Grubyjg Napisano 8 Września 2012 Share Napisano 8 Września 2012 No patrząc na koła i na betoniarkę w twoim wykonaniu to o finisz jestem spokojny . Koła po poprawkach wyglądają dużo, dużo lepiej. Powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Września 2012 Share Napisano 8 Września 2012 Kółka bardzo atrakcyjne. Masz już w zanadrzu jakiś nastepny projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 11 Września 2012 Autor Share Napisano 11 Września 2012 (edytowane) Dzięki Panowie za miłe słowa, staram się, tymczasem kolejny etap niepostrzeżenie za mną. W odpowiednich miejscach ramy wyciąłem szczeliny, przy okazji w palcu też : Dorobiłem mocowania osi i umieściłem je tam gdzie trzeba: Postanowiłem tarcz nie łączyć na stałe ze szprychami, bo nie mam pewności jak się wszystko zachowałoby pod wpływem CA, zwłaszcza oś z patyczka higienicznego; jest wystarczająco sztywno na sucho: Stoi o własnych siłach!!! , no prawie, z tyłu dojdą podpórki: Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 No niezłe cacko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Mam pytanko o oponki do kół, jak się tak przypatrywałem to doszedłem do wniosku, że to mogą być gumowe uszczelki hydrauliczne, jeśli się mylę to proszę powiedz z czego je zrobiłeś bo zacnie to wszystko wygląda z obręczami i z szprychami w całości.....poza tym z ciekawością podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 jak się tak przypatrywałem to doszedłem do wniosku, że to mogą być gumowe uszczelki hydrauliczne Dokładnie tak jest, napisałem zresztą wcześniej, że opona jest z oringa, całe 4 złote za parę. Jednak najprostsze rozwiązania są najlepsze, wcześniej próbowałem coś tworzyć od podstaw, ale szkoda gadać... poza tym z ciekawością podglądam A zapraszam, zapraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 A wentylek w oponie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 A wentylek w oponie będzie? Spróbowałby nie być Swoją drogą gulus dzięki za przypomnienie, bo myślałem nad nim i w końcu zająłem się czym innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Jakbyś był w mojej okolicy, to szklankie gruźliczanki z sokiem masz zapewnioną ;) Niezły pomysł, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Wczoraj miałem okazję zobaczyć saturator Marcina na żywo. Prezentuje się świetnie. Pomysł z oringami na opony przedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Będzie hit na kolejnym ''Paprykarzu''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 15 Września 2012 Share Napisano 15 Września 2012 Czad !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Brawa za samozaparcie, efekt też piorunujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Ale mega projekt! Koła też dobrze wyszły, osie z igły nie były by lepsze? Na pewno sztywniejsze i może nawet by się kręciły Czekam z niecierpliwością na pojemniki z sokiem, uwielbiam takie szczegóły Widzę, że będą całkiem spore - ponad 1 cm średnicy. Pomysł ze zrobieniem tego na gorąco jest bardzo dobry, nawet będzie można wlać "sok" do środka, a nie tylko pomalować z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Witajcie! Jakbyś był w mojej okolicy, to szklankie gruźliczanki z sokiem masz zapewnioną Dzięki Lordzie, przyjadę z własnym dystrybutorem osie z igły nie były by lepsze? Na pewno sztywniejsze i może nawet by się kręciły TomZak, i tak się kręcą, za to nie chyboczą się. No i dzięki Panowie, za miłe słowa. Tymczasem strugam sobie dalej... Układ odprowadzania wody - rynienka z wężem spustowym: Płyta wierzchnia, pewnie jeszcze coś zmienię ale na tę chwilę wygląda tak: Powoli dopracowuję też zbiornik wody, składa się z dwóch części, dorobiłem miejsce łączenia: Teraz czekam na zamówione odpowiednie profile i zabiorę się za śruby, nakrętki i kształtki hydrauliczne. Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 23 Września 2012 Share Napisano 23 Września 2012 Rewelacyjny pomysł. Coś mi się kojarzy jak pisklęciem będąc za całe 5 zł można było gazowanej (tzw.gruźliczanki) się napić, natomiast dopłacając 50 gr soku malinowego aplikowano kilka kropel. Ach to były czasy. Obserwuje i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Witajcie! Profile dotarły więc zacząłem kończyć zbiornik wody; dorobiłem śrubki i nakrętki na kołnierzu oraz stojaki do obejm: Tej krzywej nakrętki nie będzie widać jakby co . Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Na początku wyglądało to jak fragment rurociągu "Przyjaźń" z dowcipem o szczycie nieufności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Krótko! Wczoraj odwiedzili mnie harnaś z kasztelanem na żubrze . Zanihilowałem harnasia, a z jego zasobnika wykonałem parę strzemion (podtrzymujacych butlę z CO2)...: ...oraz obejmy zbiornika wody - na stałe zamocuję je podczas końcowego montażu: Klejone na CA. Strugam też zawory, ale na razie szkoda gadać M. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Wsperam cię cały czas. Dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki, bazylms. Tymczasem utknąłem na etapie zawiasów od drzwi. Takie jest założenie: Tak wyglada w naturze: No i zacząłem strugać, najpierw z puszki po piwie: ...ale okazało sie to za mało sztywne, w dodatku po kilku próbach i tak pękło, więc dałem spokój Ze styrenu 0.5 mm, miały byc dwie warstwy, ale skończyło sie na jednej i wylądowało w śmieciach: Ostatnia szansa, że blaszka mosiężna zda egzamin: Muszę tylko poczekać do jutra, aż klejony na CA zawias dobrze złapie. Jeżeli i to nie wypali, to nie wiem co zrobię Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Jeśli dobrze rozumiem, drzwiczki mają być ruchome? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomZak Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Jeśli dobrze rozumiem, drzwiczki mają być ruchome? Inaczej nawet puszka by starczyła. Muszę tylko poczekać do jutra, aż klejony na CA zawias dobrze złapie. Jeżeli i to nie wypali, to nie wiem co zrobię Jeszcze grubsza blaszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Witajcie! Jeszcze grubsza blaszka? Ha, tym razem nie, blaszka jest odpowiedniej grubości, dobrze się wygina, za to nie łamie. Zawias z kawałka ramki, czy też patyczka okazał sie niewypałem i został mi powrót do fazy planowania, musiałem wykonać model modelu drzwi. Najpierw sobie rozrysowałem całość, posiłkując się tym co już zrobiłem, zaznaczyłem planowane położenie drzwi otwartych i zamkniętych (na rys. powinno być closed): Porównując ze zdjęciami oryginału, oś zawiasu musi być jak najbardziej schowana za ramą, a nie wystawać jak do tej pory robiłem. Zawias dostał nowy kształt: Całość umieściłem na swoim miejscu: ...i od razu było widać, że robiąc na gotowo nie dałbym rady. Gdyby skrzydło było takie szerokie jak narysowałem, a zawias miał taką grubą oś jak poprzednio, nie otwierałoby się pod kątem zbliżonym do prostego, a przy zamykaniu odskakiwałoby w prawo tworząc paromilimetrową szczelinę. Metodą prób i błędów skrzydło dostało odpowiednią do otworu szerokość. Tak to wygląda na modelu, na taśmę przymocowałem ściankę, coby zobaczyć o ile rancik drzwi musiałem zwęzić: Jeśli, jakimś cudem i to nie zadziała, to robię albo zamkniete na głucho albo otwarte na stałe. Obie opcje są do luftu. Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi