Skocz do zawartości

Sturmgeschutz IV / Academy / 1:35

hypnos82

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli zaczne brać sie za nowy projekcik Będzie to StuG IV z firmy academy. Ogólnie jakośc plastików jest bardzo dobra, tylko jedynie górna cześc kadłuba miala troche nadlewek i trzeba było ją pierw dobrze pezygotować. Jeśli ktos juz miał z nim styczność, to prosze o rady na co szczególnie musze uważać ;)

dsc09710o.jpg

dsc09715w.jpg

dsc09717c.jpg

dsc09718zf.jpg

dsc09719y.jpg

• Odpowiedzi 172
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No przy tym modelu trzeba uważać, żeby nie chcieć wykonać go zgodnie z faktycznym wyglądam pojazdu, bo trzeba by 90% ramek wyrzucić do śmieci.

Powodzenia w dalszej nauce modelarstwa. Materiał ku temu jest odpowiedni.

Sklejałem go kiedyś obecnie moczy się w clinuksie. Nie miałem z nim żadnego problemu. jedynie mógłbyś wymienić te "fartuchy" na zrobione np z blachy choćby z puszki jeśli nie to chociaż je porozcinaj na pojedyncze segmęty i pocieniuj. Powodzenia

postaram się wrzucić ja swoje po prostu pociąłem i od wewnęcznej strony pocieniłem papierem ściernym. Teraz mam zamiar po prostu przyłożyć je do arkusza blachy i odrysować a potem wyciąć i doklejać uchwyty

Tego modelu raczej nie warto waloryzować, i tak go nie wykonasz poprawnie historycznie. Lepiej odłożyć pieniądze i kupić kolejny lepszy zestaw, i wtedy ewentualnie bawić się w waloryzacje.

Tego modelu raczej nie warto waloryzować, i tak go nie wykonasz poprawnie historycznie. Lepiej odłożyć pieniądze i kupić kolejny lepszy zestaw, i wtedy ewentualnie bawić się w waloryzacje.

Prawda.

Na tym poćwicz malowanie, bo Tygrysowi dużo brakuje.

Chyba macie racje Powoli biore sie do pracy. Na tym modelu mam zamiar zrobić juz jakis ciekawszy kamuflaż, wiec zobaczymy jak to wyjdzie. Do washy zamówiłem oleje renesansu, bo z akryli troche kijowo wychodziło i po nałożeniu lakieru matowego troche efekt zanikał.

Przedstawiam pierwsze efekty pracy. Wszystko narazie jest na sucho złożone. Osie i koła zostały skompletowane, ale malowane bedzie wszystko osobno i dopiero na koncu zostaną na stałe zamontowane. Dzis tez miałem okazje pierwszy raz doświadczyc szpachlowania Do tego modelu zamówilem metalową lufe firmy RB, ale jarzmo zrobiło focha i nie chciało przyjąć działa, wiec trzeba było popracowac nad otworem ;) Po tym jak już dopasowałem działo, pozostała brzydka szczelina wokól, wiec trzeba było użyc szpachli ( Revell Plasto ) Ogólnie efekt koncowy jest zadawalający Do górnej płyty zamontowałem jeszcze błotniki tylne i uchwyty.

47156494.jpg

66799120.jpg

73437364.jpg

79630582.jpg

71092854.jpg

18293758.jpg

16494429.jpg

24090768.jpg

Koledzy maja racje niewarto inwestować w dodatki do tego modelu jedyną rzeczą o której bym pomyslał to jażmo działa z plandeką z panzerartu , mam identycznego stuga i bardzo to ciekawie wygląda z tym dodatkiem .

Zaszpachluj dziury w wannie , a co do kamo to polecam ambush ciekawie to wygląda potem

zawsze możesz go pomalować po prostu na jednolity dunkel gellb i przećwiczyć cieniowanie obicia zacieki i tak dalej.

przedobrzyłeś troche z mocowaniem koła napędowego ; ) wyglada jakbys nakleił na siebie dwa elementy, z tego co pamietam jeden byl do wykorzystania kiedy robisz naped z silniczkiem.

Koła są na sucho złożone Więc nie ma problemu z poprawką. W ogóle to instrukcja nie grzeszy dokładnością i w niektórych przypadkach trzeba samemu głowkować, choćby z własciwym ułożeniem działa. Dlatego, jesli ktos posiada jakies dokładne fotki, lub instrukcje, to prosiłbym o wystawienie, abym mógł sie na czyms dokłądniejszym wzorować