Skocz do zawartości

Sherman mkIII 1:35

GrzesiekW

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 118
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dawno się nie odzywałem - w tygodniu gonitwa do tego zapisałem się na kurs prawa jazdy i wyrobić z czasem na modelarstwo się nie mogę . Postęp niewielki,męczę kamo do tego zaczynam malować graty. Chyba jest to ostateczna wizja tego co będzie.

P6030144.JPG

Edytowane przez Gość

Dzięki wielkie.

KM dotarł - dzięki zapomniałem dać Ci znać.

Mam nadzieję,że wyjdzie,bo dziś musiałem oderwać te boczne blaszane listwy do wieszania szpeju,bo nie dało się przez nie kamo zrobić. Będę musiał trochę poszlifować,by nie było schodów jak je przykleję.

• 1 month later...

Zaryzykowałem i zabrałem się za kamo na płycie czołowej. Nie było tam miejsca na maskowanie plasteliną więc zamaskowałem maskolem talensa. Wyszło jak wyszło...

P7160312.jpg

DEcaCjlQL-28pzCPLLzCBArMHscjlPdgNkFR-4E9ZU0=w581-h555-no

Słusznie bałem się tego najbardziej i muszę chyba krawędzie poprawić pędzlem. Może też psiknę na to transparentnym piaskowym,by zatrzeć różnicę między plamami maskowanymi plasteliną a tą maskowaną maskolem. Proszę o ocenę,bo nie wiem co o tym myśleć.

Jak malowałem Granta to też testowąłem maskol - tyle że nie na modelu. Efekty były mizerne. NIe udało mi się go położyć tak, aby utworzył jednolita krawędź, a po pomalowaniu w niektórych miejscach odrywał wierzchnią warstwę farby. Pędzlem tez może ci za równo nie wyjść,ale to już zależy od umiejętności i pewnej ręki. Może spróbuj najpierw na jakiejś powierzchni testowej i zobaczysz jak ci pójdzie.

rzesiek, dlatego ja stosuje tasmę maskującą Tamiya.

Wycinam interesujący mnie kształt na jednej z krawędzi która mocuję do modelu, a drugą np. na folii, papierze itp. Dzięki temu otrzymuje czyste, ostre przejścia i zabezpieczam model przed natryśnięciem w nieodpowiednich miejscach farby. Powłoka nie cierpi przy odlepianiu tasmy.

Tak maskowałem mojego BRDM-2

http://stojkovicmodels.tnb.pl/news.php?readmore=6

Pozdrawiam

Próbowałem to poprawić ale efekty są mizerne. Niestety muszę zacząć malowanie kadłuba od zera .

By mieć jakąś pociechę zabrałem się za kończenie wieży, dałem sido i kalki.

P7170315.JPG

Dalej niestety nie wiem jaką metodą namaluję ten kamuflaż na płycie czołowej.

Wieża cacy. A kadłub tak:

PICT0191.JPG

i wyjdzie ci tak:

PICT0195.JPG

Następnym razem wałeczki z blue taca zrobię troszkę mniejsze i bardziej płaskie, bo przy okrągłym kształcie czasem niedokładnie się rany maluje.

Soki że ci dąłem foty Granta, ale generalnie to podobny kadłub, twój nawet roszkę łatwiejszy do maskowania.

• 3 weeks later...

Dorzucę swoje 3 grosze - bo w kolejce mam zrobionego - do tego samego etapu, co Twój wózek - Shermana III (Tamiya plus konwersyjne blachy i żywica od ToRo). Leży i czeka na dokończenie od prawie 2 lat, więc pora chyba niedługo go dorobić... Zieleń mam jaśniejszą od Twojego koloru i nie mam oznaczenia RAF na górze wozu, ale publikacje Militariów takiego jednoznacznie nie wykluczają - masz może jakieś foto polskich Shermanów w pustynnym kamo z takimi kokardami, spod Monte Cassino lub operacji adriatyckiej?

• 10 months later...

Trochę czasu upłynęło od ostatniej aktualizacji.

Desaxe - niestety nie mam żadnych takich fotek .

Farba z kadłuba zmyta. Ruszyłem też z pracą nad podstawką

Efekty poza zaśmieceniem warsztatu styrodurem są takie

DSC_1047.JPG

Idealnie prosto nie jest ale to dopiero baza.

Ma być takie coś

sicily5.jpg

• 2 weeks later...

Farbę zmywałem wamodem do akryli.

Wyniki odebrane, matura zdana więc można modelować na spokojnie .

Baza pod zdrapki

DSC_1094.JPG

DSC_1095.JPG

Napisano (edytowane)

Dzięki . Cieszę się,że się podoba. Tak - zdrapki robione na lakier.

Więcej fotek (trochę większe). Model dostał lakier błysk i kalki.

DSC_1132_zps72a49ffd.jpg~original

DSC_1131_zps5c7e5a1e.jpg~original

DSC_1128_zpsdb817d3d.jpg~original

DSC_1127_zps97eb33f3.jpg~original

Edytowane przez Gość