Skocz do zawartości

Brawn BGP001 - R. Barrichello, 2009, Revell/dumapolski 1:24

dumapolski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Skończyłem Brawna, mój 10. bolid.

Na początku bałem się, że nie wyjdzie, że za dużo przeróbek itp., ale potem się rozkręciłem i to nie było takie straszne Ten warsztat to dla mnie cenna lekcja, bo w końcu nabrałem trochę doświadczenia z przeróbkami i budową (na razie części modelu) od podstaw. Sądząc po dostępności (a raczej jej braku) modeli bolidów z lat 50. i 60. czeka mnie dużo scratcha, zresztą już teraz 10 modeli jest skończonych, 1 się buduje, 1 czeka w pudełku, na 2 się zbiera kasa, a następny, czyli 15. w kolejności prawdopodobnie będzie całkiem od podstaw.

Dość gadania, teraz fotki:

scaled.php?server=842&filename=galeria1n.jpg&res=landing

scaled.php?server=15&filename=galeria4e.jpg&res=landing

galeria3x.jpg

scaled.php?server=854&filename=galeria5b.jpg&res=landing

scaled.php?server=52&filename=galeria6.jpg&res=landing

scaled.php?server=208&filename=galeria7.jpg&res=landing

scaled.php?server=401&filename=galeria2e.jpg&res=landing

Wiem, że na zdjęciach bardzo brzydko wyglądają czarne pasy, ale w realu jest przyzwoicie. Poza tym pas na jednej z opon. Na zdjęciu jest wyraźny, ale w realu prawie nie widać różnicy.

Sam sobie bym dał 3+

Na koniec fotka grupowa :

scaled.php?server=20&filename=galeria8p.jpg&res=landing

Nie bijcie za mocno

Przedni spojler wygląda jakby był zębami gryziony xD

Kola przednie są jakieś krzywe, a w szczególności ten po lewej http://img20.imageshack.us/img20/6772/galeria3x.jpg

No i szkoda tych linii, ale jeśli ci to nie przeszkadza to w sumie dobry model

Hmmm, doceniam pracę i wysiłek, ale te czarne paski psują cały efekt. Nie podobają mi się też felgi, bo to chyba kalka? Przedni zderzak też nie wygląda jakoś bardzo dobrze. Gdybyś zachował dokładną symetrię w malowaniu to efekt by był dużo lepszy. Ale i tak przeróbki, kalki itp są na plus.

Dzięki za opinie.

Poprawiałem te linie chyba z 6 razy. Naprawdę mam ich już dość. Słyszałem, że można robić fajne łuki za pomocą taśmy 3M. Gdzie ją można kupić?

Wiem, że nie jest dobrze i że zasłużyłem na tą krytykę. Następny będzie lepszy.

Co do kół: samochody z sezonu 2009 i niektóre z 2008 miały na kołach "dekle". Tutaj są one pomalowane na zielono, i naklejona jest kalka ze wzorem "szprych", tak samo to wyglądało na prawdziwym Brawnie.

Przednie skrzydło jest czarne od spodu. Nie jest pogryzione, to nierówna linia (znowu ) czarnej farby. Razem z czarnym tłem zrobiło swoje...

Twoim głównym wrogiem jest pośpiech. Strzelasz tymi modelami niczym z AK47. Koledzy wymienili psujki Twojego Brawn'a. Ja od siebie dodam, że choć miałeś szlachetny zamiar wprowadzić przeróbki, to średnio Ci wyszły. Opona widać jest zamaskowana jakimś markerem[?], miejsce rozcięcia jest mocno widoczne. Garb również ma kiepsko wyprowadzoną powierzchnię. Po ilości modeli stojących na Twoich półkach widać, że kasy na modelarstwo nie żałujesz. Może raz - zamiast modelu - dobrze było by doposażyć warsztat np. w odpowiednią taśmę maskującą, jakąś szpachlę, zmiękczacz do dekali, itd. Będziesz musiał zrezygnować z ilości na rzecz jakości.

pzdr.

• Super Moderator
Twoim głównym wrogiem jest pośpiech. Strzelasz tymi modelami niczym z AK47. Koledzy wymienili psujki Twojego Brawn'a. Ja od siebie dodam, że choć miałeś szlachetny zamiar wprowadzić przeróbki, to średnio Ci wyszły. Opona widać jest zamaskowana jakimś markerem[?], miejsce rozcięcia jest mocno widoczne. Garb również ma kiepsko wyprowadzoną powierzchnię. Po ilości modeli stojących na Twoich półkach widać, że kasy na modelarstwo nie żałujesz. Może raz - zamiast modelu - dobrze było by doposażyć warsztat np. w odpowiednią taśmę maskującą, jakąś szpachlę, zmiękczacz do dekali, itd. Będziesz musiał zrezygnować z ilości na rzecz jakości.

pzdr.

Precyzyjnie ujęte - właśnie tak... I to jest rada z "tych dobrych"...

Pomysł na model był genialny i początek dawał nadzieję na bardzo dobry model, ale wydaje mi się, że za bardzo skupiłeś się na szybkości wykonania, a nie na dokładności. Drobne niedociągnięcia są zawsze, ale tym razem jest ich za dużo, najbardziej w oczy rzucają się czarne pasy i przednie skrzydło. Może za jakiś czas wrócisz do tego modelu i go poprawisz

Dzięki za radę, na pewno skorzystam

Brabham będzie dokładniej i staranniej zrobiony. Chcę się zrehabilitować za Brawna ;)

Brawn zostanie jaki jest. Nie poprawiam raz skończonych modeli choćby były nie wiem jak okropne. Będzie przestroga na przyszłość, żeby się nie spieszyć.

Powiem tak: nie tak dawno jeszcze oglądałem warsztat a tu już jest galeria. Dokąd tak się śpieszysz ? Przecież nikt Cię nie goni . Nie obraż się proszę ale zwyczajnie spieprzyłeś ten model. Te paski pięknie by wyszły gdybyś odżałował trochę czasu i pomaskował je taśmą. Potem już tylko psiknąć aerkiem i po ptokach. Najlepiej jest zaplanować co dziś robię -- jeden, dwa podzespoły góra . A ze model robisz 2 tygodnie a nie 2 dni -- to co ? Ktoś tam kiedyś powiedział " jak się człek śpieszy to się diabeł cieszy" Dobra wystarczy. Trzymam kciuki za kolejny bolid

Witam

Niestety, ale w pełni muszę zgodzić się z opinią mojego przedmówcy. Model nie jest wykonany dobrze, ani nawet poprawnie czy schludnie. Jest za to przykład, że nie należy się spieszyć tym bardziej jak skleja się model samochodu cywilnego!

Podziwiam kolegę za pasję jaką darzy F1, bo sam bardzo ją lubię (Senna Forever!), cieszy mnie również Twoje naprawdę ambitne postanowienie wykonania tak zacnej kolekcji. Nie można jednak totalnie iść w ilość kosztem jakości. Talentu Ci nie brak. Ten model mógł wyglądać naprawdę dobrze, bo jak widać, poczyniłeś pewne przygotowania do projektu. Przygotowania jednak to tylko połowa sukcesu. Druga połowa to żmudna praca, która wymaga cierpliwości, której Tobie jeszcze trochę brak

Ja sam trochę wymiękłem w trakcie prac nad McLarenem Senny patrząc na plątaninę przewodów silnika, który już zacząłem robić. Dlatego też nie dziwie się, że początkowe założenia w trakcie prac mogą zostać zmienione. Nie można jednak pozwolić sobie pośpiech z momencie gdy model wymaga jak największej czystości i schludności wykonania.

Mam nadzieję, że na kolejny model poświęcisz jednak znacznie więcej czasu, sił i cierpliwości. Szkoda by było by tak zacny projekt jaki rozpocząłeś budził potem mieszane uczucia na skutek taśmowego wykonywania modeli.

Życzę powodzenia w kolejnych projektach!

Pozdrawiam

Kornik

Do malowania takich łukowatych linii nie potrzeba jakichś cudownych taśm. Ja to robię przy pomocy zwykłej malarskiej z marketu. Po prostu ostrym nożem ucinam z niej pasek szerokości ok. 0,5 mm, układam go tak jak ma przebiegać granica barw a resztę, która ma nie być pomalowana - wypełniam maskolem. Proste.

Ja też używam zwykłej taśmy malarskiej chyba z Casto' (bez reklamy )

Takie łuczki możnaby i nawet nożyczkami, skalpel albo nóż do tapet też i jest OK.

Tutaj chyba farba podspód powłaziła...