Skocz do zawartości

SH-3 Seaking Hasegawa 1/48 - zagadka na warsztacie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czas troszkę rozruszać modelarskie Towarzystwo. Na początek zaserwuję zagadkę, która po odgadnięciu zamieni się w relację z budowy. A więc co to jest?

Zdjęcie I

Jeżeli będzie jakiekolwiek zainteresowanie to co godzinkę dodam nowe zdjęcie.

Wtajemniczeni - milczeć

Edytowane przez Gość
Napisano (edytowane)

Nie - ani czterosilnikowy, ani z II wojny. A więc podałem już dwie podpowiedzi:). Czas na kolejne zdjęcie.

Zdjęcie II

Edytowane przez Gość
Napisano
Stawiam na jakis smiglak transportowy. CH-47?

Ciepło. Ciepło.

Mam jeszcze sześć w miarę sensownych zdjęć (nie będę się rozdrabniał do guziczka na desce rozdzielczej), a więc troszkę się pobawimy. Na zdjęciach będzie coraz więcej widać a więc trudność będzie malała. Chłopaki!!! Liczę na was!!!

Napisano
No to mi śmiga Sea King lub Stalion. Te bydlaki miały podobną strukturę kadłuba do tej na zdjęciach

Gratuluję - zepsułeś całą zabawę Oczywiście to Seaking. Model Hasegawy w skali 1/48. Jako, że będzie on miał otwarte drzwi to muszę dorobić jakieś wnętrze - stąd te wręgi. Dodatkowo zestaw w środku wzbogacę blaszkami Eduarda. Model będzie posiadał pudełkowe malowanie biało-szare U.S.NAVY z elementami flagi USA - okazjonalne malowanie Bicentenial. W galerii zamieściłem więcej fotek tego pięknego śmiglaka.

Napisano
Oczywiście to Seaking. Model Hasegawy w skali 1/48.

To ja juz zasiadam w pierwszym rzedzie i ogladam. Juz niedlugo w dziale 1:1 powinien pojawic sie walkaround dunskiego Seakinga - tego, ktory pojawil sie w Radomiu na Airshow. Coprawda nie udalo mi sie sfotografowac srodka (myslalem zrobic to w niedziele lub poniedzialek ), ale gdybys potrzebowal zdjecia jakichs detali na zewnatrz, to krzycz.

Napisano (edytowane)
Juz niedlugo w dziale 1:1 powinien pojawic sie walkaround dunskiego Seakinga - tego, ktory pojawil sie w Radomiu na Airshow.
- ke ? Majek widocznie jest zawalony nowymi obowiazkami itd. itp. - zaplaczmy nad ciezka dola mlodego taty. W Radomiu byl Westland Sea King Mk48 z ...Belgii

Pozdr.

Pawel

Edytowane przez Gość
Napisano
Maxek, nazwałeś album od razu Seaking czy dopiero po odgadnięciu zagadki?

Jacku za kogo mnie masz i wiary w kolegów też troszkę więcej miej

Napisano
Maxek, nazwałeś album od razu Seaking czy dopiero po odgadnięciu zagadki?

Jacku za kogo mnie masz i wiary w kolegów też troszkę więcej miej

Tak właśnie myslałem, ale... czasami człowiek szuka cały dzien kluczy które nosi w kieszeni

Napisano

Melduję, że prace nad wręgami ciągle trwają w tempie 1 pionowa i 22 poziome na dzień. Jako, że pozostało mi 26 pionowych i 572 poziomych to wnętrze zamierzam skończyć za 26 dni. Ale teraz pytanie z innej beczki. Skąd wziąć drobną siateczkę przykrywającą elementy wirnika? Najlepiej jakby takie coś było trawione, a nie plecione. Aber czy Eduard robi coś takiego?

Napisano

Może to wyda sie dziwne ale torebki piramidki od herbaty Lipton Earl Grey są zrobione z bardzo drobniutkiej, plastikowej siateczki. Koniecznie musi być Earl Grey w piramidkach bo inne herbaty Liptona mają już inne torebki. Myślę, że taka siateczka jest idealna. Pozdrawiam!

Napisano
W Radomiu byl Westland Sea King Mk48 z ...Belgii
Tia... Tez glupoty opowiadam... Seakingi mi sie popitolily... Co nie zmienia faktu, ze fotki tego belgijskiego (nie dunskiego ) powinny sie niebawem pojawic... A ze Westland to produkcja licencyjna, wiec pewne podobiensta sie pewnie znajda...
Napisano

Ciąg dalszy prac.

Dziś na tapecie deska rozdzielcza pilotów. Blaszka Eduarda najpierw została pomalowana na czarny błyszczący. Potem w miejscach zegarów nakleiłem kwadratowe maski z taśmy Tamyii. Troszkę mozolna praca. Po zamaskowaniu panel z zegarami wyglądał tak:

DSCF0024.jpg

Potem malowanie. Farba Model Master 1740E co jest odpowiednikiem FS36231 - czyli koloru jakim ma być pomalowane wnętrze helikoptera. Chwila na wyschnięcie farby i ..... Seaking15.jpg

Napisano

Następnie na tapetę poszła klisza z zegarami. Najpierw od drugiej strony pomalowałem ją na kolor biały. Wcześniej jednak zakresy niektórych zegarów zostały punktowo pomalowane na czerwono.

DSCF0026-1.jpg

Następnie kliszę pokryłem błyszczącym lakierem i połączyłem z wcześniej pomalowaną blaszką. Lakier po pierwsze zastępuje klej, a po drugie wypływając przez otwory zegarów w blaszce imituje szkło. Panel z zegarami gotowy. Tak wygląda całość po połączeniu z wcześniej przygotowaną środkową tablicą przyrządów.

Seaking17.jpg

c.d.n.

Napisano (edytowane)

Kokpit pilotów prawie skończony. Dorobię jeszcze tylko drugie słuchawki z przewodem. Seaking18.jpg

Seaking19.jpg

W czasie jego robienia naszła mnie pewna refleksja. Przy robieniu wnętrza modeli chyba nie warto trzymać się ściśle oryginalnych barw. Kokpit wyszedł jakiś taki szaro-bury. Chyba lepiej stosować mocne kolory: czerwień, zieleń, żółty, oczywiście w odpowiednich miejscach. Urozmaici to wizualnie wnętrze i pogłębi przestrzeń. Dlatego dodałem w przejściu czerwoną gaśnicę, a nad nią zamierzam umieścić żółtą apteczkę z czerwonym krzyżem. Dodatkowo mam problem: czy zostawić wnętrze matowe czy polakierować na błysk? A może polakierować tylko niektóre elementy - te które są powycierane przez pilotów?

Edytowane przez Gość
Napisano
Przy robieniu wnętrza modeli chyba nie warto trzymać się ściśle oryginalnych barw.

Czytalem gdzies, ze ogolnie malowanie malych modeli 1:48, 1:72 barwami dokladnie odpowiadajacymi oryginalom jest bledem. Kolory te powinny byc lekko rozjasnione.

Sadze, ze ta zasada nie bylaby bledna rowniez w przypadku Twojego wiertaliota i jego wnetrza

Napisano

Sama przymierzam się do zrobienia Seakinga w tejże samej skali. W jakim malowaniu masz zamiar go zrobić i czy planujesz otworzyć tylny przedział ładunkowy?

Napisano

Śmigłowiec będzie w kolorach U.S. NAVY schemat biało-szary. Malowanie okolicznościowe "Bicentenial".

Tu jest link do małego obrazka.

Drzwi będą otwarte, ale tylko te mniejsze - przy kabinie pilotów. Tu jest większe zdjęcie bryły modelu.Seaking20.jpg

Przez nie będzie widoczny cały przedział ładunkowy. Dlatego robię ożebrowanie. Można jeszcze otworzyć tylne duże - przesuwane. Najpierw nie zamierzałem tego robić, ale teraz.....kto wie.

Cały czas zastanawiam się również nad łopatami wirnika głównego. Czy zrobić je rozłożone czy złożone? W pierwszym wypadku model będzie duzo mniejszy, ale może właśnie wyeksponować jego wielkość.