Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem jak jest w instrukcji od Scani R ale w 164 był błąd, mianowicie była pomyłka z numeracją przednich nadkoli. Jeżeli w tej instrukcji jest tak samo i sklejasz zgodnie z nią to masz nadkola przyklejone odwrotnie. Wydaje mi się, że będziesz musiał odkleić je i pozamieniać stronami

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Torni wiem ze był błąd bo sklejałem 164 jako drugi model i nie wyszło.A co do nadkoli, wymyśliłem trzeba nałożyć po 2mm szpachli na każde łączenie tylnej ścianki z boczną i musi grac gitara.

Napisano

Ja też używam tej szpachli bo taką kupiłem i szczerze to nie jestem z niej zadowolony poniewaz długo schnie i jest za żadka.

Napisano

Jeżeli masz już inwestować w szpachle to polecam szpachle firmy TAMIYA. Jak się dobrze rozejrzysz, to w niektórych sklepach ceny porównywalne do szpachli Revell'a, a nawet gdzie niegdzie niższe

Pozdrawiam

Napisano

Chyba sobie kupie, małżonka ma osprzęt do tipsów:szczerbol: . Maszyna ma zakres naświetlania 90 i 180 sekund. Kiedyś już mnie kusiło, żeby spróbować nałożyć na plastik żel do tipsów, jak się utwardzi to się robi niezła skorupka.

Napisano

Na www.zabawki-modele.pl piszą że w świetle słonecznym schnie 1min a w świetle żarówki 2min.Tylko tam cena np:najtańszej szpachli to 21 zł a u mnie(w koszalińskiej tęczy) w sklepie 13zł. różnica porażająca.

Napisano

Nie wierz w to schniecie w swietle slonecznym. Parenascie minut to ona pod zarowka ultrafioletowa schnie (tak jest na napisane na opakowaniu). Coprawda w swietle slonecznym tez jest duzo ultrafioletu, ale nie az tyle. No i musisz miec sloneczny dzien, bez chmur i model za okno trzeba wystawiac (bo szklo tez absorbuje promienie UV).

Napisano

Zwykla szpachla Tamiya jest fajna, ladnie sie "wzera" w plastik, tylko po wyschnieciu jest dosyc twarda, co troche moze utrudniac obrobke. Oczywiscie z jednej strony jest to wada, ale z drugiej, powazna zaleta.

Napisano

Majek używasz takiej szpachlówki?

Zakupiłem ją sobie ostatnio i jestem zadowolony. Wczoraj szpachlowałem jeden element tak około 17.00, i jak poszedłem obrobić ją około 20.30 – nie było problemów ze szlifowaniem. Jedynie na powierzchni była taka jakaś lepiąca, w masie super wyschnięta.

Element utwardzał się na parapecie wewnętrznym, szyba i pochmurne niebo (tak było u nas wczoraj). Element to dorabiane lusterko zew. kierowcy dla Evo VI z AutoArt’a w skali 1/18.

Tradycyjna szpachla Tamiya reaguje z tworzywem i dorobienie takiego lusterka z niej w takim czasie jest nierealne. Gruba warstwa (10x6x5mm) nie wyschła by i zdeformowała szablony płaszczyzn. Wiem bo przerabiałem ten temat budując Mini (patrz relacja na PWM).

Nie robiłem próby przy pełnym nasłonecznieniu ale wcześniejsze szpachlowanie w godzinach południowych powodowało, że szpachla w niektórych miejscach twardniała przed końcem prac tzn. w ciągu kilku/kilkunastu minut.

Jeśli problemem jest to, że szpachla po wyschnięciu jest twarda to od razu dyskwalifikuje tą światłoutwardzalną, która jest twardsza niż tradycyjna z Tamiya i przez to trochę trudniejsza w obróbce. Jest ona jednak dość jasna (żółtawa) przez co jest łatwiejsza w późniejszym malowaniu.

Ostatnio pojawiła się nowa szpachla z Tamiya w kolorze białym (odpowiednik dotychczasowej szarej), wg mnie jest najciekawszą propozycją na początek. Pod kolory jasne i np. czerwony w przypadku szarej niezbędny jest podkład (1-2 warstwy).

Napisano

Ja i tak maluje scanie na czarno , więc kolor mi nie przeszkadza a co do warstw do najlepiej dać 3 bo przy pierwszym razie można zobaczyć gdzie trzeba dać szpachle.

Napisano

Oświeciło mnie kabinę wezmę od ciężarówki Emka za ok 160zł scania r highline do przewozy drewna. tylko skala to 1:25 za mała ale się pomęczę i będzie ok.

Napisano

2 dini temu kupiłem spray dupli-color szary jako podkład i motip jako baze,

pomalowałem przedni zderzak nadkola , błotniki , osłony miedzy osiowe baza -3 warstwy i podkład 2 warstwy. I tu rodzi się moje pytanie co dalej czy jeszcze jedna warstwa motipa, czy bezbarwny lakier a potem wosk??

Koniec gadanie oto co pokazują fotki:

dsc03930kd1.th.jpg

dsc03931wf9.th.jpg

dsc03929hs8.th.jpg

P.S czy grill dolny dać na czarno czy zostawić ,taki szarawy??

Napisano

Z tego co ja widzę to na twoim miejscu dałbym jeszcze jedną warstwę motipa, a potem bezbarwny.

Dolny gril daj taki kolor jak będzie pod szybą ten górny,najlepiej zrób taki kolor jak jest na tej Scani:

512d1a9e50c9025c.jpg

Pozdrawiam!

Napisano

Wiem, Kurde to tą scanie widziałem i taka chcę złożyć,Dam jeszcze chyba 1 lub 2 warstwy a już są 3 a jak zrobić kolor szary dolnego zderzaka i nadkoli.

czekam aż motip wyschnie i potem zastanowię czy dalej dac warstwy czy już bezbarwny....

...Czy bezbarwny występuje w sprayu?.

Czy masz więcej fotek tej firmy.Może ktoś wydrukować mi zwykły napis R500 bo ten do jest do tego modelu to ma kolor żółtawy, A chcę szare cyfry na białym tle

Napisano

Ale ja je pomieszałem i jest dobrze.

P.S szukam jednego stopnia do scania (zgubiłem)