Robert Ostrowski Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Witam Postanowiliśmy załozyc wspolny warsztat ,Tomek lepi ja maluję i upiększam zaznaczam ,że to moje pierwsze zimowe kamo i z efektami moze byc różnie Ponieważ Tomkowi padł transfer czy jakos tak wiec ja wstawiam fotki Tutaj tekst Tomka : " Model przedstawia KW-1 model 1942. Pojazd z armatą ZIS-5 i wieżą odlewaną. Opancerzenie pojazdu pogrubione tzw. typ C. Malowanie pudełkowe. "708" jest znanym pojazdem z nieustalonej jednostki walczącej na Froncie Kalinińskim zimą 1943. Malowanie ciekawe z uwagi na celowe połączenie zieleni z bielą. Pojazd jak poprzedni KW bez zniszczeń i uszkodzeń, jego atrakcyjność jest dla mnie w samym jego malowaniu. Wiekszość KW w porównaniu z np. T-34 wygląda właśnie "cało", a rosyjskie załogi nie miały w zwyczaju przesadnie obładowywać klamotami swoich rumaków. Dlatego też ich pojazdy są dla mnie atrakcyjne. Gust jest rzeczą względną i raczej nad nim się nie dyskutuje. Mnie sie podoba tak. Można zagracić np Shermana co będzie zgodne z prawdą historyczną, ale dla mnie straci on wówczas "apetyczne krągłości" typowe dla tego wózka. Równie dobrze można obarczyć tym wszystkim kąpielową gumową kaczuszkę i M4 jak marzenie. Więc moja filozofia jest mniej więcej taka: Sherman, T-34 czy KW jak najbardziej ale w chwilę po dostarczeniu do jednostki lub co najwyżej po niezbyt długim okresie użytkowania. Obecnie zmontowałem wieżę. Jest ładnie spasowana jednak imitacje spawu części dolnej i górnej usunęłem bo była mało wyrazista, można ją nanieść ze szpachli ale jest to detal zbyt delikatny jak dla mojej ręki. Dlatego zakupiłem blaszkę z liniami spawów i zaczekam do soboty kiedy skorzystam z pomocy precyzyjnej ręki syna. Jest to mój drugi Trumpeter i szczerze przyznam, że tak jak i poprzedni bardzo mi pasuje. Podoba mi się rodzaj stosowanego plastiku. Jest ciężki i dość twardy, ale jednocześnie elastyczny i pozbawiony kruchości np. Dragona. Spasowanie bez większych zastrzeżeń. Zatem montaż powinien być łatwy i bezproblemowy. Ponownie główne skrzypce w ostatecznym wyglądzie odegraja malarskie zdolności Roberta. Ja tu tylko sprzątam." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Robert ty jakąś hurtownię z tymi Kawkami otwierasz? Powodzenia przy budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 no i dobrze, piekny czolg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2013 Robert ty jakąś hurtownię z tymi Kawkami otwierasz? .. Tomka zapytaj ,ale chyba na to sie zanosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Czyli padło na mój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 A co się będę rozdrabniał! Jeden to żadna siła, pluton to jak cię mogę, ale kompania brzmi całkiem nieźle! A jak ktoś przeciwko nam wystawi kompanię "czwórek" to my i batalion damy radę ulepić - a co to dla nas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Super,że kolejny. Jedziecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Przyjemnej pracy na pewno zajrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 A już myślałem, że niema więcej na forum takich maniaków KW jak ja. Hehe cieszę się, ze jest nas więcej. Zasiadam i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Coś okres strasznie w KW obrodził - wszyscy lepią. Trzymam kciuki Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 Bo przyznacie sami, że są to ciekawe i ładne, a zarazem niedocenione pojazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 Bo przyznacie sami, że są to ciekawe i ładne, a zarazem niedocenione pojazdy. Jak kiosk Ruchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Od jutra powrót na forum. Długo wojowałem z tą "KaWką" i ostatecznie będzie ale nie ta. Planowana poszła na półkę na bliżej nieokreśloną przyszłość natomiast przygotowałem inną (Trumpeter 00357). Wersja z 1941 roku wzmocniona dodatkowymi ekranami. Model wprost z pudła i w takim malowaniu. Wzbogaciłem go jedynie łańcuchami i wiadrem. Wiadro będzie takie w starym stylu - emaliowane, z zewnatrz niebieskie, wewnątrz białe (kto jeszcze takie pamięta). Jest to znany pojazd z nieustalonej jednostki walczącej podczas walk odwrotowych na froncie zachodnim (wg radzieckiego nazewnictwa) we wrześniu 1941. Model tak jak poprzedni będzie nieznacznie przybrudzony. Uważam, że wielkim błędem jest wykonywanie modeli pojazdów z okresu czerwiec - wrzesień 1941 oblepionych "toną" błota (zresztą takich nie cierpię). Lato tego roku było wyjatkowo suche i gorące zatem błoto jest całkowicie nie na miejscu. Zdjęcia pojazdu przygotowanego do malowania wrzuci Robert. Ja zgodnie z projektem swoje zrobiłem (trwało to......). Teraz wszystko w jego rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Tomasz znowu nadaje. Super że wracasz. A co wiadra to ja pamiętam - czyżbym aż taki stary był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 No to był standard, który rozpłynęł sie gdzieś z końcem lat 70-tych minionego wieku. Potem już jedynie cynkowane. Dlatego też umyślilismy z Robertem właśnie takie niebieskie emaliowane wiaderko, może "wyzwolone" gdzieś u chłopa w naszych stronach (granica między Ruskimi a Niemcami w latach 1939-1941 przebiegała jakieś 2000 metrów od miejsca gdzie stukam w klawsze - jestem po ruskiej stronie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 No właśnie tak też i ten mój "ulep" wygląda. Roberta patent na podkład z MOTIPA mnie zaskakuje. Machnięty podkładem dwa razy w odstępie jakichś 20 minut tak od niechcenia na "odwal", a podkładzik równiutki bez zacieków i niepokrytych zakamarków. Robert doskonały patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Rewelacja. Jak Ci się go składało ? Były jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Jest to mój drugi KW z Trumpetera i powiem szczerz że w obu wypadkach nie było większych problemów. W obu "kawkach" obyło się bez szpachli. Wszystko pasuje jeśli nie idealnie to co najmniej bardzo dobrze. Montaż łatwy i przyjemny, a są to starsze "Trąbki". Nowszych jeszcze nie poznałem ale przy mojej KWfilii jest to raczej nieuniknione. Mam prośbę do kolegów o pogrzebanie w swoich archiwach. Szukam fotek KW-1 bez błotników. Nie chodzi mi o takie odarte z wszystkiego wraki a o pojazdy w użytkowaniu. Przebieg szerokich masywnych gąsienic w KW-1 z tymi zwisami jest fantastyczny. Jeśli chodzi o KW-2 to fotek takich pojazdów jest sporo. W przypadku KW-1 znalazłem "JEDNĄ" - pojazdu z wieżą odlewaną. Nie przypuszczam aby przy tysiącach kawek na froncie nie było takich pojazdów, ale fotek nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Model po pokładzie robi rewelacyjne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Super ten KW wygląda po podkładzie. Znając Roberta malowanie będzie również eleganckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Super wygląda... pozostaje mi czekać na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Ale mnie nabraliście Kutfa myślałem, że to rendery w 3D serio. Genialnie zagruntowany. Jakiego Motipa użyłeś ? Masz fotkę puszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 MOTIP o numerze 00101. Standardowa puszka 200 ml w zasadzie w każdym sklepie z farbami gdzie mają samochodowe lakiery w sprayu. Na tym KW są dosłwonie dwa szybkie pryśnięcia w odstępie ok 20 minut jedeno od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Robert może zmienisz zawód? Bedzie niezły model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi