Cezarek Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Witam, Ostatnio rozpocząłem walkę z urządzeniem które wielu Panów nazywa "nitowadłem" czyli uchwytem z kółkiem zębatym. Podpowiedzcie mi, Panowie, w jaki sposób okiełznać to "ustrojstwo" czyli jaki macie sposób aby wychodziły proste linie nitów. Kiedyś czytałem na jakimś forum że najlepiej wykorzystać taśmę Scotch'a jako prowadnicę. Ale czy nie jest za cienka? Może ktoś podpowiedziła mi jakiś sposób? Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Z powodzeniem wykorzystywałem do tego celu taśmę firmy BOOL (zielona 3mm, ale też jest dostępna 3M niebieska) mały tutorial co i jak jeszcze może być wykorzystywana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 joł a gdzie taką nitowniczkę można nabyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 http://www.exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T009-Rivet-R-Nitowadlo-modelarskie/9054 http://www.exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T010-Rivet-R-Mini-Nitowadlo-modelarskie/9056 itp w tym sklepie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 sorki że tak często lecz zapomniałem --- jak wykonać nity zewnętrzne czy ktoś to robił (np. ah64 takie ma wszędzie) i jeszcze jedno brać fi 16 czy 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Nity wystające możesz wykonać za pomocą cyny (taka specjalna w kuleczkach) na stronie zalinkowanej prze zemnie jest robiony spit i tam ta metoda z wykorzystaniem tych kuleczek jest b.dobrze opisana. Czy 8 czy 16 to zależy, małym będziesz w stanie podejść bliżej np. przejścia kadłub-szkrzydło, a dużym miniesz wystające elementy z płata np. pylonów rakiet w P-47N które są odlane razem z dolną powierzchnią skrzydła. Ja mam 8, ale myślę o 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Tu masz linka do kuleczek http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/101/32/akcesoria-do-lutowania/kulki-bga/kulki-bga-bezo%C5%82owiowe-pmtc-10000szt-0.2-mm.html A nitowadło kupiłem sobie małe. Zawsze można dokupić tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 czyli lepiej i 8 i 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Odgrzeje kotleta żeby nie zakładać nowego tematu. Pytanie do osób które używają Rivet-R mini od RB w skali 1/72 kółka 0,55 i 0,65mm muszę w/w przedmiot zakupić i zastanawiam się czy jest sens do niego dokupić koła kątowe także w rozmiarach 0,55 i 0,65mm. W teorii wydaje się że jest ale czy w praktyce tak samo to wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) Niezbędne oczywiście nie jest, ale gdy np. będziesz musiał zrobić przejścia linii nitów "po łukach" (np. w przypadku niektórych luków eksploatacyjnych) to jest to wygodne w użyciu. Ponadto za pomocą tego narzędzia dokładniej kończy się "rogi" krzyżujących się linii nitów. Więc myślę, że warto również kupić i te elementy.Ale decyzja to zawsze jest kwestia wyborów i możliwości finansowych. Edytowane 20 Listopada 2018 przez Andrzej Ziober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Panie Andrzeju, zachodzę w głowę jak to narzędzie ma ułatwić nitowanie po łukach? Zakończenia linii, owszem ale moim zdaniem jedyne naprawdę użyteczne zastosowanie pokazał sam producent tym zdjęciem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 W dniu 26.06.2012 o 13:00, sabatms napisał: … jak wykonać nity zewnętrzne … HGW produkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 cyt: jak to narzędzie ma ułatwić nitowanie po łukach? W tym sensie, że masz łatwiejszą kontrolę, by nie wyjechać poza miejsce, gdzie zaczyna się łuk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Aaaa chyba, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 22 Listopada 2018 Share Napisano 22 Listopada 2018 Mam te nitowadła (polecam małe) i po prawdzie używam tylko tego pełnego koła.Tego 1/4 nie użyłem ani razu.Ale może kiedyś śię przyda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 22 Listopada 2018 Share Napisano 22 Listopada 2018 7 godzin temu, zbigi10000 napisał: Mam te nitowadła (polecam małe) i po prawdzie używam tylko tego pełnego koła.Tego 1/4 nie użyłem ani razu.Ale może kiedyś śię przyda . No właśnie o taką odpowiedz mi chodziło :) ale już zakupiłem dodatkowo te kątowe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi