Robert Ostrowski Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2013 A co do krzyży to koledze pewnie chodziło o to co my z kalkami w pancerce wyprawiamy. Nie wiem Krzychu ale chciał bym ze by mi to Kolega pokazał na swoim modelu jak zrobic że by było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Hmm... Robert, pamiętasz kto i gdzie to napisał: "chłopaki się grzecznie pytają gdzie, co i jak"? Problem zasygnalizowany przez reidena został zgłoszony jako obserwacja niekonsekwecji (podaję za wyjaśnieniem samego kolegi) i zakończony był pytaniem czy dasz radę coś z tym podziałać. Był zatem zgłoszeniem obserwacji we właściwym momencie, bo nie na galerii. Ten sam problem zasygnalizowany na innym forum spotkał się z Twoim wytłumaczeniem - będę rozjaśniał nato blackiem. Nikt nie musiał pokazywać swoich modeli. Nikt też pytającemu nie kazał oglądać RAF-owskich fal... Rozważ też możliwość przycięcia białego koloru na spodzie krzyża na kadłubie - niestety nie robię Niemców, zatem nie mogę tego pokazać... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Mikołaj ,na SF Kolega mnie o To zapytał i mu odpowiedziałem bo wiem ze robi modele a nie teoretyzuje i dlatego tutaj poprosiłem o pokazanie jak by to zrobił i nie spodziewam sie konkretnej odpowiedzi A co do krzyza,jest przesunienty i bedzie wyretuszowany razem z tym z drugiej strony jak go nalepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Robert, ja nie dyskutuję w kategoriach czy dobrze, czy źle pomalowałeś swój model. Robisz go, tak jak pisałeś dla siebie. Skoro Tobie się on podoba to znaczy że jest OK. Pisałem o braku konsekwencji w konwencji malowania modelu. Masz taki a nie inny styl malowania modeli, i nie wnikam czy jest on dobry czy zły. To jest hobby które ma dawać przyjemność (takie jest moje podejście), a ja nie mam zamiaru wdawać się w dyskusje n/t tego czy dobrze pomalował ktoś model. Tym bardziej, że temat II wojny to nie moja działka. Marne mam o malowaniu samolotów z tego okresu pojęcie. Zwyczajnie ciekaw byłem czy masz jakąś koncepcję na poradzenie sobie z kalkami tak aby uniknąć groteskowych kontrastów między nieruszaną kalką a cieniowaną resztą. Nie pokażę Ci co zrobić z rzeczonymi kalkami aby pasowały do reszty modelu. Nie maluję tak modeli i szczerze nie mam bladego pojęcia co z kalką zrobić aby pasowała do sposobu cieniowania płatowca który zastosowałeś. Myślałem, że Ty wiesz. Zakładam, że chyba nie, skoro na moje pytanie oczekujesz, że ja Tobie pokażę jak to zrobić. Ok, moja ciekawość została zaspokojona. Dzięki za odpowiedź. PS. Pytałeś o moje modele. Ja je robię póki co dla satysfakcji swojego 3,5 letniego syna. Dla niego je kleję i maluję po to aby dziecko miało się czym bawić. To że przy okazji ćwiczę swój warsztat malarski to tylko efekt uboczny. Z for czerpię teoretyczną wiedzę jak malować i się uczę. Myślałem, że może i tutaj czegoś się nauczę, ale widzę, że chyba nie od Ciebie. Jeśli jesteś w dalszym ciągu zainteresowany obejrzeniem tego co do tej pory zmalowałem wyślę Ci zdjęcia na pw. Byłoby mi miło gdybym mógł Cię tym usatysfakcjonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 częściowo okalkowany /krzyże i godła Eduard,trójki Techmod ,swastyki i napisy Tamiya/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Sam bym lepiej nie zrobił, więc mnie się podoba. Muszę poćwiczyć cieniowanie, bo fajnie to u Ciebie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Na ostatnim zdjęciu napisz no jak żeś ta kalkę kładł? Jakiś ciekawy trick? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Na ostatnim zdjęciu napisz no jak żeś ta kalkę kładł? Jakiś ciekawy trick? Bazyl wtf ? A o płynach zmiękczających nie słyszałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Na ostatnim zdjęciu napisz no jak żeś ta kalkę kładł? Jakiś ciekawy trick? Krzychu na seta a potem obficie sol powtarzalem kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Na ostatnim zdjęciu napisz no jak żeś ta kalkę kładł? Jakiś ciekawy trick? Bazyl wtf ? A o płynach zmiękczających nie słyszałeś ? Oczywiście i nawet ich używam Seba, ale chodziło mi o to że na tekiej nierównej powierzchni to ciężko uzyskać elegancki efekt bez pogięć, zawinięć lub ewentualnych zniekształceń. A na fotach ta od Roberta wygląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 galeria viewtopic.php?f=64&t=38241 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi