rtx Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Witam wszystkich! Chciałbym zaprezentować model Su-7 BM, wykonany z zestawu Modelsvit w skali 1:72. Na ten model było na forum spore parcie, a ja o ile się nie mylę jestem pierwszy Hłe, hłe, hłe. Model wykonany w zasadzie z pudła, chociaż z niewielkimi dodatkami (skrzydełka OCP, inne drobiazgi) Malowanie wykonano metalizerem Humbrola (72001), na niektórych panelach użyłem Humbrola 56. Kokpit, podwozie i wnęki zapuszczone lekko washem i przybrudzone suchymi pastelami Tamiyi. Dodatkowo dodane przewody z drutu. Linie podziału blach zaznaczyłem przy użyciu markera. Zestaw całkiem fajnie się sklejało, dobre spasowanie, bardzo delikatne (może za bardzo) linie podziału blach, sporo detali podwozia i kokpitu. W pudle jest jeszcze wózek z bombą IAB-500, który czeka na sklejenie. W sumie polecam i upraszam się o komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Elegancki , bardzo fajnie wygląda . Jak prawdziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Wyglada bardzo fajnie! Ja wciąż czekam na mój egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Fajna rura, tylko czemu relacji z budowy na forum nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Chodniczki i pas przeciwodbladkowy troche niezbyt zużyte? Ogólnie bardzo zacnie. Pieknie się komponuje z innymi radzieckimi konstrukcjami. Bardzo ładnie dysza wygląda...mozna jakieś zbliżenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 Miło mi, że się podoba. Cóż, relacji z budowy nie było, bo po prostu niestety nie chciało mi się jej zrobić Chodniczki może trochę za bardzo poobijane, ale to taki smaczek, który przećwiczyłem na Su-15 i mi się spodobał. W dyszy nic specjalnego nie ma, poza lekkim przetarciem pastelami, więc niech lepiej pozostanie w półcieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 prawdopodbnie sie nie znam, ale czy reg nie za duzy?- ogolnie fajna maszyna Reg jest w miarę. Istniało kilka krojów i wielkości numeru na tej maszynie (po remontach oczywiście): http://www.airplane-pictures.net/photo/82331/01-poland-air-force-sukhoi-su-7bm/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Ale krój numeru już nie taki. Cóż wina producenta, choć można przy nim popracować. Druga sprawa, nasze Su-7 nie miały w asortymencie UB-32. Poza tym piękny model pięknego samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Ładny Su, pas przeciwodblaskowy i chodniki na skrzydłach nie były czarne, malowane to było szaroniebieskim kolorem FS 35526. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Świetny, brawa za realizm! Czekam na kolejną maszynę produkcji radzieckiej w Twoim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Witaj, Bardzo fajny Su. Świetnie zróżnicowałeś odmienny odcień luków eksploatacyjnych. Jak napisał Leszek chodniki i pas antyodblaskowy raczej powiny być w kolorze ciemnoszraroniebieskim chyba, że zależnie od serii produkcyjnej wyglądało to inaczej. Maszyna z MLP w Krakowie ma te fragmenty malowane na szaro właśnie. Po tej galerii aż korci zrobić jakiegoś polonika...... Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Świetnie, że tak szybko i po polsku Do uwag powyższych, po przejrzeniu fotek, dorzuciłbym, że pas przeciwodblaskowy dla tego rodzaju rega powinien mieć inny kształt - jedna szerokość dochodząca do samego przodu samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki za uwagi, szczególnie odnośnie pasów. Rzeczywiście, przeglądając fotki z muzeum w Krakowie zauważyłem, że pasy są dużo jaśniejsze, ale szczerze mówiąc myślałem, że po prostu tak wyblakły od stania na wolnym powietrzu. Inna sprawa, że może były różne wersje malowania? Druga sprawa - może jakiś fachowiec się wypowie - czy w wersji BM występowały egzemplarze z 4 punktami podwieszeń pod skrzydłami, czy to wprowadzono dopiero w wersji następnej? Na stronie muzeum lotnictwa są zdjęcia opisane jako Su-7 BM właśnie z 4 belkami: http://www.muzeumlotnictwa.pl/zbiory_sz.php?ido=206&w=p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 czy w wersji BM występowały egzemplarze z 4 punktami podwieszeń pod skrzydłami Jak najbardziej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 no i jest wreszcie nowy su-7 na forum i to w bardzo schludnym wykonaniu! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Bardzo fajnie wyszedł, rzeczywiście nareszcie model wyglądający jak Su-7 w Muzeum. Ciągle mam nadzieję, że po Su-7BKL i U, MODELSVIT pójdzie dalej : Su-20, Su-17/22! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi