dumapolski Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Witam. Skończyłem Brawna, mój 10. bolid. Na początku bałem się, że nie wyjdzie, że za dużo przeróbek itp., ale potem się rozkręciłem i to nie było takie straszne Ten warsztat to dla mnie cenna lekcja, bo w końcu nabrałem trochę doświadczenia z przeróbkami i budową (na razie części modelu) od podstaw. Sądząc po dostępności (a raczej jej braku) modeli bolidów z lat 50. i 60. czeka mnie dużo scratcha, zresztą już teraz 10 modeli jest skończonych, 1 się buduje, 1 czeka w pudełku, na 2 się zbiera kasa, a następny, czyli 15. w kolejności prawdopodobnie będzie całkiem od podstaw. Dość gadania, teraz fotki: Wiem, że na zdjęciach bardzo brzydko wyglądają czarne pasy, ale w realu jest przyzwoicie. Poza tym pas na jednej z opon. Na zdjęciu jest wyraźny, ale w realu prawie nie widać różnicy. Sam sobie bym dał 3+ Na koniec fotka grupowa : Nie bijcie za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Całkiem fajny, gdyby nie te czarne paski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Przedni spojler wygląda jakby był zębami gryziony xD Kola przednie są jakieś krzywe, a w szczególności ten po lewej http://img20.imageshack.us/img20/6772/galeria3x.jpg No i szkoda tych linii, ale jeśli ci to nie przeszkadza to w sumie dobry model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 10 model, a taki efekt. Gdzie nie spojrzeć postrzępione linie farby, tak jak Dan napisał pogryziony spojler przedni i chyba nie tylko on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 "Na początku bałem się, że nie wyjdzie" przecież nie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Hmmm, doceniam pracę i wysiłek, ale te czarne paski psują cały efekt. Nie podobają mi się też felgi, bo to chyba kalka? Przedni zderzak też nie wygląda jakoś bardzo dobrze. Gdybyś zachował dokładną symetrię w malowaniu to efekt by był dużo lepszy. Ale i tak przeróbki, kalki itp są na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Dzięki za opinie. Poprawiałem te linie chyba z 6 razy. Naprawdę mam ich już dość. Słyszałem, że można robić fajne łuki za pomocą taśmy 3M. Gdzie ją można kupić? Wiem, że nie jest dobrze i że zasłużyłem na tą krytykę. Następny będzie lepszy. Co do kół: samochody z sezonu 2009 i niektóre z 2008 miały na kołach "dekle". Tutaj są one pomalowane na zielono, i naklejona jest kalka ze wzorem "szprych", tak samo to wyglądało na prawdziwym Brawnie. Przednie skrzydło jest czarne od spodu. Nie jest pogryzione, to nierówna linia (znowu ) czarnej farby. Razem z czarnym tłem zrobiło swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Jesteś młody, zdążysz zbudować te wszystkie roczniki ;) Przyłóż się bardziej do poszczególnych modeli, Brawn słabo wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Twoim głównym wrogiem jest pośpiech. Strzelasz tymi modelami niczym z AK47. Koledzy wymienili psujki Twojego Brawn'a. Ja od siebie dodam, że choć miałeś szlachetny zamiar wprowadzić przeróbki, to średnio Ci wyszły. Opona widać jest zamaskowana jakimś markerem[?], miejsce rozcięcia jest mocno widoczne. Garb również ma kiepsko wyprowadzoną powierzchnię. Po ilości modeli stojących na Twoich półkach widać, że kasy na modelarstwo nie żałujesz. Może raz - zamiast modelu - dobrze było by doposażyć warsztat np. w odpowiednią taśmę maskującą, jakąś szpachlę, zmiękczacz do dekali, itd. Będziesz musiał zrezygnować z ilości na rzecz jakości. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Lipca 2012 Super Moderator Share Napisano 1 Lipca 2012 Twoim głównym wrogiem jest pośpiech. Strzelasz tymi modelami niczym z AK47. Koledzy wymienili psujki Twojego Brawn'a. Ja od siebie dodam, że choć miałeś szlachetny zamiar wprowadzić przeróbki, to średnio Ci wyszły. Opona widać jest zamaskowana jakimś markerem[?], miejsce rozcięcia jest mocno widoczne. Garb również ma kiepsko wyprowadzoną powierzchnię. Po ilości modeli stojących na Twoich półkach widać, że kasy na modelarstwo nie żałujesz. Może raz - zamiast modelu - dobrze było by doposażyć warsztat np. w odpowiednią taśmę maskującą, jakąś szpachlę, zmiękczacz do dekali, itd. Będziesz musiał zrezygnować z ilości na rzecz jakości. pzdr. Precyzyjnie ujęte - właśnie tak... I to jest rada z "tych dobrych"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woocasch Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Pomysł na model był genialny i początek dawał nadzieję na bardzo dobry model, ale wydaje mi się, że za bardzo skupiłeś się na szybkości wykonania, a nie na dokładności. Drobne niedociągnięcia są zawsze, ale tym razem jest ich za dużo, najbardziej w oczy rzucają się czarne pasy i przednie skrzydło. Może za jakiś czas wrócisz do tego modelu i go poprawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki za radę, na pewno skorzystam Brabham będzie dokładniej i staranniej zrobiony. Chcę się zrehabilitować za Brawna ;) Brawn zostanie jaki jest. Nie poprawiam raz skończonych modeli choćby były nie wiem jak okropne. Będzie przestroga na przyszłość, żeby się nie spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Powiem tak: nie tak dawno jeszcze oglądałem warsztat a tu już jest galeria. Dokąd tak się śpieszysz ? Przecież nikt Cię nie goni . Nie obraż się proszę ale zwyczajnie spieprzyłeś ten model. Te paski pięknie by wyszły gdybyś odżałował trochę czasu i pomaskował je taśmą. Potem już tylko psiknąć aerkiem i po ptokach. Najlepiej jest zaplanować co dziś robię -- jeden, dwa podzespoły góra . A ze model robisz 2 tygodnie a nie 2 dni -- to co ? Ktoś tam kiedyś powiedział " jak się człek śpieszy to się diabeł cieszy" Dobra wystarczy. Trzymam kciuki za kolejny bolid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Witam Niestety, ale w pełni muszę zgodzić się z opinią mojego przedmówcy. Model nie jest wykonany dobrze, ani nawet poprawnie czy schludnie. Jest za to przykład, że nie należy się spieszyć tym bardziej jak skleja się model samochodu cywilnego! Podziwiam kolegę za pasję jaką darzy F1, bo sam bardzo ją lubię (Senna Forever!), cieszy mnie również Twoje naprawdę ambitne postanowienie wykonania tak zacnej kolekcji. Nie można jednak totalnie iść w ilość kosztem jakości. Talentu Ci nie brak. Ten model mógł wyglądać naprawdę dobrze, bo jak widać, poczyniłeś pewne przygotowania do projektu. Przygotowania jednak to tylko połowa sukcesu. Druga połowa to żmudna praca, która wymaga cierpliwości, której Tobie jeszcze trochę brak Ja sam trochę wymiękłem w trakcie prac nad McLarenem Senny patrząc na plątaninę przewodów silnika, który już zacząłem robić. Dlatego też nie dziwie się, że początkowe założenia w trakcie prac mogą zostać zmienione. Nie można jednak pozwolić sobie pośpiech z momencie gdy model wymaga jak największej czystości i schludności wykonania. Mam nadzieję, że na kolejny model poświęcisz jednak znacznie więcej czasu, sił i cierpliwości. Szkoda by było by tak zacny projekt jaki rozpocząłeś budził potem mieszane uczucia na skutek taśmowego wykonywania modeli. Życzę powodzenia w kolejnych projektach! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Do malowania takich łukowatych linii nie potrzeba jakichś cudownych taśm. Ja to robię przy pomocy zwykłej malarskiej z marketu. Po prostu ostrym nożem ucinam z niej pasek szerokości ok. 0,5 mm, układam go tak jak ma przebiegać granica barw a resztę, która ma nie być pomalowana - wypełniam maskolem. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Ja też używam zwykłej taśmy malarskiej chyba z Casto' (bez reklamy ) Takie łuczki możnaby i nawet nożyczkami, skalpel albo nóż do tapet też i jest OK. Tutaj chyba farba podspód powłaziła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi