a jakże atrakcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Darek, ale on nie ma szachownic Piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Dzięki piękne koledzy za dobre słowo . No wszelkie ustereczki już pousuwane . Panowie ,kto ,a zamiar robic coni niech robi bo model naprawde wdzięczny. No cóż Seweryn. Bez szachownic i to jakoś tak dla mnie samego jakoś dziwne ale jak już wspominałem czasem trzeba odstąpić od reguły a takich odstępstw w moim przypadku szykuje się więcej w najbliższym czasie. Pierwszy od niepamiętnych czasów mój model nie w polskich barwach. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Tak na marginesie mocne są te Twoje 144ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrowka83 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Naprawdę dobra robota. Najważniejsze ,że cieszy oko. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Darthradi - jeśli kalki się nie trzymają, spróbuj je nakleić na mokry bezbarwny. W moim Benettonie pomogło. A na żółknięcie podobno dobre jest wiszenie kalki na szybie, ale skoro próbowałeś już ją nakleić, to chyba za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi