Skocz do zawartości

1:48 Recovery Sherman Hobby Boss+CMK

Tremac

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu rozgrzebalem taki model. Konwersja dedykowana do Tamki ale ja zdecydowalem sie na Hobby Bossa bo tanszy i lepszy moze uda sie go jakos spasowac narazie widze ze bedzie pasowac.

Nie bede sie staral za wszelka cene odwzorowac jakiegos konkretnego pojazdu bo dlamnie nie ma to wiekszego znaczenia Oczywiscie jakies minimum bede sie staral zachowac do tego z pomoca przyszedl bardziej zapalony modelmajster ktory udostepnil mi troszke literatury.

20130519_153944_zps150b1bf3.jpg

20130506_192647_zps67edf3c8.jpg

No to do roboty

Cześć,

Niestety M4 HB, którego wybrałeś jest totalnym nieporozumieniem. Jedynym jego plusem jest tak jak napisałeś niska cena. Bryła kadłuba ma dużą ilość makabrycznych błędów nie do usunięcia /m.in. zły kąt czołowej płyty a co za tym idzie poprzesuwane wszystkie elementy na górnej płycie/.

Jeśli masz możliwość to spróbuj powalczyć jednak z Tamiyą, szkoda tak ładnej konwersji na kompletne partactwo Hobby Bossa.

Tutaj możesz poczytać o wytworze HB:

http://perthmilitarymodelling.com/reviews/48/hobbyboss/hb84802.htm

Pozdrawiam

Dominik

Dzieki Panowie za zainteresowanie

Dominik Dzieki za link Na Hobby Bossa zdecydowalem sie dlatego ze mam juz jednego i skladalo sie go bardzo fajnie w Tamce nie ma zabardzo co kleic i ta wanna metalowa no ale cos za cos. I jak wspomnialem model juz zaczety. Troche za pozno Konwersje tez trzeba bedzie poprawiac i dorobic dwa elementy bo jakas zbrakowana mi sie trafila. Na chwile obecna tak sie ten dziwak przedstawia nie obylo sie bez szpachli ale przy okazji cos nowego wyprobowalem.

20130522_163002_zpsfb7d3d9f.jpg

20130522_163018_zps912ecb30.jpg

20130522_163040_zps0104f10c.jpg

No ewakuacyjny sherman, zasiadam i kibicuję

Cześć!

M32 to słodki sprzęt, bardzo ciekawie wygląda na tle "zwykłych" Shermanów. Ale ta pierwsza fota szokuje - to wygląda jak hot-rod na bazie Shermana, ta płyta czołowa rzeczywiście wygląda na tym zdjęciu, jakby polscy tunerzy się za nią wzięli! Mam nadzieję, że ta fotografia jest po prostu zniekształcona - życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

• 3 weeks later...

Maly postep Ramie dzwigu trzeba bylo zbudowac od nowa bo zywiczne troszke zdeformowane bylo teraz kolej na drobnice i najwiekszy problem jak do tej pory mianowicie nie mam pomyslu na ten pierwszy wlaz trza bedzie go czyms przykryc ale co z karabinem bo chcialbym zeby zostal

20130617_124000_zpsce136907.jpg

20130617_124030_zps2d911666.jpg

Na dzien dzisiejszy raczej tak chyba ze cos nieprzewidzianego wypadnie. Jesli zdaze zlozyc calos do kupy to wezme. W sumie juz niewiele zostalo do malowania ale teraz zwolnie tepo bo w pracy nie dam rady drobnicy podoklejac.

pozdrawiam Przemek

• Super Moderator

Dajesz Przemo dajesz , podglądam , pewnie że będę , tam dokładnie gdzie w zeszłym roku -to do Bazylms- jak zawsze jakieś pifko,może 2 bo teraz mam na ludzie ,hotelik itp

Czekam na malowanki

D0z0 w Telford

• 4 weeks later...

20130519_153944_zps150b1bf3.jpg

Kilka dni temu rozgrzebalem taki model. Konwersja dedykowana do Tamki ale ja zdecydowalem sie na Hobby Bossa bo tanszy i lepszy

Ale ta pierwsza fota szokuje - to wygląda jak hot-rod na bazie Shermana, ta płyta czołowa rzeczywiście wygląda na tym zdjęciu, jakby polscy tunerzy się za nią wzięli! Mam nadzieję, że ta fotografia jest po prostu zniekształcona

Niestety - tak jak Dominik pisał, M4 w 1/48 z HB to kompletna pomyłka...

Szkoda Twojej pracy nad tym M32

Malowanie raczej bez udziwnien olive tylko nie wiem czy tamka czy jakies inne pactry

Odnosnie samego modelu trudno nie przyznac wam racji ale jeat jest jeszcze jeden aspekt. W tej skali raczej wyboru duzego nie ma. Super Tamka gdzie jest kilka raptem elemetow do poskladania i srobki do poskrecania roboty na jeden wieczor lub HB ktory mimo wspomnianych bledow bardzo przyjemny do poskladania Do tego mozna spieniezyc roznice w cenie na jakes zywiczne duperele i za ta sama kaske jest bardziej wypasiony model. Akurat w moim przypadku wieksze znaczenie mialo to ze przy HB jest wiecej elemetow do poskladania. Uwazam ze musze doskonalic warsztat a na zgodnosci pewnie przyjdzie jeszcze czas.

HB ktory mimo wspomnianych bledow bardzo przyjemny do poskladania Do tego mozna spieniezyc roznice w cenie na jakes zywiczne duperele i za ta sama kaske jest bardziej wypasiony model.

Tyle, że jeśli w modelu o długości 12 cm, wieża przesunięta jest o 1 cm do tyłu, to widać to na pierwszy rzut oka...

I ile byś żywic i pracy własnej nie dołożył, to nie będzie to "wypasiony model" tylko...

Po prostu, na pewne modele, szkoda czasu i pracy... nie wspominając o kasie.

Uwazam ze musze doskonalic warsztat a na zgodnosci pewnie przyjdzie jeszcze czas.

Do doskonalenia warsztatu trzeba było sobie wziąć inny model wyjściowy.

Ot, choćby M4A1 z HB ( 84801 ) i zrobić M32B1 ( jeden z niewielu "dużowłazowych" M32B1 zachowany jest w Forcie Knox )

Malowanie raczej bez udziwnien olive tylko nie wiem czy tamka czy jakies inne pactry

Tamka dobrze kryje i ma ładny ( choć nie do końca poprawny ) odcień...

A Pactra... ani odcień, ani "łatwość we współpracy"... ( choć niektórzy i Pactrą potrafią cuda zmalować... )

To że model jest fabrycznie skopany nie przeszkadza w trenowaniu na nim warsztatu modelarskiego.

Jak najbardziej, ale... dokładanie do fabrycznie skopanego modelu, żywic dwa/trzy razy od niego droższych, bez możliwości poprawienia modelowych wad, to chyba mało sensowny - moim zdaniem - "trening modelarski"...

No ale co kto lubi...

Moździerza nie planujesz z przodu, tak trochę goło

Przedewszystkim dzieki panowie za zainteresowanie

Coz z mojej strony nie pozostaje nic innego jak tylko kontynowac zaczety model, bo wywalic do smieci? toz to nie po modelarsku.

Moździerza nie planujesz z przodu, tak trochę goło

Byla taka opcja ale jak przyjzalem sie lepiej statywowi na ktorym jest zamocowany troche mnie to ostudzilo moze gdybym mial sam mozdzierz latwiej by bylo cos wymodzic.

Ja to zawsze mówię, że jak się widzi w modelu braki, to trzeba poprawiać, żeby później nie żałować. Wkładasz w model sporo pracy, a potem może być, że na niego popatrzysz i powiesz, ach, żebym tak wtedy podjął decyzję!

Jeśli masz do wyboru model bez aż tak drastycznych błędów (Tamiya) to włóż żywicę do tego. Mogę Ci prawie zagwarantować, że nie będzie "zbyt łatwo", a wiemy też, że w każdym modelu da się znaleźć coś do poprawienia, jeśli ktoś bardzo chce. Tego Hobby Bossa możesz użyć do nauki brudzenia, malowania, albo innych eksperymentów - wtedy nie wtopisz żywicy - drogiej i trudnej do dostania.

Wszystko z zastrzeżeniem, że są to tylko sugestie, pełne dobrej woli, ale nie wiążące dla Ciebie jako właściciela modelu i osoby chcącej mu poświęcić kawał życia.

Życzę powodzenia za tym projektem i pozdrawiam

Paweł