Skocz do zawartości

TKS i wz.36 Bofors, 1:35, Mirage+własne dodatki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zawsze możesz je wycisnąć/wytłoczyć - wystarczy pokombinować

ostatecznie możesz nakleić krążki wycięte z polistyrenu 0.2 igłą lekarską

Napisano

Tracę zapał do tego TKS... no nic, może dzisiaj zaskoczy po weekendzie...

Napisano

Dla podchwycenia zapału do pracy modelarskiej , proponuje zaczęcie równolegle jakiegoś modelu Bronco lub Tamiyi.

To jest przyjemność , aż chce się robić . Mirage to tak jak pisałem, droga przez mękę.

Napisano

w chwili obecnej nie kupuję żadnych modeli. w rodzinnym domu mam ich kilkanaście do rewitalizacji, sklejonych i pomalowanych pędzlem z 10 lat temu.

no i M18 do skończenia.

nad tylną lampką się zastanawiam, z czego ją wyrzeźbić

Napisano

Ja zrobiłem sobie 4 miesięczną przerwę z moim 7TP i pomogło. Nic na siłę zwłaszcza przy produktach Mirage.

nad tylną lampką się zastanawiam, z czego ją wyrzeźbić

Proponuje masę dwu składnikową.

Napisano

Z drugim podejściem do malowania opadły mi ręce: blachy włazów były wcześniej malowane lakierem bezbarwnym Humbrola; lakier dobrze wysechł, a tu takie coś:

IMG_2538.JPG

boje się, że jak to wszystko pójdzie do kreta, to już całkiem się rozpieprzy, a modelem walnę o ścianę...

Napisano

Sam nie wiem co tu poradzić.

Jaki lakier kładłeś mat czy błysk?

Wychodzi, że albo jak lakier był błyszczący to farba się go nie trzyma albo nie odtłuściłeś dobrze powierzchni.

Spróbuj patyczkami do uszu zmyć tylko górę i pomaluj jeszcze raz porządnie odtłuszczając powierzchnię.

Napisano

Powyższe zdjęcia to już historia, model kąpie w żelu wc.

Lakier był Humbrol Mat Cote, czy de facto półmat, bo mi się wadliwa buteleczka trafiła

Napisano

Postęp:

po myciu

TKS%2520003.jpg

górna płyta, żaluzja nad silnikiem (?)

TKS%2520004.jpg

może nie ma się czym podniecać, ale chyba jest deko lepiej

TKS%2520006.jpg

żaluzja z Łomży

TKS%2520008.jpg

I po malowaniu

TKS%2520012.jpg

przerobiony tłumik

TKS%2520014.jpg

Bofors pomalowany:

TKS%2520016.jpg

TKS%2520017.jpg

TKS%2520018.jpg

TKS%2520020.jpg

Jak wyszło Waszym zdaniem?

Napisano

Sorry za post pod postem, ale

Szkoda że już pomalowany bo mógł byś się pokusić o przerobienie żaluzji nad silnikiem.

mówisz-masz:

TKS%2520010.jpg

Napisano

Fajnie, że się nie podałeś.

Góra wygląda znacznie lepiej, (widzę, że kulki BGA dotarły) natomiast nad żaluzjami mógłbyś jeszcze trochę popracować. Moim zdaniem za bardzo wystają i są trochę nie równe. Może przeszlifuj je jeszcze z wierzchu, żeby zrównać je z kadłubem.

TKS_muz011.jpg

zdjęcie:http://derela.republika.pl/

Napisano

ufff, odwrotnie je wkleiłem... Będę musiał chyba wyciąć całą lewą klapę, wkleić inne żaluzje, a całość wstawić w kadłub...

Napisano

Tak zrobiłem, nie wiem tylko, czy będzie to widać:

IMG_2614.JPG

tego włosa nie będzie oczywiście widać

Napisano

Zaczynam chyba pojmować, na czym polega prawdziwe modelarstwo: poniżej pierwsze próby wykonania trójbarwnego kamuflażu, wykonywanego aerografem. maskowanie plasteliną i taśmą malarską. kasza z farby. masakra

IMG_2618.JPG

IMG_2619.JPG

no nic, dzisiaj drugie podejście do spodu kadłuba, tym razem z brązem

Napisano

teraz dopiero zauważyłem , na ostatnim zdjęciu co to za wystający element na pancerzu między tłumikiem a stojakiem do strzelania p.lot.? - tego nie powinno być, ale jeszcze nie pomalowane więc jest możliwość zeszlifowania

• 2 weeks later...
Napisano

koledzy, ma ktoś jakiś dobry i prosty patent na obicia na modelach w kolorach zielonym i ciemnym brązowym i mógłby to jakoś przystępnie wytłumaczyć???

Napisano

Postęp w malowaniu, ale nie wiem, czy postęp w nabywaniu praktyki...

TKS%2520001.jpg

TKS%2520002.jpg

TKS%2520003.jpg

TKS%2520004.jpg

TKS%2520006.jpg

Trochę brak mi już cierpliwości do tego modelu...

• 2 weeks later...
Napisano

Stan na dzień dzisiejszy:

TKS prawie gotowy:

modele%2520014.jpg

modele%2520015.jpg

modele%2520016.jpg

modele%2520017.jpg

Bofors, pierwsze obicia robione gąbką:

modele%2520003.jpg

modele%2520012.jpg

modele%2520011.jpg

modele%2520005.jpg

Napisano

Nigdy nie malowałem aero, więc nie będę nic pisał na temat malowania. Widzę jednak, że twój wkład w wygląd modelu jest znaczny i szkoda byłoby to zaprzepaścić, bo moim zdaniem idzie ci nieźle.