Mierzu Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Model firmy Tamiya. W całości zestawowy, oprócz plakaciku " gerlsa" wewnątrz. Mankamentem modelu są gumowe gąsienice, które pod koniec zabiegów, zaczęły się o prostu rozłazić w rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo1CK Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Czołem Noo fajne kolorki, pasuje góra z dołem. Nie zapomniałeś o obręczach na "idlerach", tj. tylnych kołach ? Pozdrawiam Przemo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mierzu Posted December 12, 2012 Author Share Posted December 12, 2012 Musiały mi gdzieś odpaść, albo je zgubiłem. Sprawdziłem w ramkach i były wycinane, zatem...zapomniałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pankot13 Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Wyszło naprawdę bardzo ładnie. Pomijając nieszczęsne zagubione obręcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fenek Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Bardzo fajnie wyszło zwłaszcza odpryski i przetarcia a i kolor przedziału bojowego ładnie się wkomponował i ta ozdoba na ścianie sam o czymś takim myślę tyle ze w amerykańskim m 36 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keisyzrk Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Fajny zmarzlak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Całkiem udany, szkoda że gąsienice się zepsuły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1212 Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 świetna praca Gratuluje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Jestem na tak!tylko te obręcze!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioba Posted December 14, 2012 Share Posted December 14, 2012 Witam! Ładny model, podoba mi się! Popełniłem jakiś czas temu taki sam pojazd. Jest w galerii. Zastanawia mnie co takiego zrobiłeś, że gąsieniczki ci się rozpadły. Ja wspominam je bardzo pozytywnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mierzu Posted December 14, 2012 Author Share Posted December 14, 2012 Wiesz co? Sam nie wiem. Używałem white spirit do różnych zabiegów ( wash. filtry, biedronka) i po tym zaczęły się dosłownie kruszyć. Ponadto części przyklejone za pomocą zwykłego kleju modelarskiego do plastiku ( nie CA), również miały tendencje do odpadania, pomimo zabezpieczenia ich uprzednio warstwami lakierów ( sido itp.). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kub Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Fajnie ci wyszedł. Z jakiej firmy to model? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keisyzrk Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Fajnie ci wyszedł. Z jakiej firmy to model? Model firmy Tamiya.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamt1971 Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Ładnie modelik Ci wyszedł kolorki obicia wręcz idealnie zrobiłeś.Podoba mi się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Model fajny , ale plakatów laleczek podczas wojny jeszcze nie było , chyba że masz jakieś zdjęcie z tamtych czasów . Jak na taką skalę za mało szczegółów zwłaszcza w przedziale działa . I jeszcze jedna uwaga zbyt mało brudny jak na okres zimowy , zwłaszcza w Rosji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeraltofPoland Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 I jeszcze jedna uwaga zbyt mało brudny jak na okres zimowy , zwłaszcza w Rosji Nie każdy model musi być usyfiony po uszy, zwłaszcza, jeśli nie ma podstawki. Mi się wszystko podoba, wytarcia białego są moim zdaniem bardziej realistyczne niż na wielu innych zimowych modelach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek66 Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Jestem też na tak podoba mi się , ja miałem podobny problem z plastikiem w esdeku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mierzu Posted December 18, 2012 Author Share Posted December 18, 2012 Model fajny , ale plakatów laleczek podczas wojny jeszcze nie było , chyba że masz jakieś zdjęcie z tamtych czasów . Jak na taką skalę za mało szczegółów zwłaszcza w przedziale działa . I jeszcze jedna uwaga zbyt mało brudny jak na okres zimowy , zwłaszcza w Rosji Nie wiedziałem, że Niemcy walczyli w Rosji, ciekawostka nie powiem. Chyba, że masz na myśli Rosję carską. A odbijając piłeczkę: masz namacalny dowód z tamtych czasów, że plakatów nie było? Dziękuję za wszystkie opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeczek Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Usunąłbym jednak ten plakat:) Fajne zimowe kamo, niezłe obicia, brudzenia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Co do malowania podczas wojny wszystkie czołgi były malowane wapnem a na tym modelu wygląda jakby był pomalowany pistoletem .Z tego co wiem szkoda było malować farbą ,wapno było tańsze i wystarczyło je tylko zmyć aby czołg miał poprzedni kamuflaż -to nie złośliwość to jest praktyka i wiele przeczytanych książek w których są takie informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mierzu Posted December 30, 2012 Author Share Posted December 30, 2012 Co do malowania podczas wojny wszystkie czołgi były malowane wapnem a na tym modelu wygląda jakby był pomalowany pistoletem .Z tego co wiem szkoda było malować farbą ,wapno było tańsze i wystarczyło je tylko zmyć aby czołg miał poprzedni kamuflaż -to nie złośliwość to jest praktyka i wiele przeczytanych książek w których są takie informacje. Ja to rozumiem, ale z tych samych książek możesz wyczytać ( z resztą jak byłeś w wojsku to wiesz), że do takiego usyfienia i zaniedbania pojazdu nie mogło w ogóle dojść. A co do malowania pistoletem to i owszem malowano niemieckie pojazdy pistoletami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mae Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Plakaty laleczek rzecz jasna były w tamtym czasie. To one inspirowały np pilotów do malowania laleczek na swoich samolotach ;) Co do malowania zimowego, to rzecz jasna nie nakładano jedynie wapna. Wapno używano w przypadku braku zmywalnej farby i raczej wapno wcale lepiej się nie sprawdzało od dedykowanej farby ;) Jedyne do czego mogę się przyczepić to do niektórych ubytków w białej farbie, po których widać, że biała farba miała grubszą warstwę i schodziła dość intensywnie przy jej zdejmowaniu. Niektóre z tych ubytków po prostu bym podmalował bardzo rozcieńczoną farbą białą. Nie zmienia to jednak faktu, że model uznaję za udany i podoba mi się! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charsz Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Gdyby nie post: viewtopic.php?p=550807#p550807 to bym nie zwrocil uwagi, gdzie wizjery dla kierowcy? Ogolnie jednakze podoba mi sie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mierzu Posted January 2, 2013 Author Share Posted January 2, 2013 Tak to jest zrobione w Tamce. Faktycznie gdybym się przyjrzał fotografiom< albo poczytał co nieco, to był wyciął wizjery z boku. Mam jednak jedną teorię, że zostały one zacementowane przez załogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Wiesz co do modelu nie mam nic tylko ten plakat szpeci całość . Wiem że żołnierze malowali różne cuda na samolotach , ale ta dziewczynka jest z lat 50 to jej bikini . Do reszty nie mam nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts