spiton Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Wychyliłeś stery ! szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2013 wierz mi,że przy tej grubości odlewie nie było to łatwe. W Twoim Farmerze coś drgnęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Jak patrzę na Twojego to tak bardzo powoli się zbieram ,-)). W moim też pociąłem stery, stad wiem, że to nie bułka z masłem ,-)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 po Radomiu chęci nie przybyło choć coś do przodu idzie.Jednak to chyba kolejny model fatum,który nie chce się kończyć(pierwszym jest nieszczęsny Mi-2 staroć z CCCP). Wziąłem się za przedni hamulec aerodynamiczny,jakieś nagłe olśnienie i zdjęcia trochę pomogły i wygląda to tak: zalałem to wszystko rzadką szpachlówką wamodu stąd ten żółtawy kolorek oraz po podkładzie po zrobieniu zdjęć zauważyłem nierówności w tych wypustkach więc nie ma tego na zdjęciach ale nieco je wyrównałem. Wszystko do wneki przedniego podwozia pomalowałem czarnym podkładem w postaci valejo 169 RLM22 black.Ogólne chyba jest nieźle. Powoli chylę się ku końcowi. Zakupiłem żywicę i silikon więc czas na naukę odlewania.Trzeba odlać koła i przednią goleń wraz z kółkiem,fotel może deskę bo blaszkowa jest marną "kserokopią" bilkowej deski.Potem już detale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Ja się dwa lata pałowałem z tym modelem aż w końcu kupiłem Trumpetera 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 9 Września 2013 Autor Share Napisano 9 Września 2013 Brak miejsca na półkach :( A sporo modeli czeka w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 veni vidi vici.... zakupiona żywica i silikonu pozwoliły na wykonanie pierwszego w życiu odlewu. Oto efekty przepraszam za jakość zdjęć ale głupawka nie ogarnia zbliżeń ,a telefon ma słabą ostrość :( Na odlew czaka też przedni widelec koła,może też pokrywy kół pokuszę się skopiować z Shenyang`a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Bardzo Ciekawy model wychodzi z pod Twojej ręki Nie obawiasz się malować Vallejo jako podkładem. Moim zdaniem Bardziej do tego nadaje się Pactra. Lepsza przyczepność do podłoża. PS. Fajne odlewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 nie do końca jest to podkład. Najpierw model został pomalowany szarym podkładem motipu (samochodowy) nie mam już zaufania do podkładu vallejo bo zżerał plastik.Najlepszym podkładem byłaby Tamiya ale są całkiem kosztowne i mały to pojemnik.Za cenę mam 2 motipy Na to dopiero szedł czarny mat Vallejo.Tak przygotowane podłoże dobrze trzyma. Praca przy modelu już mocno wytraciła impet.Dokleiłem tylko zbiorniki ,dodałem boczne wzmocnienia do nich.Musze zamówić fotel Pavli i będę zamykać kokpit.Do bilkowego Shenyanga dorzucono fotel żywiczny ale coś mi nie pasował do KK-2,po głębszej analizie okazało sie ,że to fotel do pakistańskiej wersji (czyli pierwotnej wersji Shenyanga ),a oni używali foteli w swoich Migach foteli MB10B. . Nie ma złego,wykorzystam go do Harriera GR3 vacu który już się buduje.Zawsze to odejdą koszty. Dzięki żywicy troszkę mam nadzieję ,że praca ożyje.Trzeba poprawić panele bocznych hamulcy wziąć się za panel hamulca dolnego. Żałuję ,że nie poszedłem za namową Mikolaja75 by zrobić nity.Za późno już było po przyklejeniu grzebieni i sterów.Teraz bym pewnie wszystko połamał. No cóż zostaną mi formy to może kiedyś wróćę do tematu albo poprawię to w MiG-19PM od Bilka bo tamten tez łysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 Mam już komplet podwozia więc prace ruszą do przodu.Najtrudniej było odpowiednio ułożyć przednią goleń ,cztery próby i jest.. Powstał też dolny hamulec ale nie jestem z niego zadowolony więc go póki co ukryję ;) pewnie powstanie z niego kopia bo wymiarowo jest ok. Póki co nie wiem czy z blaszki,żywicy czy z hipsu 0,25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Listopada 2013 Autor Share Napisano 19 Listopada 2013 Temat trochę zapuszczony ,a model prawie gotowy... Ogólnie model poskładałem i pomalowałem Humbrolem 27002 ale tu pojawił się problem bowiem aerograf nieco pluł lub jakieś babole w powietrzu wisiały bo na modelu następnego dnia widoczne są jakieś farfocle i kiepsko to wygląda. Dodatkowo zamówiłem sobie blaszkę Extratech do tego modelu i tu mały zong.Otóż instrukcja oraz folia z zegarami dostała mi się do Tu-95 bowiem nastąpił czeski błąd (dosłownie i w przenośni) gdyż zestawy różnią się jedną cyfrą Mig-19 to zestaw 72050,a Tu-95 72150. Tak więc nie wiem co gdzie częściowo idzie,więc czekam na odpowiedź od producenta i sklepu. Ostatecznie jestem mocno niezadowolony z osiągniętego efektu i zastanawiam się czy podjąć próbę kąpieli lub zacząć od nowa z kolejnym zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 Ostatecznie jestem mocno niezadowolony z osiągniętego efektu i zastanawiam się czy podjąć próbę kąpieli lub zacząć od nowa z kolejnym zestawem. Poczekaj na porządną miniaturę. Szkoda czasu na kąpiele i kolejny kiepski zestaw. Tu już poćwiczyłeś. Skończ go i tyle. Na olimpiadę z nim nie jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Listopada 2013 Autor Share Napisano 19 Listopada 2013 porządny zestaw powiadacie? Mam Bilka ,w sumie można tam zastosować kilka rozwiązań. Gdy skończę Miga-23 UB to może troszkę jednak podretuszuję troszkę ten przód. Gorzej gdy już ten "porządny" zestaw ktoś wypuści to będzie on kosztował tyle co Trumpeter w 1:48... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Listopada 2013 Share Napisano 20 Listopada 2013 Piotrze a masz moze jeszcze jedną kopie tego podwozia? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 20 Listopada 2013 Autor Share Napisano 20 Listopada 2013 ba. Da się odlać formy czekają na zalanie.Wieczorkiem spróbuję coś przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Listopada 2013 Autor Share Napisano 25 Listopada 2013 trochę poprawiłem nos modelu. Przeszlifowałem wodnym papierem lakier oraz nierówności na calym modelu,przy okazji uzyskując ciekawy efekt zmęczonej wojną blachy,przetarcia i wypłowienia.Prysnąłem już tylko dziób na nowo tym razem przefiltrowanym przez gazik humbrolem.Jest lepiej choc wciąż jestem rozczarowany. Model dostał kalki i trochę suchych pasteli. Zostały osłony wnęk kół z blachy extratech i nałożenie satynowego bezbarwnego. widok ogolny na finiszu taki: przy okazji wystrugałem sobie taką uniwersalną podstawkę z podeściku z samochodu Burago ,oczywiście syn o niczym nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Model wyszedł całkiem przyzwoicie. Ja też kiedyś próbował go sklejać, ale mój tak dobrze nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Fajnie wygląda Piotrze ta dziewiętnastka . Także mam go w planach tyle że oryginał z KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Model prezentuje się ładnie. Biorąc pod uwagę zestaw wyjściowy to wycisnąłeś z niego bardzo dużo. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Reggiane Re.2000 - Italeri 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magic999 Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 zgadzam się z mig, postarałeś się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Listopada 2013 Autor Share Napisano 27 Listopada 2013 Kiepskie fotki sporo maskują panowie choć dziękuje za pozytywny odbiór. W zasadzie dokleiłem już osłony podwozia ,zostało jeszcze pomalować je lakierem i chyba galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 ...Ta pani, tego pana męczyła przez cztery stacje co najmniej, Szczególnie ostro zaś wyszydziła użycie słowa 'bynajmniej'. ... I wówczas - tego, co się zatliło I uleciało gdzieś w dal, Przez małą chwilę mi się zrobiło Bynajmniej żal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Listopada 2013 Autor Share Napisano 27 Listopada 2013 dobrze. Myślę ,że w ramach zakończenia dysputy na temat czystości języka wkleję ostatnie zdjęcia przed galerią. Zostały tylko drobne korekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi