Twitch Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkich Czekając na kalki do shermana postanowiłem pomalować następny model... padło na tytułową Jagę za którą chce podziękować koledze z forum. Zainspirowany pracą autorstwa Tomasza Dudka postanowiłem przenieść ten kamuflaż moją techniką na Jage. Kiedyś jeden z forumowiczów pisał do mnie żebym troszkę zdradził jak robię przejścia między kolorami na swoich modelach więc stwierdziłem że pokaże to na tym modelu. Etap 1 Kolor bazowy i pierwsze maskowanie... plastelina beztłuszczowa Blue Tack układana na modelu a potem końcówką pędzla dociskana żeby nadać większe pofalowanie wężykom. Etap 2 Następnie malowanie i zabezpieczenie przed dalszym etapem... tym razem tak ja na to mówię wydzieranka. Zawsze używam papierowej taśmy malarskiej ale z braku jej użyłem pierwszy raz folię aluminiową samoprzylepną. (w sumie pracuje się z nią tak samo dobrze jak z taśmą malarską) Chyba zbytnio niczego nie trzeba tutaj tłumaczyć, zdjęcia pokazują wszystko... malutkie kawałeczki taśmy przyklejamy do Blue Tack w miejsca które mają być nie pomalowane. Etap 3 Ostatnie malowanie i ściąganie warstw maskujących... z racji iż mój aerograf nie należy do tych najlepszych to sprawił mi kilka niespodzianek które będę musiał pędzelkiem poprawić. Mam nadzieje że efekt mojego malowania przypadnie wam do gustu... wiem że to nie jest identyczne jak u Tomka ponieważ ona malował bez maskowania no ale jak pisałem mój aero się do takich zabaw nie nadaje Edytowane 1 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Świetny Janusz, kamo jest genialne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Bardzo ciekawy sposób Janusz. Trzeba będzie kiedyś go wypróbować. Kamo wyszło bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Kamo bardzo interesujące, ale ten zielony to strasznie piżdżący jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helder Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Na drugim zdjęciu, części trzeciej piękne schody od farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 4 Marca 2013 Autor Share Napisano 4 Marca 2013 Na drugim zdjęciu, części trzeciej piękne schody od farby. Powiem ci że nie odkryłeś ameryki... w szczególności że pisałem że mój aero jest słaby i zrobił mi kilka niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helder Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Myśle, że jednak dla ciebie odkryłem amerykę... przy takim sposobie kładzenia kamuflażu aerograf może być słaby czy wręcz syfiasty, liczy się konsystencja farby i sprawność ręki aby zbyt długo nie zatrzymywała się z aerografem w jednym miejscu, ponieważ daje to taki efekt, jak na załączonych obrazkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 4 Marca 2013 Autor Share Napisano 4 Marca 2013 Myśle, że jednak dla ciebie odkryłem amerykę... przy takim sposobie kładzenia kamuflażu aerograf może być słaby czy wręcz syfiasty, liczy się konsystencja farby i sprawność ręki aby zbyt długo nie zatrzymywała się z aerografem w jednym miejscu, ponieważ daje to taki efekt, jak na załączonych obrazkach. Myślę że jednak nie odkryłeś ponieważ mój aero raz za czas wypluwa większą ilość farby i na pewno nie ostrzega mnie o takim zamiarze. I w tym wypadku nie chodzi tu o konsystencje farby a co najwyżej o starą farbę zalegającą w środku aero. Dzisiaj kompletnie umyłem aero i powinien teraz nie robić mi niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 6 Marca 2013 Autor Share Napisano 6 Marca 2013 Witam Po kilku dniach przestoju i większym skupieniu nad Shermanem postanowiłem wrócić do Jagi Wpadki malarskie w miarę możliwości poprawiłem... zieleń troszkę zgasiłem filtrem (choć na zdjęciu zbytniej różnicy nie widać) no i położyłem kalki. I tu znowu utrudnienie przy robieniu zdjęć w postaci błyszczącego lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 No i tak przy okazji... jaga ma się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Super ci ta "kaczka Guderiana" wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Niestety bandaże na kołach, na płycie silnikowej wyglądają......słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Super ci ta "kaczka Guderiana" wychodzi. Wychodzi fajnie, ale to nie jest Guderian Ente... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Kamuflaz bardzo fajny mozesz zdradzic co to ten zielony kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Ta gąsienica z tyłu wydaje się być zalana farbą. Być może ogólnie miała słaby detal. Nie da się coś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Super ci ta "kaczka Guderiana" wychodzi. Wychodzi fajnie, ale to nie jest Guderian Ente... Jeśli możesz sprecyzować z łaski swej bo ja w literaturze z tym mianem spotkałem się tylko w przypadku dotyczącym Jagdpanzer IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Łaskawie precyzuję: sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Kaczka Guderiana, to Jagdpanzer IV, a nie pokazywany w tym wątku pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 L70 to wersja rozwojowa i nadadal to jest ten sam pojazd oraz dotyczy to nawet budy z Brumbara klepanego przez Vomag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 nadadal to jest ten sam pojazd oraz dotyczy to nawet budy z Brumbara klepanego przez Vomag Technicznie? Tak. Z punktu widzenia niemieckiej klasyfikacji? Nie. I to nie ten pojazd nazywano Kaczką Guderiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Dobra cza ukrucić temat bo bajanie na zasadzie: ja mam racje, nie to ja mam racje nie ma sensu. Przyjmujemy że tematu nie było PS. Polecam artykuł dotyczący klasyfikacji "Panzerjager - mechaniczni łowcy czołgów" 5/2012 historia technika wojskowa, gdzie na dobrą sprawę dochodziło wręcz do klasyfikowania tych pojazdów jako wersję rozwojową IV przez hunów. Edytowane 13 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helder Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 ...artykół... a ja polecam słownik ortograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Polecam artykuł dotyczący klasyfikacji "Panzerjager - mechaniczni łowcy czołgów" 5/2012 historia technika wojskowa, gdzie na dobrą sprawę dochodziło wręcz do klasyfikowania tych pojazdów jako wersję rozwojową IV przez hunów. No to skoro znasz ten artykuł, to zauważyłeś, że autor nie nazywa omawianego tu pojazdu Jagdpanzerem IV. I nie "dochodziło do klasyfikowania tego pojazdu jako czołg", tylko właśnie "klasyfikowano ten pojazd jako czołg". Bo był to PzKpfw IV/70. Guderian Ente, to Jagdpanzer IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 helder dzięki za wyłapanie babola, Merten chylę czoła bo wychodzi na twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Zapraszam do galerii: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=38505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Nie wiem po co to całe maskowanie ? Jak takie kamo namalujesz pędzelkiem delikatnie a po łoszach i kurzeniu i tak nie widac czy to aero czy pędzel. Zwłaszcz że na prawdziwych pojazdach pędzel był w akcji często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi