Seba77 Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Witam Po dwóch tygodniach udało się zakończyć budowę Lublina R XIII D. Planowałem zakończyć budowę na 1 września i udało się. ( Chociaż brak podstawki ) To mój debiut w skali 1:48 O modelu: Składalność dobra, sporo nadlewek i przesunięć form szczególnie na małych elementach. Opłaca się skorzystać z elementów fototrawionych Parta. Warto zaopatrzyć się w kalkomanie szczególnie szachownice. Dużo uwagi należy poświęcić planom i fotografiom samolotu. Ogólnie model dla lubiących trochę podłubać i dodać coś od siebie. Mimo ambitnych planów nie osiągnąłem zamierzonego efektu. Moim zdaniem model wykonany dość poprawnie ale bez większego polotu. Zapraszam do galerii. Zdjęcia takie sobie bo i aparat wiekowy. Niedługo dołączę fotki z podstawką. Pozdrawiam Ps. Zdjęcia trochę poprawiane Edytowane 1 Września 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irekfm Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Śledziłem warsztat z zainteresowaniem i teraz również z zainteresowaniem bym pooglądał dokładniej skończony model gdyby zdjęcia były nieco lepsze. No, ale o samym modelu: pewnie każdy z nas zrobiłby w nim pewne rzeczy inaczej. Jako całość trzyma się kupy i zwraca uwagę. Mi się bardzo podoba! Nie oceniam zgodności historycznej, bo nie mam wiedzy na dziś. Ale będę ją miał, bo zainspirowałeś mnie do zajęcia się tym "staruszkiem" . Mam nadzieję, że nie tylko mnie(?). Pozdrawiam i czekam na następnego "Polaka". Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Zdjęcia takie sobie bo i aparat wiekowy. Zdjęcia słabe, bo niestaranne: słabo doświetlone, nie z tej strony i na byle jakim tle.Te rzeczy to nie jest wina aparatu. To poniżej to takie byle co, by zobrazować, że wszystkim mogło by być przyjemniej. Wystarczy zadbać o rzeczy powyżej i 'byle co' będzie jeszcze bardziej oczywiste. Pewnie fajny model, ale tak na serio to czarny lampart w tunelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Bardzo ładnie Seba Moje zdanie masz. Przy następnym pójdzie ci o wiele lepiej. Bardzo ładna praca. Względów historycznych nie oceniam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Po interesującym warsztacie, który rozbudził oczekiwania obejrzenia dobrego modelu, galeria rozczarowuje. Przede wszystkim większość zdjęć robiona pod światło i "z ręki". Trochę cierpliwości, biały brystol i statyw dałyby o niebo lepszy efekt. Sprawa wciąż do naprawienia, bo model jest tego wart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 Trochę przynajmniej tak mi się wydaje poprawiłem fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Nie oceniam go historycznie,ani pod wzgl.zdjęć-sam model jak dla mnie wizualnie-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Moje zdanie znasz- cieszy oko. Po dwóch tygodniach udało się zakończyć budowę ...ja potrzebuję tyle czasu na wycięcie kilku części. Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Znakomity warsztat i bardzo udany model moim zdaniem O malowaniu już mówiłem - dyskusje będą zawsze, póki nie pokaże się jednoznaczny dowód na kolorystykę, bo inaczej to zawsze będzie w dużej mierze prawdopodobieństwo + wróżenie z fusów i "widzimisię", o którym dyskutowaliśmy już z Gajowym podczas tworzenia idei projektu grupowego pojazdów Powstania Warszawskiego. Ogólnie to cieszy mnie: a) że Seba zbudował kolejny świetny model, b) w polskich barwach, c) może brać się za kolejny i pokazać następny warsztacik, d) i to wszystko z mojej okolicy, Trójmiasto górą A co do fotek to służę sprzętem i w tym tygodniu będę miał dosyć porządny kącik do robienia zdjęć - jeśli chce Ci się do Pruszcza Gdańskiego ruszyć z tym i kilkoma modelami to zapraszam na ich sesję i browara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 Kolejny warsztat już w planach : PZL P 11c Mirage 1:48 plus trochę kowalstwa artystycznego z pod znaku Part Dziękuję za wszelkie uwagi i podpowiedzi. W tygodniu postaram się jeszcze raz popracować nad fotkami. Teraz jak zaczyna się rok szkolny warsztat już nie będzie tak szybko posuwał Dzięki za zaproszenie pewnie że skorzystam. Jak tylko małżonka się zgodzi i będzie chwilka na podskoczenie z Wrzeszcza do Pruszcza Teraz czekam na Twoje galerie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Dzięki za zaproszenie pewnie że skorzystam. Jak tylko małżonka się zgodzi i będzie chwilka na podskoczenie z Wrzeszcza do Pruszcza Teraz czekam na Twoje galerie Wrzeszcz tak daleko nie jest Od środy powinienem być już na stałe w domu i póki nie odstawię kul to dalej niż do sklepu nie pójdę, więc wpadać możesz jak Ci pasuje A moje galerie już niedługo, czekam tylko jeszcze na paczuszkę z balsą do osłon bocznych w E10, a Spitfire to dłuższa zabawa bo jednak chcę kawałek silnika pokazać i trochę się z tym popiptam. Mój P11c z Mirage leży i czeka na swoją kolej w lotniczym harmonogramie po Spicie XVI i P-40B, więc chętnie popatrzę szkoleniowo na warsztat Twojej "jedenastki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Ohoooo To widzę robi nam się tu duża paczka z 3city Seba kawa aktualna w poniedziałek u mnie w sklepie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 Ok. dzięki za zaproszenie. Wpadnę popołudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Idąc za radami zaopatrzyłem się w biały brystol dobrą lampkę i porobiłem kilka nowych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Podoba mi się Twoja praca. Widac, że poświęciłeś modelowi sporo czasu i tak jak wspominałem w warsztacie dałeś przykład jak ładnie i poprawnie posklejać elementy fototrawione, kolejnym elementem wykoananym bardzo fachowo do naniesienie barw kamuflażu. To czego bym się przyczepił to mocno kotrastująy łosz w szelinach oraz brak filtra który poprawiłby ogolny wizerunek miniatury, wydaje mi się że łosz w zagłebieniach tak mocno kontrastuje ponieważ duże płaszczyzny są zbyt czyste. Czytałem kiedyś w przypadku PZL P.7 o wykonaniu filtra z mocno rozcieńczonej farbki Tamiya 'smoke'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Dziękuję za słowa uznania Jutro postaram się jeszcze potraktować kadłub mocno rozcieńczonym Washem bark brown AK. Oraz zaczynam przygotowywać podstawkę wraz z tabliczką informacyjną oraz ................... wyczekaną i ostatnią od producenta figurką polskiego lotnika. TORO MODEL już nie produkuje polskich lotników września. Mnie udało się zamówić nie do końca tą którą chciałem czyli w kombinezonie ze spadochronem tylko w płaszczu. Ale i tak się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Zaglądałem do warsztatu śledząc postępy przy Lublinie i muszę powiedzieć, że efekt końcowy jest bardzo dobry, choć pewnie filtr na całości bardzo się przyda. Przy okazji takich operacji może przykurzyłbyś opony, koła, bo w tej chwili dla mnie te elementy są za czyste i mało realistyczne. Bardzo dobrze wygląda to wyszczuplone skrzydło, czy śmigiełko z przeciwwagą, brawo! Jeszcze raz gratuluję i czekam na P-11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Bardzo ładny Lublinek. __________________________________________________________________________ Na warsztacie: B-17G- Academy + blaszki Eduard + lufy kmów Aires - 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Gratuluję, pochwała od Jarka...fiu, fiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Września 2013 Autor Share Napisano 3 Września 2013 Dziękuję , oponki już przykurzyłem i pomalowałem model delikatnie bardzo rozcieńczonym ciemno brązowym washem. Podstawka w budowie już niedługo zamieszczę zdjęcia całości. Dzisiaj odebrałem figurkę pilota. Zaczynam malowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 Tak jak mówiłem podstawka i figurka pilota ukończone. Całość tak się prezentuje. Podstawka to ramka do obrazów zakupiona w sklepie dla plastyków pokryta bejcą i lakierem błyszczącym. Roślinność to mata Polaka mająca imitować lotnisko polowe. Figurka to żywiczny produkt Toro Model. I gotowe Teraz można powiedzieć że relacja jest ukończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 ...podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Podstawka miodzio, figurka doodaje klimatu - ekstra A matę Polaka z netu brałeś czy gdzieś w Trójmieście można je dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 Matę kupiłem w Modelmania we wrzeszczu. Można przejrzeć ofertę w internecie O gablotce też myślałem ale to pewnie z czasem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Czekałem na finalną wersję i się nie zawiodłem,bardzo ładny ,sam mam ochotę na takiego ale na pływakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi