Marcin Witkowski Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Bladek, masz racje - z owiewką może być problem, o ile Moralezz zdecyduje się ją zrobić w pozycji zamkniętej. Przy otwartej, różnicy nie da się właściwie zauważyć. Bez rozpórki, a ze szpachlowaniem, efekt byłby ten sam, bo kadłub jest poszerzony przez żywiczny kokpit. Moralezz, ładnie sobie poradziłeś. Świetny Tomcat powstaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Zaczynam się rozglądać za kociakiem w 32. Fajnie to wygląda Edytowane 17 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Ciekawy przeszczep. Musimy zrobić porównanie i innych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Pomysł z rozparciem plastiku nie był zły. Sprawdź tylko co dalej bo z owiewka już tak nie zrobisz. Skoro masz milimetrowe szczeliny do szpachlowania, myślę że co najmniej tyle samo będzie Ci brakować owiewki niestety. Bladek, masz racje - z owiewką może być problem, o ile Moralezz zdecyduje się ją zrobić w pozycji zamkniętej. Przy otwartej, różnicy nie da się właściwie zauważyć. Bez rozpórki, a ze szpachlowaniem, efekt byłby ten sam, bo kadłub jest poszerzony przez żywiczny kokpit. Panowie - wyjaśniam: owiewka będzie w pozycji otwartej, więc tak jak pisze Marcin - problemu nie będzie. Generalnie model ma być w konfiguracji jak na zdjęciu poniżej (jeszcze nie jestem pewien kombinacji podwieszeń): Moralezz, ładnie sobie poradziłeś. Świetny Tomcat powstaje! Bez szaleństw, bez szaleństw proszę. Poczekajmy do końca Zaczynam się rozglądać za kociakiem w 32. Fajnie to wygląda. Dzięki AMO. Kocura w trzydwójce na pewno znajdziesz - tam dopiero będzie pole do popisu Ciekawy przeszczep. Musimy zrobić porównanie i innych elementów Do tej pory "przeszczepiłem" z Academy TCS, pokrywe działka, płetwy podkadłubowe i stateczniki pionowe. Na pewno wykorzystam tez belki podwieszeń, golenie podwozia z osłonami. Uzbrojenie podwieszane też raczej będzie podebrane, ale po delikatnym tuningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 Obie części kadłuba połączone ze sobą. Ale żeby nie było za pięknie - kolejny zonk. "Pokrywa" (żywicznego kokpitu) za fotelami załogi nie za bardzo pasowała do wyprasek - po sklejeniu całości wystawała ponad gdzieś o 1mm, a poza tym miała niewiele wspólnego z rzeczywistością - w oryginale jest tam wszystko pointowane, a Airesowy wyrób ma żebra. Więc najprostszym sposobem było usuniecie wszystkiego i zrobienie własnego elementu: Oryginał Zrobiłem sobie szablon w programie graficznym - niestety mocno uproszczony, bo raczej w tej skali nie odwzorowałbym wszystkiego dokładnie. Wzorzec wydrukowałem na taśmie maskującej, wyciąłem kształt tej pokrywy z płytki polistyrenu grubości 0.2mm, nakleiłem i zaokrągloną igłą "wygniotłem łby nitów: Efekt finalny: Dojdą jeszcze oczywiście wszelkie "pierdoły" związane z mechanizmem zamykania owiewki. Ponadto pacjent przeżył przeszczep stateczników pionowych : Jeszcze kosmetyczne poprawki i będzie OK. Na chwile obecną model prezentuje się tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 Słuszną linię ma nasza partia Dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 Nawiasem mówiąc mam na kim się wzorować przy następnym modelu :-D kawał zarąbistej roboty oglądam dalej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2013 Coś drgnęło... Wiatrochron zrobiony od środka. Chciałem, żeby choć minimalnie przypominał to, co zrobił Giuseppe w swoim F-14 HB. Niestety wyszło jak wyszło. Do tego jeszcze fotki w makro mnie dobiły...Tak już zostanie: Tak to wygląda na "sucho" Generalnie było kilka podejść do tej części - o mało co nie zakończyło by się wszystko zniszczeniem elementu - przeróbki + żywice Airesa + zestawowe wypraski to nie jest dobre połączenie. Ponadto model dostał dwie podkadłubowe wyrzutnie AIM-54 i ostatecznie wybrałem konfigurację podwieszeń. Będzie tak, jak na poniższej fotce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Co tu taka cisza:-)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Pewnie dlatego, że relacja dotyczy modelu najbrzydszego z brzydkich samolotu, a autor się nie przykłada ;) A tak zupełnie serio, to te detale co tu Moralezz pokazuje, głównie nam tomkaciarzom mówią ile serca jest w to włożone. Zwłaszcza, że to zestaw Italeri. Świetny Tomcat powstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Dzięki Marcin za słowa otuchy - mam cichą nadzieję, że wkładając w niego sporo pracy, powstanie model, który swoim wyglądem nikogo nie przestraszy Boros - jako "wodzirej" tego warsztatu, obiecuję że będzie coraz głośniej, dlatego zamieszczam małe postępy w pracach . "Wyposażyłem" komorę drabinki załogi - oczywiście wersja mocno uproszczona. Musiałem dużo kombinować, żeby zrobić i pokazać główne detale widoczne w tej wnęce - niestety popełniłem błąd już na samym początku budowy, robiąc ją za płytką i delikatnie za wąską, dlatego efekt końcowy nie powala: Teraz czas na komorę sondy do uzupełniania paliwa w locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2013 Aktualizacja z Calverton - sonda do uzupełniania paliwa w locie i komora praktycznie gotowe. Do zrobienia został właściwie mechanizm wysuwania/wsuwania sondy+obudowa czerwonego reflektora (ale to dopiero przed samym malowaniem, po wklejeniu na stałe). Komora i cała sonda (z wyjątkiem pokrywy - blacha Edka) wykonana od podstaw: Może to nie Master, ale cieszy : "Pasowanko" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Piknie to wygląda. Marcinie kreujesz nowe standardy dla nas. Pozycja obowiązkowa przy moim kolejnym Kocurze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 Rafał - jakie ja tam standardy kreuje... GEM, Darek, Marcin Witkowski - owszem, Oni kreują. Ja tylko staram się w miarę poprawnie skleić to, co jest w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Krótki raport z pola bitwy: Z nowym rokiem Photobucket zrobił niespodziankę i pozmieniał mi adresy wszystkich zdjęć, dlatego w warsztacie wcięło wszystko. Może ktoś się kiedyś z tym spotkał i wie jak to odwrócić? Jeśli chodzi o model - kadłub gotowy do malowania... ...po surfacerze i delikatnych poprawkach blacharskich... ...i po preshadingu: Na pewno w ciągu kilku dni model dostanie kolor bazowy. Ponadto w budowie uzbrojenie podwieszane, hak i golenie podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 Kolor bazowy położony: Zacząłem tez delikatnie tuningować uzbrojenie podwieszane - na pierwszy ogień AIM-54A: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 huhuh pięknie malowanie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 To dopiero początek malowania - teraz zabawa z rozjaśnieniami/wypłowieniami paneli, w kilku miejscach touch-upsy oraz wszelkiego rodzaju zacieki/wycieki. Nie będę starał robić się jakoś bardzo zmęczonego samolotu, aczkolwiek nie chciałbym żeby to była "nówka sztuka" - oryginał z tamtego okresu nie był jakoś specjalnie styrany. Najbardziej i tak obawiam się soli, bo nigdy jeszcze tej techniki nie próbowałem. Ale jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 6 Lutego 2014 Autor Share Napisano 6 Lutego 2014 Mała aktualizacja z lakierni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 W związku z prośba jednego z forumowiczów, sukcesywnie będę wrzucał fotki z poprzednich postów, z braku możliwości ich edytowania (które po "awarii" PB są niewidoczne). Proszę moderatorów o wyrozumiałość Sekcja przednia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Ciąg dalszy brakujących fotek warsztatowych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Bieżąca aktualizacja Goleń podwozia przedniego zrobiona: Skrzydła i stateczniki poziome skończone - efekt powiedzmy, że mnie zadowala. Po złożeniu całości będzie jeszcze sól: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Kalki zmęczone: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Ale jazda !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 Świetne malowanie! Zrób zdjęcia kokpitu. Z tej odległości go nie widać a wiem, że robi równie dobre wrażenie co malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi