pmroczko Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Witam! Panel pompy bardzo ładnie wyszedł, wygląda świetnie. Widzę, że pomalowałeś skrzynię biegów na niebiesko - od razu wygląda bardziej interesująco. Mam kilka uwag do silnika - skąd (z którego zestawu) w ogóle pochodzi ten silnik? Ciekawą sprawą jest ten układ z dwoma turbosprężarkami, rzadko się coś takiego widzi. Podobny silnik był w zestawie "Bill Sign Trucking", ale dlatego, że ta firma (Bill Sign) zajmuje się przeróbkami silników. Uważaj proszę na ten wąż dolotowy do drugiej turbosprężarki - widać, żę się zagiął i jego przekrój się zmniejszył w tym miejscu, to cię będzie kosztowało przynajmniej te 100 koni mechanicznych Radziłbym też zrezygnować z tych drutów oplatających przewody, moim zdaniem one nie wyglądają dobrze, a i tak te rury są zwykle zrobione z blachy, nie są elastyczne, bo powietrze idące środkiem już ma spore ciśnienie, a jeszcze do tego dochodzą drgania i temperatura - lepiej, żeby to nie strzeliło. Mam też pewne wątpliwości co do tych pomalowanych na srebrno pokryw dźwigienek zaworowych - czy naprawdę ta część się dzieli tak jak ty podzieliłeś kolory. Dla bezpieczeństwa najlepiej by było to dać srebrne od głowicy w górę, albo całość w kolorze silnika - ale to już by trzeba było dokładnie obadać - masz może jakieś zdjęcia oryginału? A ja życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Skąd się bierze takie kółeczka do zegarów, które nawiasem mówiąc wyszły ci bardzo fajnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Witam! Panel pompy bardzo ładnie wyszedł, wygląda świetnie. Widzę, że pomalowałeś skrzynię biegów na niebiesko - od razu wygląda bardziej interesująco. Mam kilka uwag do silnika - skąd (z którego zestawu) w ogóle pochodzi ten silnik? Ciekawą sprawą jest ten układ z dwoma turbosprężarkami, rzadko się coś takiego widzi. Podobny silnik był w zestawie "Bill Sign Trucking", ale dlatego, że ta firma (Bill Sign) zajmuje się przeróbkami silników. Uważaj proszę na ten wąż dolotowy do drugiej turbosprężarki - widać, żę się zagiął i jego przekrój się zmniejszył w tym miejscu, to cię będzie kosztowało przynajmniej te 100 koni mechanicznych Radziłbym też zrezygnować z tych drutów oplatających przewody, moim zdaniem one nie wyglądają dobrze, a i tak te rury są zwykle zrobione z blachy, nie są elastyczne, bo powietrze idące środkiem już ma spore ciśnienie, a jeszcze do tego dochodzą drgania i temperatura - lepiej, żeby to nie strzeliło. Mam też pewne wątpliwości co do tych pomalowanych na srebrno pokryw dźwigienek zaworowych - czy naprawdę ta część się dzieli tak jak ty podzieliłeś kolory. Dla bezpieczeństwa najlepiej by było to dać srebrne od głowicy w górę, albo całość w kolorze silnika - ale to już by trzeba było dokładnie obadać - masz może jakieś zdjęcia oryginału? A ja życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Dzięki. Co do silnika -- taki był w zestawie który jest już prawie muzealny. Na pudle piszą że : Wobec przestarzałego sprzętu, korozji i problemów stałych rozpadu wśród swojej floty wolniejszych pojazdów, ojcowie miasta Burnsville postanowił nawrócić dwóch ciągników ciężarówka Peterbilt do gaśniczych pojazdów.Potężny silnik 435PS solidna i wytrzymała rama pojazdu i zawieszenie i nadbudówki aluminiowej stanowią solidną bazę Szukałem ale nic nie znalazłem. Masz rację , jak teraz obejrzałem te przewody to zmienię je na te z zestawu, na szczęście nie wyrzuciłem ich jeszcze Pokrywy zaworów-- no wstyd się przyznać - podczas wklejania turbiny spieprzyłem lakier na jednej z pokryw , a nie mam już tego odcienia. Więc może to lekko przeszlifować i nanieść inny kolor albo zostawić jak jest Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 No cóż panel jest rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Cześć! Próbowałęm coś znaleźć i doszedłem do tego linka: http://www.scalefirehouse.com/watercooler/viewtopic.php?f=20&t=2206&start=25 Opisuje on historię powstania tego zestawu i może nawet namiary na jego autora, on pewnie zna odpowiedzi na większość Twoich pytań. A jeśli chodzi o pokrywy popychaczy, to ja bym spróbował "od głowic w górę" je przemalować na odcień zbliżony do całego silnika. Spróbuj to jeszcze raz pomieszać - nawet jak kolor będzie minimalnie inny, to tylko doda realizmu całej maszynie. Tym nowym kolorem możesz też pomalować inne detale silnika, np. zimne części turbosprężarek, pompę paliwową, itp. - będzie wyglądało tak, jakby ktoś kiedyś przy tym pracował. Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Skąd się bierze takie kółeczka do zegarów, które nawiasem mówiąc wyszły ci bardzo fajnie? Hey. Już mówię. Wziąłem cienki drucik telekomunikacyjny --- jeden gruby kabel a w środku wiązka różnokolorowych drucików. Zmierzyłem suwmiarką albo linijką średnicę zegarów. Poszukałem jakiegoś okrągłego patyczka --- tu pędzelka z drewnianym chwytem. Tu jednak potrzebna była suwmiarka . Poszukałem na całej długości rączki odpowiednich średnic. Zaznaczyłem ołówkiem potrzebne rozmiarowo miejsca. Dobrze jest wywiercić na początku mały otworek i początek drucika wsunąć w otwór w rączce pędzelka, Nie będzie uciekał podczas nawijania drutu na pędzelek. Potem odcinasz poszczególne kółka,prostujesz i już. Malowanie wszystkich pierścieni na rączce sprayem , jak wyschną to przyklejasz na zegarach i wsio. Ja rozrzedziłem sobie wikol na spodeczku, pierścień w pęsetę, maczałem w wikolu i na zegar. Silnik po zmianach. Udało się dobrać lakier Jeszcze delikatny wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 31 Października 2012 Autor Share Napisano 31 Października 2012 Kolejne drobiazgi do montażu gotowe. Paka w podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Jest już baza na karoserii , żarówki w reflektorach, gotowe koguty, i powiększający się magazyn podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Cześć! Wygląda dobrze! Szkoda tylko tych śladów po wypychaczach na tych potrójnych reflektorach - wyjątkowo wredne miejsce wybrali. Pozdrawiam i życzę powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Jak na razie pierwsza klasa, ale jak wspomniano wyżej ślady po wypraskach psują efekt. Aż dziwne że o tym zapomniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Listopada 2012 Autor Share Napisano 2 Listopada 2012 Wiedziałem ale nie miałem już nerwów tego czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Fajnie Ci wyszły te rzeczy. Zawsze w moich modelach właśnie takie szczegóły psuły końcowy odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu1989 Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 model zaczyan wyglądać interesującą a co to za farba którą są pomalowane zderzak wydechy itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 Trochę okablowania --- cisza przed burzą Na razie gotowe drzwi cysterny, a cała część gaśnicza już po clear-ze Rzut okiem jak to będzie wyglądało Grill będzie inny, z siatką i moooże biały Krzychu pytałeś o farbę ---- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 Mały "skok w bok" Dziś przyjechał bawarski Kenworth w barwach bawarskiej kompanii piwowarskiej Thurn & Taxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 K....a Mark666, miazga! Warsztat z pierwszej polki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 K....a Mark666, miazga! Warsztat z pierwszej polki. Dzięki Tomek. Ale dziwne trochę jest że w zasadzie tylko Ty kibicujesz temu warsztatowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 A tam tylko Tomek, zwariowałeś? Nie opuszczam żadnego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 A tam tylko Tomek, zwariowałeś? Nie opuszczam żadnego posta. Może tylko tak mi się wydaje. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Wydaje Ci się.;D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Jak nie chcesz, to mogę nie komentować *foch* Ciekawe, jaką dokumentację można znaleźć do tego konkretnego samochodu. Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Listopada 2012 Autor Share Napisano 7 Listopada 2012 Jak nie chcesz, to mogę nie komentować *foch* Ciekawe, jaką dokumentację można znaleźć do tego konkretnego samochodu. Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Paweł pewnie że chcę. Ten dzisiejszy dzień był jakiś do .... Nie wiem, szukałem, gmerałem po sieci i wielkie g. Jakiś filmik jest na you tube z parady taboru Burnsville i on tam jedzie. --- 12- ty pojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 "Pierdoły" w pudełku wyglądają super. Spasowana całość też nieźle przygniata - będzie grubas:D Przygotowując materiał zdjęciowy dla White'a i Kenia, pilnie czekam na okablowanie Twojego Petka. BTW, ten egzemplarz na zdjęciu ma jakieś mocno terenowe opony z tyłu:D Hmmm, wydawało mi się, że komentowałem wskaźniki z rewelacyjnymi obwódkami. Chyba napisałem, ale nie wysłałem posta. W takim razie - rewelka ta tablica rozdzielcza, czy jak się to zwie. Zamontowana na modelu spowoduje rozdziawienie paszczy:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Cześć! Właściwie miałem na myśli już dokumentację do tego następnego - do straży pożarnej trochę patrzyłem i jest kilka fotek na sieci, ale jeśli chodzi o coś bliższego (np. silnik!) to raczej nie ma takiej szansy. Chyba, żeby spróbować internetu 2.0, czyli znaleźć człowieka, który byłby na tyle miły, żeby zrobić fotki. U mnie, w moim Macku ta metoda się sprawdziła. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Listopada 2012 Autor Share Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki wszystkim. A ten Kenio to wbrew pozorom auto szalejące w Europie. Należy, albo należało do producenta piwa w Bawarii Właśnie miałem coś poszukać na temat tego wytwórcy. Tak trochę odbiegnę od tematu---- do firmy zakupiono partię Autosanów w wersji midi. 9-cio metrowe autobusy . Producent wyposażył je w silniki --- Cumminsa !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi