Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak w temacie kupiłem scanie i zaczołem składać jest to mój 6 model .

Mam zamiar złożyć go w wersji streamline czyli cr19 kabine wezmę ze Scani 144L z naczepą a topl line da sie to tamtego. Mam parę pytań do sprayu w kolorze chromu??... czy opłaca się go kupić?. A teraz fotki:

Silnik \8/

dsc03743qc8.th.jpgdsc03744nm8.th.jpg

i już na ramie:

dsc03750qn7.th.jpg

i z kabelkami:

dsc03751ww9.th.jpg

troszkę wnętrza:

dsc03752jp8.th.jpg

deska rozdzielcza:

dsc03754ws4.th.jpgdsc03755gs5.th.jpg

i nieudacznie złożony zbiornik :

dsc03756je7.th.jpg

Czym malujecie małe elementy chodzi mi o farbki acryl czy olejne?? można gdzieś wykombinować kierownice od Scani R?

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
można gdzieś wykombinować kierownice od Scani R?

Najbardziej będzie pasowała kierownica od Dafa XF.

To jest Twój 6 model ? Myśle, że to już wystarczająca ilość aby zdobyć lekkie doświadczenie a ja w silniku widzę dużo nadlewek i śladów łączeń elementów. Fotele we wnętrzu wydają się nie pomalowane. Te niby "napisy" na różnych filtrach w silniku również nie wyglądają zbyt dobrze. To bardziej przypomina kleksy niż napisy.

Napisano (edytowane)

no z malowaniem to prawda, wygląda to fatalnie!!

a ponadto malujesz silnik tak samo jak ja !! i nawet niezapytałes się o zgodę!!!!!! / seryjnie silnik wygląda inaczej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgapa!!

Edytowane przez Gość
Napisano
a ponadto malujesz silnik tak samo jak ja !! i nawet niezapytałes się o zgodę!!!!!! / seryjnie silnik wygląda inaczej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZŁODZIEJ!

Ulala no to widze że ostro się zaczyna robić

Napisano

Wiem te napisy na filtrach nie wyszły ale to pierwszy model w którym maluje silnik i bardziej sie przykładam . a że ty malujesz podobnie to sory ale modelarstwo jest hobby wolnym i mogę robić co chcę i jak chcę

a kto ma kierownice od dafa xf bo ja nie mam jak wykombinować oddam od scani seri4

Napisano
no z malowaniem to prawda, wygląda to fatalnie!!

ZŁODZIEJ!

Powinieneś się cieszyc że jestes tak dobry i inni biora od Ciebie przykład NIE PRZESADZAJ

Napisano

Nie wiem jak ma się budowa i prezentacja modeli do praw autorskich, ale:

- primo - ciesz się, że ktoś chce ciebie naśladować,

- secundo jeżeli twierdzisz, że to złodziej to najpierw pokaż co ukradł.

Napisano

Bocian Twoja postawa jest conajmniej naganna, tak jak piszą koledzy - powinieneś cieszyć się, że ktoś Ciebie naśladuje.

Do Truckerek93 :

Domyślam się że elementy silnika malowałeś na ramce a dopiro później je odcinałeś Wnioskuję tak ponieważ nie oszlifowałeś miejsc, którymi były przymocowane do ramki. Rób tak jak ja - najpierw odcinam elementy z drzewka, oczyszczam z nadlewek a nastepnie szlifuję je, jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze szpachluję. Nastepnie odcinam z ramki kawałek prostego patyczka i przyklejam go do spodniej strony (niewidocznej po sklejeniu dla oka) elementu i dopiero go maluję.

Napisano

Endrju ja tak robie i wychodzi co wychodzi chodzi o to że wycinam szlifuje sklejam maluje. czasem się nie uda co widać na silniku ale... i tak jest schowany w ramę . Ponawiam swoje pytanie jakimi farbami malujecie Acryl czy olejna?

P.S nowe fotki jutro.

Napisano

Ja Trucker maluję akrylami sprejem z firmy < Motip> lub emaliami z Humbrola lub Revella jak dobrze rozcieńcze farby.

Napisano

sprej motpit jest do du... malowałem nim mana nie wyszło chyba ze trzeba nałożyć 5-10 warstw do farbek to ja maluje pactrą spróbuje humbrolem lub Revellem bo pactra w kolorze np:czerwony lub pomarańczowy si rozmywa.

Czas na nowe fotki:czyli "Co nowego u Skubiego"

dsc03762pp3.th.jpg dsc03761ls8.th.jpg

Czarodziejski spray który daje kolor chromu

dsc03758ub1.th.jpg

Napisano
sprej motpit jest do du... malowałem nim mana nie wyszło chyba ze trzeba nałożyć 5-10 warstw do farbek to ja maluje pactrą spróbuje humbrolem lub Revellem bo pactra w kolorze np:czerwony lub pomarańczowy si rozmywa.

Dlaczego uważasz, że Motip jest do bani

Może zaczął byś stosować znaki interpunkcyjne Twój post to jeden wielki bełkot, w którym trzeba się domyślać o co Tobie chodzi.

Następnym razem takie posty będę usuwał

Napisano (edytowane)

OK. Dlatego uważam ze spray motip jest do bani ponieważ, używałem go do malowania Man-a Tga, i jak niechcący pstrykne pazurkiem to schodzi lakier , a natomiast jak malowałem próbnie naczepke 1/87 to nic nie schodzi, czy może być to winna ilości warstw?. Uprzedzam że na mana kładłem 4 a na naczepke ok 7. Jeszcze jedno dlaczego ty (ja tak sądzę po twoim poście)uważasz że on jest dobry?.i cena motim ok 100ml 10.45zł a inny podobno lepszy 100ml cena 8.45zł

Co wy na to jak bym przód chłodnicy dał na chrom??albo srebrny? i czym można łatwo wykurzyć dot3 z zbiornika po paliwie ale sklejonego, tylko bez tego kurka do nalewani paliwa, nalał się tamtędy i teraz ciagle cieknie dot przez niego.

Paweł.

Edytowane przez Gość
Napisano

A kupiłem go w Nomi cena 29,95 jakośc na 10 to 5 nie odzwierciedla tego co na nakrywce.

Napisano

Zależy jak rozumiem genezę słowa podkład?psiknołem wtedy jeszcze ze sprawnego aerografy kolorem szarym acryl rozcieńczony z farbki.Na scanie dam podkład taki jak sie należy.

Napisano
OK. Dlatego uważam ze spray motip jest do bani ponieważ, używałem go do malowania Man-a Tga, i jak niechcący pstrykne pazurkiem to schodzi lakier

Z tego co napisałeś rozumię, że przed malowaniem Motipem nie odtłuściłeś modelu i nie pomalowałeś podkładem. Prawdopodobnie odrazu na goły plastik dałeś Motip, w takim wypadku farba będzie sie łusczyć i odpryskiwać.

Napisano

A ja mam takie pytanie: bo widze że w nowej Scani R-oczywiście chodzi mi o model, jest silnik i chciałem zapytać czy jest dobrze odwzorowany i czy w niej uchyla się kabina.

Pozdrawaim .

Napisano

Co do mana nie ważne składałem go tacie na urodzinki odpryski dało się zamalować.Teraz jeździ z tata też Manem TGa.w Scani kabina sie uchyla ale po przymiarkach chyba wyjdzie krzywo od strony pasażera schowa się w głąb modelu nie dużo ok 5-10mm ,może mniej , chyba coś jeszcze zaradzę teraz zbieram na scanie 144L z naczepką i z niej dam kabinę do r-ki a z r-ki do 144-ki, czyli zamiana dachów.

I ponawiam moje pytanie dotyczące chłodnicy pomalować chromem czy nie??

Napisano
w Scani kabina sie uchyla ale po przymiarkach chyba wyjdzie krzywo od strony pasażera schowa się w głąb modelu nie dużo ok 5-10mm

U mnie wszystko pięnie się uchyla i to nawet kabinka chodzi jak w oryginale ( nie dużo 5 - 10 mm ) , ja już poprawiam jak mi coś nie pasuje przy odchyłce 0.3 mm, jak cośjeste mniej niże 0.3 to nie ruszam a jeśli powyżej to mam taki nawyk, żeby zaraz to poprawić, bo później cały czas o tym myślę, i spać nie moge

Napisano

Tylko ja nie wiem jak to zrobić bo tu przeszkadza ten przewód który idzie z chłodnicy do turbo. pomożecie coś?

Napisano

Hmm nie wiem może coś źle skleiłeś, u mnie zapierwszym razem wszystko ładnie pasowało.

Napisano

a masz fotki silnika złożonego na ramie?? jeszcze bez kabiny. Ale z podłączonymi przewodami??

pokaże teraz fotki , tego co się dzieje :

dsc03764tn6.th.jpg

sorki za jakość fotki robie komórą SE k750i