dzidas71 Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Witam. Spośród całej II W Ś najbardziej chyba pasjonuje mnie Wrzesień 39'. Niestety , jak wiemy modeli przyzwoitej jakości , szcególnie w tej skali jak na lekarstwo. Wciągnięty w historię 7-mio dniowej obrony Westerplatte porzez lekturę kilku, zresztą już tytułów, postanowiłem wykonać serię modeli osadzonych w kontekście tych walk. Na początek wybrałem "najcięższą " broń naszej placówki - 76 mm armatę. Tak ,tak , była to nietuningowana na 75 mm armata rosyjska. Oto jej model Wzorując się na zdjęciach w tej , wspaniałej zresztą, lekturze (polecam) Postanowiłem wykonać od nowa metalowe oręcze kół , co pozwoli mi odwzorować uszkodzenia armaty widoczne na zdjąciach Niestety , spód łoża armaty był zbyt wąski i nie posiadał nitów. Spróbowałem go odtworzyć z polistyrenu 0,25 mm, a nity wykonałem z kulek do lutowania 0,4 mm. Widoczna na zdjęciu kredka , to super narzędzie do najmniejszych detali. Jubilerski ołówek do chwytania kryształków. Prace trwają , napewno jeszcze sporo przeróbek przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Jak ''działa'' taki ołówek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 Dotykasz detalik i on się jakby delikatnie przykleja - dla mnie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Zwykla kredka? Czeka mnie nitowanie calej tylnej czesci kadluba i silnikow w Su-25UBK za pomoca widocznych tu kulek BGA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 http://allegro.pl/n268-narzedzia-olowek-do-chwytania-krysztalkow-nz-i2631222880.html Wynalazłem - raczej nie kredka. Sorry za offtopa. Prawosławna - podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Super temat . Będę podglądał z zainteresowaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 Łoże sklejone Poprawione też śruby czy nity na kołach. Właśnie ,to raczej śruby , a na każdej fotografi łebki są półkuliste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Zapowiada się super ciekawa relacja. Będziesz dawał jakąś podstawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Zasiadam i kibicuję. Bardzo ciekawy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Przedni i rzadki temat. Obserwuję z uwagą, tym bardziej że budujesz wierną replikę, z uszkodzeniami na podstawie zdjęć. Powodzenia, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 No jasne ,że będzie podstawka. Wszystko już zaplanowane , ale nie potrafie rysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 A ja czekam na zaczep do przodka... Z niecierpliwością Ciekawe co z tego wyniknie? I jak artysta potraktuje temat... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 No ciekawy temat zwłaszcza Polski w sumie mnie to jakby nie interesuje ale przegapić taki warsztat to zbrodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Powolutku do przodu. Cóż, nie jest to model "weekend edition". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Blaszki zestawowe czy produkcja własna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Blaszki zestawowe.Tylko uchwyty z drucików i niektóre detale z pręcików. O dziwo zestaw ten ,choć posiada błędy rzeczowe i kiepskie tworzywo ,jest niezle zdetalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 Lufa psiknięta podkładem w celu wyłapania niedoskonałości i poprawiona szpachlą. Poza tym powoli do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 Powolutku do przodu. Cóż, nie jest to model "weekend edition". No i widzę, że wykorzystałeś blaszkę z zestawu- przedstawia ona standardowy rosyjski zaczep... czyli wskazuje, że tej armaty nie poddano modyfikacji wz. 26. I tu producent zestawu poszedł na łatwiznę. Czy "prawosławna" z Westerplatte nie miała modyfikacji polskiej wz. 26, bo jeżeli tak- to powinna mieć zaczep podobny, bądź taki sam jak Schneidery 75 mm... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 26 Września 2012 Autor Share Napisano 26 Września 2012 No właśnie ,sam się na to "nabrałem" ,domniemająć , że skoro polska - to jest to wz.02/26. Otóż nie. Po zagłębieniu się w zródła (Westerplatte 1939 - Prawdziwa Historia Mariusz Wójtowicz-Podhorski , Militaria styczeń-luty 2012 artykuł Armata wz.1902/26 Paweł Rozdżestwieński) , okazało się ,że "Prawosławna" z Westerplatte to jedna z kilkudziesięciu NIEMODYFIKOWANYCH armat w WP. Posiadała więć kaliber 76,2mm , szeroki lemiesz , stary zaczep , oraz co najgorsze- drążek celowniczy starego typu , a więc prosty. Z tym drążkiem to będe miał problem , bo w zestawie jest wygięty , a nie mam żadnych materiałów czy zdjęć i nie wiem jak go przerobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 Armatka ukończona. Jako,że winietka będzie ukazywała pole walki z 7 września , starałem się odwzorować wszystkie uszkodzenia działa. Prace trwały długo , bo przy okazji zbudowałem dla 'Prawosławnej" kompana Ale wz.36 wystąpi w osobnej scence. Teraz czas na odpowiednią scenerię na podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Witaj mam pytanie z jakiej firmy jest wz.36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Wz.36 nie może być czym innym , tylko starym Mirage + równie stare blaszki Abera + moja inwencja (masa Multiput ,nity z kulek BGA itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Wz.36 nie może być czym innym , tylko starym Mirage + równie stare blaszki Abera + moja inwencja (masa Multiput ,nity z kulek BGA itp). Dzięki serdeczne .Gratulacje za obie armaty są genialne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Świetne.Do boforsa przydała by się załoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Każda z armatek ma przewidzianą winietkę z serii ,powiedzmy , obrazy Września. Do żadnej z nich nie przewiduje jednak załogi bo ... nie ma takowych figurek na rynku. Mimo to myślę ,że pomysł na oba działka mam nienajgorszy. Teraz kompletuje materiały. Przy okazji mam prośbę , niech ktoś pomoże mi wybrać odpowiedni kolor zieleni na działka , bo podejrzewam ,że pudełkowe propozycje to mrzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi