Skocz do zawartości

Peterbilt Firetruck 1/25 Revell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Panel pompy bardzo ładnie wyszedł, wygląda świetnie. Widzę, że pomalowałeś skrzynię biegów na niebiesko - od razu wygląda bardziej interesująco. Mam kilka uwag do silnika - skąd (z którego zestawu) w ogóle pochodzi ten silnik? Ciekawą sprawą jest ten układ z dwoma turbosprężarkami, rzadko się coś takiego widzi. Podobny silnik był w zestawie "Bill Sign Trucking", ale dlatego, że ta firma (Bill Sign) zajmuje się przeróbkami silników. Uważaj proszę na ten wąż dolotowy do drugiej turbosprężarki - widać, żę się zagiął i jego przekrój się zmniejszył w tym miejscu, to cię będzie kosztowało przynajmniej te 100 koni mechanicznych Radziłbym też zrezygnować z tych drutów oplatających przewody, moim zdaniem one nie wyglądają dobrze, a i tak te rury są zwykle zrobione z blachy, nie są elastyczne, bo powietrze idące środkiem już ma spore ciśnienie, a jeszcze do tego dochodzą drgania i temperatura - lepiej, żeby to nie strzeliło.

Mam też pewne wątpliwości co do tych pomalowanych na srebrno pokryw dźwigienek zaworowych - czy naprawdę ta część się dzieli tak jak ty podzieliłeś kolory. Dla bezpieczeństwa najlepiej by było to dać srebrne od głowicy w górę, albo całość w kolorze silnika - ale to już by trzeba było dokładnie obadać - masz może jakieś zdjęcia oryginału?

A ja życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam!

Panel pompy bardzo ładnie wyszedł, wygląda świetnie. Widzę, że pomalowałeś skrzynię biegów na niebiesko - od razu wygląda bardziej interesująco. Mam kilka uwag do silnika - skąd (z którego zestawu) w ogóle pochodzi ten silnik? Ciekawą sprawą jest ten układ z dwoma turbosprężarkami, rzadko się coś takiego widzi. Podobny silnik był w zestawie "Bill Sign Trucking", ale dlatego, że ta firma (Bill Sign) zajmuje się przeróbkami silników. Uważaj proszę na ten wąż dolotowy do drugiej turbosprężarki - widać, żę się zagiął i jego przekrój się zmniejszył w tym miejscu, to cię będzie kosztowało przynajmniej te 100 koni mechanicznych Radziłbym też zrezygnować z tych drutów oplatających przewody, moim zdaniem one nie wyglądają dobrze, a i tak te rury są zwykle zrobione z blachy, nie są elastyczne, bo powietrze idące środkiem już ma spore ciśnienie, a jeszcze do tego dochodzą drgania i temperatura - lepiej, żeby to nie strzeliło.

Mam też pewne wątpliwości co do tych pomalowanych na srebrno pokryw dźwigienek zaworowych - czy naprawdę ta część się dzieli tak jak ty podzieliłeś kolory. Dla bezpieczeństwa najlepiej by było to dać srebrne od głowicy w górę, albo całość w kolorze silnika - ale to już by trzeba było dokładnie obadać - masz może jakieś zdjęcia oryginału?

A ja życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Dzięki. Co do silnika -- taki był w zestawie który jest już prawie muzealny. Na pudle piszą że :

Wobec przestarzałego sprzętu, korozji i problemów stałych rozpadu wśród swojej floty wolniejszych pojazdów, ojcowie miasta Burnsville postanowił nawrócić dwóch ciągników ciężarówka Peterbilt do gaśniczych pojazdów.Potężny silnik 435PS solidna i wytrzymała rama pojazdu i zawieszenie i nadbudówki aluminiowej stanowią solidną bazę

Szukałem ale nic nie znalazłem.

Masz rację , jak teraz obejrzałem te przewody to zmienię je na te z zestawu, na szczęście nie wyrzuciłem ich jeszcze

Pokrywy zaworów-- no wstyd się przyznać - podczas wklejania turbiny spieprzyłem lakier na jednej z pokryw , a nie mam już tego odcienia. Więc może to lekko przeszlifować i nanieść inny kolor albo zostawić jak jest

Paweł

Napisano

Cześć!

Próbowałęm coś znaleźć i doszedłem do tego linka: http://www.scalefirehouse.com/watercooler/viewtopic.php?f=20&t=2206&start=25

Opisuje on historię powstania tego zestawu i może nawet namiary na jego autora, on pewnie zna odpowiedzi na większość Twoich pytań.

A jeśli chodzi o pokrywy popychaczy, to ja bym spróbował "od głowic w górę" je przemalować na odcień zbliżony do całego silnika. Spróbuj to jeszcze raz pomieszać - nawet jak kolor będzie minimalnie inny, to tylko doda realizmu całej maszynie. Tym nowym kolorem możesz też pomalować inne detale silnika, np. zimne części turbosprężarek, pompę paliwową, itp. - będzie wyglądało tak, jakby ktoś kiedyś przy tym pracował. Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Napisano
Skąd się bierze takie kółeczka do zegarów, które nawiasem mówiąc wyszły ci bardzo fajnie?

Hey. Już mówię. Wziąłem cienki drucik telekomunikacyjny --- jeden gruby kabel a w środku wiązka różnokolorowych drucików. Zmierzyłem suwmiarką albo linijką średnicę zegarów. Poszukałem jakiegoś okrągłego patyczka --- tu pędzelka z drewnianym chwytem. Tu jednak potrzebna była suwmiarka . Poszukałem na całej długości rączki odpowiednich średnic. Zaznaczyłem ołówkiem potrzebne rozmiarowo miejsca. Dobrze jest wywiercić na początku mały otworek i początek drucika wsunąć w otwór w rączce pędzelka, Nie będzie uciekał podczas nawijania drutu na pędzelek. Potem odcinasz poszczególne kółka,prostujesz i już. Malowanie wszystkich pierścieni na rączce sprayem , jak wyschną to przyklejasz na zegarach i wsio. Ja rozrzedziłem sobie wikol na spodeczku, pierścień w pęsetę, maczałem w wikolu i na zegar.

Silnik po zmianach. Udało się dobrać lakier

v2012103101073776384879.jpg

v2012103101074965384589.jpg

Jeszcze delikatny wash

Napisano

Cześć!

Wygląda dobrze! Szkoda tylko tych śladów po wypychaczach na tych potrójnych reflektorach - wyjątkowo wredne miejsce wybrali. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Paweł

Napisano

Jak na razie pierwsza klasa, ale jak wspomniano wyżej ślady po wypraskach psują efekt. Aż dziwne że o tym zapomniałeś.

Napisano

model zaczyan wyglądać interesującą a co to za farba którą są pomalowane zderzak wydechy itp ?

Napisano

Trochę okablowania --- cisza przed burzą

v2012110400432196819716.jpg

v2012110400433113993433.jpg

v2012110400434079333384.jpg

v2012110400434936895214.jpg

v2012110400435860194650.jpg

v2012110400452676614997.jpg

Na razie gotowe drzwi cysterny, a cała część gaśnicza już po clear-ze

v2012110400454050511786.jpg

v2012110400455779947029.jpg

Rzut okiem jak to będzie wyglądało

v2012110400460755719920.jpg

v2012110400462097104857.jpg

v2012110400485436432998.jpg

v2012110400490432042417.jpg

v2012110400491312814652.jpg

v2012110400492245468326.jpg

v2012110400493266367837.jpg

Grill będzie inny, z siatką i moooże biały

Krzychu pytałeś o farbę ----

v2012110400533477632536.jpg

Napisano

K....a Mark666, miazga! Warsztat z pierwszej polki.

Napisano
K....a Mark666, miazga! Warsztat z pierwszej polki.

Dzięki Tomek. Ale dziwne trochę jest że w zasadzie tylko Ty kibicujesz temu warsztatowi.

Napisano

Jak nie chcesz, to mogę nie komentować *foch* Ciekawe, jaką dokumentację można znaleźć do tego konkretnego samochodu. Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Napisano
Jak nie chcesz, to mogę nie komentować *foch* Ciekawe, jaką dokumentację można znaleźć do tego konkretnego samochodu. Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Paweł pewnie że chcę. Ten dzisiejszy dzień był jakiś do .... Nie wiem, szukałem, gmerałem po sieci i wielkie g. Jakiś filmik jest na you tube z parady taboru Burnsville i on tam jedzie.

--- 12- ty pojazd

v2012110623590035744906.jpg

Napisano

"Pierdoły" w pudełku wyglądają super. Spasowana całość też nieźle przygniata - będzie grubas:D Przygotowując materiał zdjęciowy dla White'a i Kenia, pilnie czekam na okablowanie Twojego Petka. BTW, ten egzemplarz na zdjęciu ma jakieś mocno terenowe opony z tyłu:D

Hmmm, wydawało mi się, że komentowałem wskaźniki z rewelacyjnymi obwódkami. Chyba napisałem, ale nie wysłałem posta. W takim razie - rewelka ta tablica rozdzielcza, czy jak się to zwie. Zamontowana na modelu spowoduje rozdziawienie paszczy:D

pzdr.

Napisano

Cześć! Właściwie miałem na myśli już dokumentację do tego następnego - do straży pożarnej trochę patrzyłem i jest kilka fotek na sieci, ale jeśli chodzi o coś bliższego (np. silnik!) to raczej nie ma takiej szansy. Chyba, żeby spróbować internetu 2.0, czyli znaleźć człowieka, który byłby na tyle miły, żeby zrobić fotki. U mnie, w moim Macku ta metoda się sprawdziła. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Dzięki wszystkim. A ten Kenio to wbrew pozorom auto szalejące w Europie. Należy, albo należało do producenta piwa w Bawarii Właśnie miałem coś poszukać na temat tego wytwórcy. Tak trochę odbiegnę od tematu---- do firmy zakupiono partię Autosanów w wersji midi. 9-cio metrowe autobusy . Producent wyposażył je w silniki --- Cumminsa !!

v2012110713503083506296.jpg

v2012110713503543982379.jpg