MrDyzio Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Po okresie ciszy i zastoju, na warsztat trafił StuG III Ausf.G czyli T-3 (75mm) w LWP. Jest to tym samym kontynuacja w kwestii wyposażenia 5 dywizjonu artylerii samobieżnej 6 DP, który używał sprzętu zdobycznego, jako że nie doczekał się przewidzianych etatem SU-76. 5 das posiadał trzy takowe działa. Wcześniej popełniłem już Hetzera z tej samej jednostki. Dla zainteresowanych WARSZTAT i GALERIA W tym celu wygrzebałem z szafy znany model Revella i metalową lufę JB/RB Models. Zawartość pudła Dodatkowo znalazłem w swoich zapasach fototrawione grille do Panzer III. Jako pierwsze poszły do przeróbki rury wydechowe, które w modelu mają wygląd kołków, w dodatku niezbyt okrągłych. Po drobnej przeróbce wyszły tak: a tak po umocowaniu na modelu widok po zamocowaniu lemiesza Sam model składa się szybko i przyjemnie. Na miejsce trafiły siatki Voyagera Jarzmo otrzymało fakturę odlewu i metalową lufę, doszły "uszy" na bokach nadbudówki. Osłona MG zrobiona z kawałka blaszki, podobnie jak podstawa lampy Notek. Dorobiłem detale wewnętrznej strony włazu z kawałków blaszek i drutu, dodałem brakujące spawy na łączeniach płyt, doszła też fototrawiona taśma amunicyjna do MG (MG i taśma umocowana do zdjęć na plastelinę). Poskładany Stug wygląda obecnie tak: W międzyczasie zacząłem też szykować podstawkę, obecnie stan surowy po podkładzie. Figuranci też się robią, na razie stan surowy, wymagają jeszcze drobnych poprawek. CDN... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 wow! podglądam. bardzo ciekawy projekcik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Tez popatrzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Rozsiadam się i oglądam! Chyba będzie pora "Jarzębinę Czerwoną" kolejny raz obejrzeć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twitch Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 No nareszcie coś zacząłeś dłubać... zatem obserwuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TankRed1070 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Zapowiada się ciekawie. powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek M Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Zapowiada się fajnie. Jedyne czego nie rozumiem to faktura na tłumikach. Sporo osób z uporem maniaka ją tam robi a te elementy były wykonane z cienkiej blachy i nawet jak przerdzewiały to nie bardzo rozumiem czemu miały by tak "schropowacieć". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 A MG 34 też były "etatowe" w tej jednostce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpl Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Dobrze zacząłeś, dosiadam się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDyzio Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Długo było cicho, głównie za sprawą Juniora Tak to już jest gdy mały człowieczek zaczyna poznawać świat. Zapowiada się fajnie. Jedyne czego nie rozumiem to faktura na tłumikach. Sporo osób z uporem maniaka ją tam robi a te elementy były wykonane z cienkiej blachy i nawet jak przerdzewiały to nie bardzo rozumiem czemu miały by tak "schropowacieć". Po pierwsze, zdjęcie pokazuje je w bardzo dużym powiększeniu. Po drugie, po zainstalowaniu są ledwo widoczne. Po trzecie, taki zabieg ułatwia mi nałożenie pigmentów na nie. A MG 34 też były "etatowe" w tej jednostce? Jednostki używające zdobycznego sprzętu używały całego dobrodziejstwa inwentarza. Porzuconego sprzętu walało się do woli dookoła. A teraz do rzeczy. Stug został psiknięty szarym podkładem. Figurki również otrzymały swoją porcję szarości. Potem nadszedł czas na kolory bazowe. Następnym krokiem będą drobne poprawki i malowanie detali... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plastikk Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Są jakieś foty Stugów w LWP?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDyzio Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Są jakieś foty Stugów w LWP?? Nie, tylko numery seryjne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 fajnie, że temat ożył. figurki potraktuj jeszcze papierem ściernym, wymagają dopracowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDyzio Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 fajnie, że temat ożył. figurki potraktuj jeszcze papierem ściernym, wymagają dopracowania. Spokojna głowa, przecież jeszcze nie gotowe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert72 Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Fajnie wygląda póki co . Bardzo mi się podoba pancerniak w hełmofonie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDyzio Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Fajnie wygląda póki co . Bardzo mi się podoba pancerniak w hełmofonie Dzięki Tankista to żywiczna główka (chyba z MIGa) i kawałki 2 mechaników Luftwaffe (Preiser/Revell) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rtoipmodest Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 Figsy bardzo bardzo, choć Andrzej ma rację co do ich faktury. Ciekawy jest ten w rogatywce Pojazd fajny, na razie na zdjęciach wygląda dość jasno i cukierkowato. Lampa błyskowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDyzio Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Figsy bardzo bardzo, choć Andrzej ma rację co do ich faktury. Ciekawy jest ten w rogatywce Pojazd fajny, na razie na zdjęciach wygląda dość jasno i cukierkowato. Lampa błyskowa? Figurki się docierają... Zdjęcia przy sztucznym świetle, późno w nocy (jak zwykle u mnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrDyzio Posted May 15, 2013 Author Share Posted May 15, 2013 No i doczłapałem do końca. Więcej fotek w galerii TUTAJ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts