tombie01 Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Moi kochani - naszła mnie ochota wykonania kilku migów polskiego pochodzenia czyli LIM-ów a przy okazji zrobienia modelu zmęczonego chwilą czasu - od takiego zacznę w moje ręce (i nie tylko moje) wpadł model AZmodel naszego południowego sąsiada który zawiera polską wersję samolotu z nr boczny 1023 - jest to dość popularn egzemplarz wśród polskich modelarzy nawet doczekał się prezetacji w skali 1:32 z zetawu Trupentera w magazynie "modelarstwo" 1-2/2010(3) autorstwa Jerzego Dzidziniewicza co prawda marzy mi się bardziej zmęczony LIM ale może z waszą pomoca w zajawce tego warsztatu coś dam radę skompletować z kalek oraz akcesoriów oto zestawy którymi dysponuję największą ochotę miałem na LIMa 6bis 626 ale ciężko z zestawami zwłasza z wyrózniającym ten samolot zasobnikiem na spadochron - chyba że ktoś z was ma sposób na dorobienie tego 'fiuta' pod usterzeniem pionowym - może isnieje jakiś zestaw z żywicy?; ten egzemplarz rówież mi się podoba jeśli chodzi o odrapania ale rownież posiada zasobnik na spadochron, odpada; w zestawie MIG 17 PF posiadam element wlotu powietrza z 'guzem' tutaj również byłbym zainteresoway jakąś dostępną wersją kalomani i malowania z rozpoznaniem kolorów - zauważyłem że odcienie barw kamo wywołują sporo dyskusji suma sumarum jeśli nie uda mi się znaleźć pomocy i rozwiązania na jakieś ciekawe malowanie wykonam 1023 z karkowskiego muzeum z odrapaniami 'mniej więcej' z tego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Z tego drugiego zestawu zrobisz łatwo naszego Lim-6M, nie miały zasobnika na spadochron jak lim-6bis, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Aktualnie mam na warsztacie ten zestaw i powiem Ci że lipe odstawili z tym modelem ,złóż sobie skrzydła i od spodu podział to jakaś masakra spasowanie całości tez porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 Wiem Robercie że masz go na warsztacie - wczoraj na forum natknąłem się na Twojego posta w dziale 1:1 analizującego kolory; Dzięki Leszku: zeskanowanej przez Ciebie publikacji z "modelarstwa" akurat mi brakuje - także wielkie dzięki za skan; jak już pisałem wcześniej chciałbym go zrobić w wersji mocno podniszczonej tak jak załączony przeze mnie 627 czy 626 ale nie znalazłem jeszcze żadnych fotek; jeśli chodzi o zestawy to wiem czego się można po nich spodziewać miałem nawet desperacki plan przerobić MIG 15 (p z Hobby Bossa) na 17 (czyli lima 6) ale to pomimo niewielkich rówżnic dość pracochłonne - nie mam zresztą wszystkich planów ostatnio dostałem sowitą porcję od Leszka i sukcesywnie analizuję Robercie: jeśli mogę zapytać czy dalej planujesz 1023 i na jakie kolory się zdecydowałeś? w razie braku kalek - czy natknąłeś się gdzies na szablony cyfr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 miałem nawet desperacki plan przerobić MIG 15 (p z Hobby Bossa) na 17 (czyli lima 6) ale to pomimo niewielkich rówżnic dość pracochłonneNo ja bym polemizował z tymi "niewielkimi różnicami" Robercie: jeśli mogę zapytać czy dalej planujesz 1023 i na jakie kolory się zdecydowałeś?w razie braku kalek - czy natknąłeś się gdzies na szablony cyfr? Pytanie nie do mnie, ale odpowiem, maski do 1414 i 1023 były w Topshotsie z Kagero MiG-17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Krój cyfr w przypadku czerwonych - dałbym z mig-21, przypadku czerwonych z żółtą obwódką - tu jest już gorzej trzeba sobie wydrukować. Parę fotek 627 bardzo zużytego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 miałem nawet desperacki plan przerobić MIG 15 (p z Hobby Bossa) na 17 (czyli lima 6) ale to pomimo niewielkich rówżnic dość pracochłonneNo ja bym polemizował z tymi "niewielkimi różnicami" Ja wiem Grzesiu że te różnice występują i nie są "nie wielkie" ale tak jak pisałem nie mam planów modelarskich MiGa 17 - dość dużo materiałów przesłał mi Leszek SZ; ale one dotyczą 15 ponieważ też chciałbym zrobić dwa LIMy w wersji 1 i/lub 2 zwłaszcza odrestaurowany egzeplarz dwumiejscowy z nr bocznym 006 - ale tu mam zeatwik Hobby Bossa, a to już inna bajka Ciekawy jestem czy ktoś się kiedyś pokusił przeróbkę 15 na 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 "627" to Lim-6bisR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 Krój cyfr w przypadku czerwonych - dałbym z mig-21, przypadku czerwonych z żółtą obwódką - tu jest już gorzej trzeba sobie wydrukować. Parę fotek 627 bardzo zużytego: No właśnie Leszku 627 jest dość dobrze obfotografowany ale nie mam w zestawie zasobnika na spadochron; a mamy schemat kamo do 402 albo 418 z czego wolałbym tego pierwszego ze względu na posiadane farby pewnie zrobię 402 z odarciami farby bez dokumentacji fotograficznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Tak zostaje 1023 bo to na zamówienie Zestaw taki :Pactra A-68,A-106,A-39 i Gunze C 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Poszukam rysunku porównawczego to mniej więcej zobaczysz różnice między "piętnastką" i "siedemnastką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 zrodlo Finescalemodeler 2000 A moze jednak zrobisz ten zasobnik spadochronu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Ciekawy jestem czy ktoś się kiedyś pokusił przeróbkę 15 na 17 viewtopic.php?f=86&t=19149 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 No powiem ci że to jest to o co by mi chodziło możesz mi puścić linka do zestawów z krórych korzystales (z jakiegoś sklepu) a i jeszcze jedno pytanie - jak zrobiłeś zasobnik na spadochron pod usterzeniem pionowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 ... mi puścić linka do zestawów z krórych korzystales... po nitach rozpoznaje KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 ... mi puścić linka do zestawów z krórych korzystales... po nitach rozpoznaje KP a gdzie to można dostać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 stare poczciwe KP MiG-15 i MiG-17 PF. Zasobnik powstał z jakiejś rakiety od Su-27 w 1/48. Trochę szpachli i kilka dni dłubania i coś tam wyszło. Modeli szukaj na allegro, często się pojawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 em - do tej drugiej planszy masz widok z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 to że to KP to ja już wiem - napiszczie proszę czy występuje w jakiś sklepach - przeszukałem kilka i google - nic nie znalazłem rozumiem że już nie jest oferowany a czy ma jakiś przepak :-( Grześ - jakbyś znalazł gdzieś ten rysunek porównawczy to było by super - Cinekf1 rozumiem że przeszczep był spowodowany równicą w nosie samolotu ale ja jeśli już chciałbym przeszczepu dokonać na jakiś bardziej przyjemnych zestawach - ale widzę że chyba tutaj nie skompletuję dawców - -chcąc na upartego wykonać model z nr 626 pozostaje mi dorobić zasobnik spadochronu do posiadanego zestawu AZmodel i ustalić wersję kamo oraz kolory myślę że do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Mastercraft na bank robi przepak z MiG-15bis KP. Robiłem z niego model na zimowy konkurs, nawet na pudełku jest napisane, że to KP. Model to Lim-2 numer F-35. ZTS robi dość dobrego MiG-17PF, ale bez nitowania (nr S-11), więc możesz popróbować powalczyć z tymi zestawami, tyle tylko, że 17PF nie ma nitów, więc musiałbyś oszlifowac na gładko przód 15bis. A jeden i drugi model to koszt rzędu 10-15zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 tombie01 - coś za dużo kombinujesz. Chyba łatwiej dorobić zasobnik spadochronu do AZ modelu niż łączyć kadłuby MiG-15 i 17 z KP + i tak trzeba dostawić zasobnik żeby mieć lim-6bis. Ja miałem dwa podejścia i zmarnowałem dwa komplety MiG-15 + 17PF z KP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Cienekf1, zrób koniecznie warsztat w tym modelem. Uwielbiam patrzyć jak się tworzą takie hybrydy. Mam oba te modele KP, i dużo bardziej mi się podobają od tych nowych modeli z wklęsłymi liniami podziału. Te stare modele MiGów mają potencjał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 tombie01 - coś za dużo kombinujesz. Chyba łatwiej dorobić zasobnik spadochronu do AZ modelu niż łączyć kadłuby MiG-15 i 17 z KP + i tak trzeba dostawić zasobnik żeby mieć lim-6bis. Ja miałem dwa podejścia i zmarnowałem dwa komplety MiG-15 + 17PF z KP. taką decyzję Leszku właśnie podjąłem - jeszcze raz dziękuję za zdjęcia - gdybyś w swoim przepasnym archiwum MIG-owskim znalazł jeszcze kamo i kolorki to byłbym wdzięczny em przysłał mi kamo nr 619 i wygląda na to że tojest to samo co 626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Ochocho! Wracam z 4-dniowego (!) urlopu, a tu tyle ciekawych warsztatów. Lim to zawsze ciekawy temat. Ale jedna mała uwaga tombie - facet, który planuje robić Lima "zmęczonego" i nie ma w tym zakresie obaw, nie powinien ani trochę bać się zasobnika (i w konsekwencji innych zmian dla zachowania prawidłowości wersji). W pierwszej kolejności dobre plany albo chociaż fotki - spróbuj dotrzeć do monograficznego numeru Aeroplana poświęconego Limowi6. Tak na gorąco - zacząłbym od stosownego wycięcia pomiędzy statecznikiem i kadłubem, potem z dobranej ramki zasobnik zaostrzony z jednej i drugiej strony, we właściwych miejscach linie - to oczywiście uproszczona receptura, ale popróbuj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 Zasobika Mikołaju to ja się nie boję - bardzej szukałem podpowiedzi w rozwiązaniu (po co wyważać otwarte drzwi) - a jeśli chodzi o powłokę lakierniczą to tak na prawdę ona zadecydowała o wyborze tego modelu - bardzo chciałbym nauczyć się robić takich odrapań jak na zdjęciach tego egzemplarza dlatego mój klucz Limów właśnie zaczynam od tej konkretnej maszyny - choć jak pewnie zauważyłeś założyłem wątek wartszatowy nieco klucząc po różnych wersjach szukając kompletu danych o danej jednostce - i to jeszcze pewnie potrwa ponieważ teraz kończę Hawkera ale otwieranie warsztatów na zakładkę i wymiana informacji zawsze przynosi pozytywne efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi