Skocz do zawartości

F-14 A H.B. 1:48 TOP-GUN

GIUSEPPE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zapraszam do mojego kolejnego warsztatu.

Tym razem F-14A z firmy Hobby Boss w skali 1:48 z kalkami firmy Fightertown Decals.

Jak wskazuje tytuł będzie to kolejna maszyna z TOP-GUN w moim wykonaniu. A skoro to agresor to znowu model na patyku (a właściwie to na dwóch patykach).

Na początku musiałem przerobić pokrywy działka, w modelu są wczesna a do malowania które wybrałem muszą być późne.

p9150606.jpg

p9150607.jpg

Na skrzydłach i statecznikach poziomych zaszpachlowałem nitowanie i linie podziału których nie powinno być, niektóre linie poprawiłem.

p9150599.jpg

p9150600.jpg

p9150602.jpg

p9150603.jpg

Trochę pogrzebałem przy spodzie kadłuba.

p9260655.jpg

p9260654.jpg

p9260649.jpg

p9260650.jpg

p9260659.jpg

p9260652.jpg

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ale grzejesz...urlop masz czy co?

Fajnie by było , coś tam miałem zrobione już wcześniej, ale jakoś nie mogłem się zabrać za założenie warsztatu.

Bardzo fajnie się zapowiada, jeżeli wyjdzie Ci tak jak Skyhawk to będzie na co popatrzeć. Obiecaj tylko, że tym razem pręty do mocowania będą z plexi. Plizzzzz.

Nie będzie taki "brudny" jak A-4, chyba zrobię go zaraz po przemalowaniu (czysty ). Jak się wygina pręty z plexi ?

Kokpit część druga.

p9170613.jpg

p9170614.jpg

p9170615.jpg

p9170616.jpg

p9170618.jpg

p9170619.jpg

p9170620.jpg

p9170621.jpg

p9170622.jpg

p9170623.jpg

p9170624.jpg

Ale grzejesz...urlop masz czy co?

Fajnie by było , coś tam miałem zrobione już wcześniej, ale jakoś nie mogłem się zabrać za założenie warsztatu.

Znaczy się kantujesz ale całkiem fajnie kantujesz

Jak się wygina pręty z plexi ?

najlepiej to w gorącej wodzie

GIUSEPPE napisał(a):

Jak się wygina pręty z plexi ?

najlepiej to w gorącej wodzie

Tak Robert ma rację, jak nie masz wprawy to w gorącej wodzie. Zanurzasz pręt we wrzątku i powolutku małymi kroczkami zawijasz go. Kiedy masz już tak zgięty, że całe zagięcie mieści się w garnku z wrzątkiem możesz nadać ostateczny kształt, na słoiku. Robiłem tak pierwsze podstawki. Zabawa taka może trwać i godzinę, ale masz pewność, że nie przegrzejesz plexi. Szybciej można zrobić to opalarką elektryczną (taką za 30-50zł w marketach budowlanych). W tym przypadku trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z temperaturą. Pierwszą plexi jaką giąłem (we wrzątku) to trapez o wysokości 30cm i podstawach 6cm i 2cm, grubość 1cm, czyli taki dość spory kawał. Kilka połamałem, bo chciałem za szybko to zrobić. Ale udało się i Pani Klientka była bardzo zadowolona z MiGa 29 na takiej podstawce. Kup kilka sztuk na Alledrogo i popróbuj, efekt moim zdaniem dużo lepszy niż stalowy pręt.

No No No Ty to chyba budujesz kocura od podstaw:)

Zacny projekcik. bede stalym bywalcem bo mam ten zestaw w szafie czeka na lepsze czasy kiedy nabede wiekszego doswiadczenia w malowaniu areo. Jakies dodatki czy pudlo i scratch?

Jestem ciekaw jak poradzisz sobie z wlotami powietrza.

Czekam tylko co na twojego kocura p bladek chyba mial ten zestaw w planach.

Sukcesow zycze

Przemek się wypowiedział, zresztą zrobił świetnego F-14 z H.B. tylko że w wersji B.

Z geometrią wlotów nic nie zrobię, jest skopana i nic na to nie poradzę. W zestawie który mi się trafił wloty były jakieś takie powyginane.

Jakies dodatki czy pudlo i scratch?

Z dodatków tylko figurki z Hasegawy i kalki z Fightertown.

Przerobiłem hełmy HGU-33 na HGU-55.

p9200634.jpg

p9200636.jpg

p9200637.jpg

p9200640.jpg

p9200641.jpg

p9200642.jpg

p9200644.jpg

p9200645.jpg

p9200646.jpg

Przemek się wypowiedział, zresztą zrobił świetnego F-14 z H.B. tylko że w wersji B.

Z geometrią wlotów nic nie zrobię, jest skopana i nic na to nie poradzę. W zestawie który mi się trafił wloty były jakieś takie powyginane.

W sumie to przegapiem tego kocura od Przemka. Wydaje mi sie ze co niektorzy poprostu przesadzili z ocena tego zestawu. Osobiscie wydaje mi sie ze jest on calkiem przyzwoity i w odpowiednich rekach mozna z niego duzo wyciagnac. Kibicuje i przygladam sie bacznie.

A prosze bardzo

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=30367

Sorry Giuseppe za offtop

Wg. Mnie zestaw jest swietny, porownanie wlotow macie w mojej galerii, oczywiscie wszyscy stwierdza ze Hase to Hase, ale takie jest moje zdanie.

• 3 weeks later...