pzbora Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 Po dłuższej przerwie kolejnym etapem było malowanie kamuflażu. W celu uzyskania rozmytych przejść kolorów spróbowałem po raz pierwszy metodę maskowania masą plastyczną. Wg mnie wałki mogłyby być cieńsze, wówczas przejścia kolorów byłyby bardziej ostre. Poszczególne barwy rozjaśniłem nieco w niektórych miejscach mocno rozcieńczoną i rozjaśnioną farbą bazową aby uzyskać efekt wypłowiałej, wyblakłej farby. Do tego wykonałem delikatne odpryski srebrną farbą. Całość pokryłem sido pod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 28 Października 2012 Autor Share Napisano 28 Października 2012 Jakość kalkomanii w moim egzemplarzu niestety nie była najlepsza. Daje się zauważyć znaczne przesunięcie nałożonych barw jak na poniższym zdjęciu. Pod kalki zastosowałem płyn zmiękczający dzięki czemu dobrze przylegają do lakieru. Model przygotowany jest aktualnie do nałożenia washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 No... ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 pzbora - bardzo ładna robota, podoba mi się malowanie. Szkoda, że nie zwróciłeś wcześniej uwagi na przesunięcie koloru w kalkach. O ile nie rzuca się to w oczy mocno w przypadku małych napisów, to ciachnięcie białego przy krzyżach nie byłoby problemem, a zdecydowanie by ulepszyło wygląd tych elementów. Niezaleznie od powyższego - duży plus za staranne i subtelne malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 Te plamki na kadłubie robiłeś aero z ręki czy jakiś szablon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Plamy na kadłubie robione były z ręki lekko rozcieńczoną farbą Pactry (RLM 02). Wcześniejsze próby wykonania tego farbą Vallejo mimo rozcieńczania kończyły się częstym zapychaniem dyszy lub nierównomiernym rozpryskiem. Myślę, że to kwestia wprawy ale Pactrą malowało mi się znacznie lepiej dzięki czemu udało się uzyskać większą precyzję. Nie jest to jeszcze efekt który chciałem uzyskać ale następnym razem może będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Właśnie ze względu na te plamki jeszcze nigdy nie skleiłem żadnego messera chyba czas będzie się w końcu przełamać. Choć myślałem o jakiś szablonach nawet widziałem kiedyś coś takiego. Twój meserek wygląda świetnie gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 14 Listopada 2012 Autor Share Napisano 14 Listopada 2012 Prace mają się ku końcowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Bardzo fajny..... ale nie ciesz sie z tej oceny, bo ja sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Po dłuższym czasie warsztat uważam za zakończony. Przy świetle dziennym postaram się zrobić parę lepszych zdjęć do galerii. Tymczasem zamieszczam parę zdjęć końcowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosz92 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Genialna robota! Malowanie perfekcyjne! Pogratulować tylko!! Jak kiedyś skończę Nieuporta i Albatrosa którego ostatnio rozgrzebałem, zrobię skok w czasie i wezmę się za Me 262, chociaż nie wiem czy poradzę sobie z tym malowaniem charakterystycznym dla Luftwaffe. Mógłbyś zdradzić przepis na te rury wydechowe? Strasznie mi się podobają i myślę czy by tak samo nie zrobić rury w Albatrosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Fajnie to wyglada. Bardzo fajnie!!!! Co do rur wydechowych w Albatrosie..... Wojtek Fajga mial tutaj relacje. Popatrz.... Nie sugeruj sie moim zdaniem.... mysle, ze Albatrosy mialy krotki zywot a ich metalowe elementy nie rdzewialy tak szybko. Te samoloty to byly latajace Bentlaye, kazdy dbal o nie, czyscil, polerowal. Mechanicy pracowali przy maszynach przeroznych Von.... ja bym szedl w czysciutki silniczek, wyglansowany platowiec i bardzo zadbane wydechy aaaaale..... co ja tam wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Genialnie! Nie ma się do czego przyczepić. Po prostu super robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Bardzo pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Genialna robota! Malowanie perfekcyjne! Pogratulować tylko!!Jak kiedyś skończę Nieuporta i Albatrosa którego ostatnio rozgrzebałem, zrobię skok w czasie i wezmę się za Me 262, chociaż nie wiem czy poradzę sobie z tym malowaniem charakterystycznym dla Luftwaffe. Mógłbyś zdradzić przepis na te rury wydechowe? Strasznie mi się podobają i myślę czy by tak samo nie zrobić rury w Albatrosie. Co do rur wydechowych to był eksperyment i zupełny przypadek. Najpierw pomalowałem je na kolor stali, później pokryłem cienką warstwą rozcieńczonego rdzawego pigmentu i zanim wysechł lekko przetarłem go twardym pędzlem. Na koniec przetarłem już tylko końcówki rur na sucho czarnym pigmentem aby uzyskać efekt okopceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosz92 Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Dzięki za przepis na rury. Wziąłem sobie uwagi Azazello do serca i teraz nie jestem pewien czy to się sprawdzi przy Albatrosie. Oglądając fotki z wielkiej wojny raczej ciężko stwierdzić, jednak spróbuje wykorzystać to przy jakiejś maszynie z drugiej wojny, jeśli kiedyś taką będę sklejał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dydas83 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Model super az nie chce oglądać mojego bf tylko gratulować natomiast mam pytanie z czego zrobić tak dobre linki do anten używałem żyłki ale jakoś to nie wygląda tak jak powinno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 1 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2012 Linki do anten wykonałem po raz pierwszy właśnie z cienkiej żyłki, po czym aby ją naciągnąć podgrzałem ją suszarką do włosów. Można też spróbować nitek wyciągniętych ze starych pończoch- plusem jest to, że linka jest ładnie naciągnięta i do tego elastyczna. Dodaję link do galerii: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=35540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dydas83 Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Dzięki wielkie za rade spróbowałem z suszarką i dało fajny efekt a pończochy zaraz wykrade żonie niech się dołoży do mojego warsztatu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi