Skocz do zawartości

Super Constelation Revell 1/144

tees

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piekna Coni skończona. Uff.......

Model Revella z którego powstała tam miniaturka jest w miare że tak określe przyjazna modelarzowi. Składało się go dość dobrze gdyż jest dość dobrze spasowany. Trochę więcej uwagi musiałem poświęcić części ogonowej a w zasadzie połączeniu stateczników pionowych i poziomych. Szpachlówka użyta w nieznacznej ilości. Do mankamentów zestawu trzeba zaliczyć dużą ilość jamek skurczowych oraz co jest najgorsze do poprawy , zbyt małą przezroczysta osłonę kokpitu. Na szerokości to gdzieś milimetr a wysokość za mała gdzieś ponad pół milimetra. Jak na te skale jest to bardzo duża różnica wymiarowa ,trudna do skorygowania.

Kalkomania jest dobrej jakości. Układało sie ja dość dobrze a co ważne nie jest podatna na wszelkie rozerwania czy pęknięcia. Najtrudniejszym etapem był przód kadłuba . Częśc nosowa jest malowana jak również część pokryw przedniego podwozia w miejscach gdzie na nie przychodzą ozdobniki niebiesko zółte. Na szczęście niebieski kolor na kalce jest prawie idealny jak kolor french blue z palety Pactry więc z podmalówkami nie ma problemu.

Ogólnie modelik fajny ale nie polecam nowicjuszom w skali 1/144 lecz nieco już zaprawionym w boju ze stoczterdziestkoczwórkami.

Oto efekt końcowy. Zapraszam do oglądania i komentowania.

e385138cb13cf30e.jpg

bc5981e4b1ab4eb9.jpg

d57337f620eaab75.jpg

7a1c1cd3fd727c85.jpg

f302d163bdb1d6e2.jpg

e2771a927b35c198.jpg

8d8c6c87a0c281f9.jpg

a3bcc5156bb9466e.jpg

e91576aa0878adcd.jpg

04dc11fc9070b194.jpg

951707edb2b3b92b.jpg

6d35a461a0373eaf.jpg

ba819b94d59d5abf.jpg

cde477cdb6559e1a.jpg

d84a21d76ae3b4e5.jpg

Dla ciekawskich na warsztacie w Darecki Mini Company Boeing 377 i Tu-144. W poczekalni Airbus A-320 i Vickers Viscount.

Pozdrawiam

Darek

No bajka po prostu Connie zawsze pięknie wygląda. A w wariancie bez radaru pogodowego wygląda najładniej. No i malowanie - miód .

Faktycznie, szybko się z nim uwinąłeś - tylko pogratulować. Cieszy wieść, że kalki dobrze 'operują', tym bardziej, że również czeka mnie to malowanie. Tyle, że ja zrobię czarne lub ciemnoszare 'szkło'.

Czekałem na ten model w Twoim wykonaniu i nie zawiodłem się. Gratuluję.

Piękny samolot, szkoda, że nie da się go zrobić po naszemu. Wykonanie dobre, koledzy wskazali na drobne uchybienia. Czy aby nie są one efektem zwiększania mocy produkcyjnych? Pomimo tego bardzo mi się podoba.

Viscounta proszę przypilnować i dopieścić - temat rzadki, a jakże atrakcyjny

Dzięki piękne koledzy za dobre słowo .

No wszelkie ustereczki już pousuwane .

Panowie ,kto ,a zamiar robic coni niech robi bo model naprawde wdzięczny.

No cóż Seweryn. Bez szachownic i to jakoś tak dla mnie samego jakoś dziwne ale jak już wspominałem czasem trzeba odstąpić od reguły a takich odstępstw w moim przypadku szykuje się więcej w najbliższym czasie. Pierwszy od niepamiętnych czasów mój model nie w polskich barwach.

Pozdrawiam

Darek

Darthradi - jeśli kalki się nie trzymają, spróbuj je nakleić na mokry bezbarwny. W moim Benettonie pomogło. A na żółknięcie podobno dobre jest wiszenie kalki na szybie, ale skoro próbowałeś już ją nakleić, to chyba za późno