bazylms Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Obie opcje są do luftu.A myślołech że ino my na Ślónsku tak godomy. Marcin, mówiłem że dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Zrobiłem. Jest ruchome, wnętrze też widać, więc zostawiam jak jest. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Zrobiłem. Jest ruchomeZuch Chopak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Gratulacje z osiągniętego sukcesu. Właściwie to wiedziałem że się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Widzę kolejny problem rozwiązany- i dobrze tak być powinno Marcin pamiętaj jak skończysz to przyjadę napić się wody z sokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Dłuższa przerwa tymczasem, ale coś tam dziubię. Zacząłem blacharkę; od paru dni z przerwami, docinam, mierzę, przypasowuję, wyszło mi takie cuś: Uparłem się - i może przez to tyle to trwa - że dam zakładkę z góry, tak jak w oryginale: Będzie ona widoczna po zdjeciu maski, więc męczyłoby mnie gdybym tego nie zrobił. Dolna część ramy będzie doklejona do ścianki jak góra dobrze złapie, dodatkowo wzmocnię to na czas montażu prawidłem, bo może się zwichrować. Tu także powinna być zakładka, ale za nie spasowałbym tego, więc przytnę to na zero po sklejeniu boku, podobnie jak górną część, widoczną na zdjęciu powyżej w głębi. PS. A tak wygladają drzwi po paru dniach od sklejenia , wyżarte i zwichrowane przez klej, więc zostają mi do wykorzystania jeszcze tektura, drewno i stal 5 mm. Ale czułem, że tak łatwo nie będzie. Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Marcin walcz dalej. No niestety taki urok tego hobby - czasem jest pod górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich! No niestety taki urok tego hobby - czasem jest pod górkę. Oj, żebyś wiedział, ale przecież wszyscy to lubimy . Ja tymczasem cofnąłem się kilka kroków i rozebrałem część ramy - te skrajne elementy, dolne i górne; zwichrowane były strasznie, jeden się połamał podczas zakładania "blachy" i nie mogłem już na to patrzeć. Coby uniknąć ponownej wichracji, sporządziłem sobie kolejne prawidło i tym razem nie kleiłem wszystkiego w powietrzu jak poprzednio, tylko na płaskim - zwłaszcza skosom to się przydało - one były największymi "wichrzycielami": Elementy obudowy, siłą rzeczy też poszły do recyklingu. W końcu wyszło mi takie coś: Od wewnątrz będzie widoczne połączenie blach: Używając polistyrenu 0.25 mm i kątownika 2.5 mm zrobiłem maskę: Wierzchnią płytę stałą wykonam z polistyrenu 0.5 mm i kątownika, zgra sie idealnie z maską: Wszystkim Kolegom życzę dobrego przyszłego roku i spełnienia modelarskich planów. M. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Dzięki za życzenia - wzajemnie. A co do projektu to jak zwykle podziw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Projektowania i strugania ciąg dalszy...: Powstaje też butla CO2: Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 Wymysliłeś już jak zrobisz zbiorniczkina sok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Widzę, że praca wre Nieźle to wszystko wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Witajcie! Wymysliłeś już jak zrobisz zbiorniczki na sok? Cały czas jest to w fazie planowania, planuję tłoczyć na kopytku, pomysł kiełkuje. Widzę, że praca wre No jak nie jak tak! Z blisterka tabletkowego i blu taka, zrobiłem dno butli z gazem: Zacząłem strugać kształtki hydrauliczne (profile różnej grubości okrągłe i sześciokątne) - proszę o uwagi, jeżeli waszym zdaniem coś powinienem poprawić lub zrobić inaczej: Wskaźnik poziomu wody - kawałek ramki i profile: Zawór bezpieczeństwa - wszystkiego po trochu, naliczyłem 20 części: Na sucho na ściance: Zdrówko! Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Pełen sukces się szykuje Myślę, że przy następnym projekcie czas wejść w kolejny etap wtajemniczenia - wykonanie każdego miniaturowego elementu z takego samego tworzywa jak oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Jest dobrze, tylko rurka z poziomu mi się ciut za długa wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Witajcie! Jest dobrze, tylko rurka z poziomu mi się ciut za długa wydaje. Na sucho trochę za nisko ją połozyłem. Sięga od góry górnego otworu do 2-3 cm nad dolną ściankę. Zrobiony system dopuszczania wody, z szybkozłączki jestem zadowolony: Dokończyłem butlę CO2: Pozdrawiam wszystkich! Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Jak zwykle - super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 jest moc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Za każdym razem jak pojawia się nowy post to muszę zbierać szczękę z podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Witajcie, dzięki za kibicowanie . Wystrugałem sobie kranik (o dziurce w wylewce nie zapomniawszy)...: ...i nalewacz gotowy (polistyren 0.4 mm i 0.25 mm na wierzchu; śrubki z nacietego profila okrągłego 1 mm): Poniżej moje zmagania z płytą z nierdzewki: Po pomalowaniu cieńką warstwą kleju, trzeba dać mu przeschnąć: Jednakże nie wyszło mi to najlepiej, folia nie przyległa całkiem jak powinna: Zrezygnowałem z tłoczeń (oprócz obramowania), odciąłem obręcz, wykąpałem wszystko w zmywaczu Wamodu, po drodze zrobiłem nową płytkę z większymi otworkami i okleiłem wszystko na nowo (BTW klej jest mocny, spełnił moje oczekiwania, a pachnie jak wikol): Myślę, że wash olejny zrobi swoje na koniec, tzn. uwypukli otworki. Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 Komentarz jak zazwyczaj - pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Zastanawiam się z czego zrobisz Ferdynanada K. znanego operatora saturatorów (obecnie od 30 lat bezrobotnego z Wrocławia). Jest model przydała by się kurde figurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Przeleć "blachę" starą szczotką do zębów, to Ci folia wejdzie w otworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eruc13 Napisano 4 Lutego 2013 Share Napisano 4 Lutego 2013 Witam. Marrcinie, nawiązując no naszego spotkania w zajezdni i dyskusji o odlewach butli, podrzucam Tobie rozważenie wykorzystania ampułek plastikowych. Na szybko znalazłem takie: http://alejka.pl/plastikowa-fiolka-na-koraliki-12x80mm.html średnica podobna, z wysokością coś wykombinujesz? W podobnych pojemniczkach sprzedawana jest cyna tylko nie wiem jaka średnica. Pozdrawiam, Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 I to właśnie jest modelarstwo przez bardzo duże M -szacun piękna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi