Sever Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 No to obiecane wieści z frontu, widać już było efekty układania się kalek wczoraj, dzisiaj już to ładnie wygląda: Jeszcze tam w paru miejscach mały lifting i będzie cacy, najgorzej siadły krzyże, numer po prawej stronie wieży patrząc od frontu już podciąłem i ułożyłem, jeszce chyba zaaplikuje tam ciut płynu. No ale nauczyłem się już z tego korzystać i wiem że nie można tego dawać za dużo bo powstają brzydkie skwarki jakby odstającej folii Jestem w trakcie usuwania tego ale można tam co nieco dojrzeć Wybaczcie strasznie kiepskie fotki ale teraz ciężko robić po południu u mnei dobre zdjęcia, jeszcze do tego małym, starym, badziewnym aparacikiem, starałem się ale to jest zawsze loteria Ide na spacer i będe dłubać dalej możliwe że jutro dotrą gniazda do anten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Modelarsko nie jest źle. Merytorycznie kicha... Sama antena gwiazdowa nie czyni wersji dowódczej Tygrysa I, a taką był wóz numer 007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 wiem że merytorycznie jest niestety słabo powinien być brak karabinu w jarzmie i zaślepiony otwór, inny układ narzędzi z tyłu + dodatkowa tuba na antenę z tyłu + dwie dodatkowe anteny. Plus jeszcze powinienem wyciąć placek na insygnia batalionu a ja się zgapiłem i zapomniałem o tym. Dodatkowe dwie anteny będą (na kadłubie i wieży). Prawdopodnie jutro, czekam po prostu na gniazda. Na zaślepienie kmu chyba już za późno, chociaż... Napewno układ narzędzi z tyłu będzie standardowy bo cyngwajs do holowania już przykleiłem... Cóż nauczka na przyszłość - studiować monografię przed a nie w trakcie budowy. Mam nadzieję że pewne uproszczenia będą mi wybaczone, obiecuję poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Rozgrzeszam Cie po tym, co napisałeś. Z każdym modelem czegoś się uczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Trochę zainteresowanie tematem widze spadło, nie dziwie się, wszyscy do okoła robią takie ładne rzeczy a ja sobie wyskakuje z tygrysopodobnym gniotem No ale jak się powiedziało A trzeba i powiedzieć B Dotarły dziś gniazda i pęseta samozaciskowa, otwieram paczkę a tu dramat i klops, okazuje się że będzie trzeba wiercić bo na zdjęciach nie było widać tej części którą trzeba wsadzić w otwór, i dramat numer 2 nie mam odpowiednich wierteł. Na szczęście w znajomym sklepie udało się upolować wiertła 1 i 1,5 mm mniejszych nie mieli ale 1,5 było idealne. Wywierciłem (palcami) otwory, powkładałem na sucho gniazda i po przymierzałem anteny, uff pasują (trochę się przechylają ale to dlatego że na sucho ). Chciałem go dzisiaj washować ale okazało sie że wcięło wszystkie patyczki Trochę się wczoraj bawiłem z gąsienicami, jeszcze pigment i powinno być git. Padam dziś na twarz ale zobaczymy może jeszcze cośik wymajstruje Pare (średnich) zdjeć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Wiecie co? odkryłem że można lupę w imadło włożyć efekty: Sztuka dla sztuki i eksperyment czy podołam bo i tak tego widać nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Malowanie ładne, ale trzeba by się do zdjęć troszkę przyłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 13 Lutego 2014 Autor Share Napisano 13 Lutego 2014 Masz rację, niestety zdjęcia to strasznie słaby punkt Miejsca na tło z żarówkami niestety niezbyt mam, ledwo się dwie kartki A4 mieszczą jak widać, ciasnota ogromna panuje u mnie w pokoju. Do tego bardzo stara idiotencamera i mamy co mamy Mam co prawda w robocie dostęp do tła, świateł i profesjonalnego sprzętu (i kolegi który umie to obsłużyć) Ale cóż, latanie z tygrysem w pudełku przez całe miasto codziennie to niezbyt dobry pomysł Cosik z tymi zdjęciami pokombinuje, dni coraz dłuższe to będzie lepiej Fajnie że sie mój gniotek wam podoba, pomalowałem dziś anteny, popigmentowałem powashowane i pocudowane dzień wcześniej gąsienice (podobają mi sie) dokleiłem wkońcu tylne błotniki, przetarłem karabin na wieżę i maluję sobie powoli ogniwka na wieże, czyli takie tam czasochłonne pierdoły, na więcej czasu i sił nie było. Jutro jak sido dobrze wyschnie zacznę pewnie zabawę z olejami i dopiero po tym wrzuce jakieś zdjecia bo chyba nie ma co się rozdrabniać. Cóż znowu poczułem klimat i się wciągnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elextronoid Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Ja też szczerze mówiąc wole ogniwa ale jak dopasowałeś rozmiar tej co zrobiłeś do kół bo ja składam je już na modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Z tą anteną to już przegięcie, oryginał gorzej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Ale co że antenka taka zła ? Co do gąsienic to sklejanie podzieliłem sobie na cztery sekcje kleiłem proste odcinki, zacząłem od tego prostego na samym dole, potem sekcja na kole napędowym, potem na napinającym i sama góra. Sklejałem proste odcinki i dopasowywałem zwis jak już sie lekko zawiązały, wtedy były całkiem fajne plastyczne, prosta sprawa ; D Obecnie model ma kompletnie pomalowane gąsienice, jest po wstępnym washu i zrobiłem swoje pierwsze rainsy, chyba nawet wyszły pozostawie to już do waszej oceny, jutro postaram się przy dziennym świetle zrobić jakieś sensowne zdjęcia Mam nadzieję że coś zrozumieliście z tych moich wypocin bo jestem wyjątkowo z deczka zawiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Na chwile obecną wygląda tak, wiele rzeczy jeszcze jest w trakcie robienia, zapasowe ogniwa pójdą do szlifu bo zapędziłem się i je pomalowałem Czekam na wasze opinie i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Na zdjęciu nr 3 zczsem nie znajduję się amerykańska kalka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Na zdjęciu nr 3 zczsem nie znajduję się amerykańska kalka? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Najgorsze jest to że na zapasowych gąskach są widoczne ślady po wypychaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Najgorsze jest to że na zapasowych gąskach są widoczne ślady po wypychaczach. Sever napisał- zapasowe ogniwa pójdą do szlifu bo zapędziłem się i je pomalowałem !!!!!!!!!!! Malowanie mi się podoba troszkę obicia przy duże, pamiętaj te czołgi nie były zbyt stare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Jak dla mnie to zbyt czysty , wyglada jak by z fabryki wyjechal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Moim zdaniem wygląda fajnie Tylko troszkę go przykurzyc i będzie git. W końcu nie każdy model musi być solidnie upaćkany i poobijany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Najgorsze jest to że na zapasowych gąskach są widoczne ślady po wypychaczach. Sever napisał- zapasowe ogniwa pójdą do szlifu bo zapędziłem się i je pomalowałem !!!!!!!!!!! Malowanie mi się podoba troszkę obicia przy duże, pamiętaj te czołgi nie były zbyt stare Kurcze mam chyba jakieś problemy, bo przeczytałem że pójdą do malowania. Mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Dzięki za odzew i opinie Oczywiście gęsi obowiązkowo do szlifu tak jak mówiłem pójdą, w mniej widocznym miejscu może i bym przebolał ale nie na wieży Co do młotkowania to mimo że lubie styrane i zużyte pojazdy to jednak dam sobie na wstrzymanie, po pierwsze bo jeszcze nie jestem w 100 % usatysfakcjonowany ze swojej techniki walenia młotkiem po czołgu A po drugie niezbyt mi się widzi uszkadzać zimmerit, przecież nie mógł zardzewieć no i uważam że bardzo nierealistycznie by było gdyby wszystko było obite i pordzewiałe a zimmerit nówka sztuka Kurzenie oczywiście będzie, pokombinuje sobie jeszcze też lekko z błotkiem psikanym aerografem z pędzla może coś mi z tego ciekawego wyjdzie. Na zdjęciach wygląda ogólnie ciutkę czyściej bo niezbyt widać brud na bocznych fartuchach. Jak te plamy oleju na płycie silnikowej? mogą być pierwszy raz coś takiego robiłem, tak samo jak coś w stylu rainsów. Kalka na 3 fotce to oczywiście insygnia 101 batalionu czołgów ciężkich SS (i tu kolejny raz moje gapiostwo dało popis, liczę że obeznani wybaczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Plamy jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Malowanie wyszło ci ładnie, jeżeli nie jesteś pewien co do jakości młotkowania to lepiej go tak zostaw niż masz go spaskudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Witam. Brakuje siatek na grillach, obicia są za duże, właz ładowniczego od wewnętrznej strony powinien być (tak mi się wydaje) w kolorze kości słoniowej. Niepodobają mi się plamy po oleju.. Pooglądaj utytłane modele w internecie. Jest sporo przykładów. Polecam warsztaty użytkowników vis13 i uki761 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 17 Lutego 2014 Autor Share Napisano 17 Lutego 2014 No siatek już chyba dokładać nie będe :( chociaż korcą, ale miewam problemy z malowaniem części metalowych. Co do włazów to wychodziłem z założenia że właz = kolor bazowy czołgu. Tym bardziej że to rok 44, gdzie alianckie lotnictwo stanowiło poważne zagrożenie dla czołgów niemieckich. Wyczytałem kiedyś że dowódcy kazali zamalowywać nawet pasiaki na lufach tygrysów żeby ograniczyć ich widoczność z powietrza to tym bardziej białe lub kremowe włazy rzucały by się w oczy jeszcze bardziej Na plamy jeszcze popatrze i pomyślę co z nimi zrobić, nie to że mi się jakoś specjalnie nie podobają ale w kościach czuje że można by z nich coś jeszcze wyciągnąć. Zobaczymy, ale nie obiecuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi